Létrehozva: 2022.02.03.

Történelmi felfedezés: megtalálták James Cook 250 éve elsüllyedt hajójának roncsait

Pár szakértő ugyan még szkeptikus, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy megtalálták a vitorlást, amivel James Cook felfedezte Ausztráliát.

Szerző Gaál József

Egy nemzetközi régészekből álló kutatócsoport megtalálta James Cook brit felfedező 250 éve elsüllyedt HMS Endeavour nevű hajójának roncsait az Egyesült Államok észak-keleti partvidékénél, a New York és Boston között félúton található Newport kikötőjének közelében. A történelmi jelentőségű felfedezést csütörtök reggel jelentett be Kevin Sumption, az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum vezérigazgatója, aki kollégáival együtt több mint két évtizede kereste a fából készült vitorlás maradványait – írja az NBC News amerikai hírportál.

A HMS Endeavour 1764-ben épült szénszállítónak, majd 1768-ban a Brit Haditengerészet megvásárolta és átalakíttatta a Csendes-óceán déli részére küldött tudományos expedíció céljaira. Ezt követően James Cook lett a vitorlás admirálisa, aki a világ egy sor, korábban ismeretlen részét fedezte fel a segítségével.

Korabeli tudósok azt feltételezték, hogy az északi féltekén lévő hatalmas szárazföldeknek kell, hogy legyen egy déli párja, különben Földgolyónk elbillenne, mivel nem lenne egyensúlyban. Ez az elmélet azóta már megbukott, de 1768-ban még hittek a „Nagy Déli Föld” létezésében. Ennek felkutatására indult el az Endeavour fedélzetén James Cook is, aki 1770 áprilisában elérte Ausztrália délkeleti partjait, amit azóta is a kontinens felfedezésének dátumának tekintünk. Cook később elhajózott egészen a mai Queensland állam északi csücskéig és angol gyarmattá nyilvánította az újonnan felfedezett földet.

Bő három évnyi kalandozás után az Endeavour 1771. július 12-én kötött ki az angliai Doverben, ahol a hajót leszerelték és eladták egy vállalkozónak. Az amerikai függetlenségi háború kirobbanás után azonban a brit kormány bérbe vette a hajót, hogy csapatokat szállítson Amerikába. Az Endeavour utolsó ismert tartózkodási helye a Rhode Island-i Newport kikötője volt, ahol 1778-ban – több más hajóval együtt – elsüllyesztették a britek, hogy megakadályozzák az amerikaiak segítségére siető francia flotta behajózását. A kutatók is itt keresték a hajót az elmúlt 20 évben, de a tengerfenéken annyi volt a roncs, hogy egészen mostanáig senki sem tudta megmondani, melyik lehet pontosan az Endeavour maradványa.

James Cook hajója, az Endeavour Ausztrália partjainál (Samuel Atkins festménye, kb. 1794).

„A levéltári és régészeti bizonyítékok alapján meg vagyok győződve arról, hogy megtaláltuk az Endeavourt. Ez egy fontos történelmi pillanat, mivel ennek a hajónak a felfedezésben, csillagászatban és tudományban betöltött szerepe nemcsak Ausztráliára, hanem Új-Zélandra, az Egyesült Királyságra és az Egyesült Államokra is hatalmas hatással volt”

– fogalmazott a kutatás vezetője, Kevin Sumption, az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum vezérigazgatója, aki azt is elárulta, hogy a hajónak mindösszesen 15 százaléka maradt meg, a többi az enyészeté lett. Jelenleg pedig azon dolgoznak a kollégáival, hogy a maradványokat biztonságban a felszínre hozzák. „Folytatjuk a vizsgálatokat, és a Rhode Island-i tengerészeti szakértőkkel szorosan együttműködve megvizsgáljuk, hogy mi lesz a roncsok jövője, és mi történjen velük” – tette hozzá Sumption.

A HMS Endeavour méretarányos másolata Sydney kikötőjében

Fontos megjegyezni, hogy az Endeavour felkutatásán dolgozó régészek közül többen is szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy valóban sikerült-e megtalálni a hajót. Dr. Kathy Abbass, a Rhode Island Marine Archaeology Project munkatársa azt mondta egy újságírói kérdésre, hogy a jelentés „elhamarkodott, és egyelőre nem sikerült olyasmit felmutatnia a kollégáinak, ami vitathatatlanul bizonyítaná, hogy valóban az ikonikus hajót találták meg a helyszínen.”

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

mandiner.hu

A Mercedes csapatfőnöke kitálalt: nem akárkit akarnak Hamilton helyére

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Születésnapját ünnepli Terence Hill: 85 éves a magyarok kedvenc színésze

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil