tóth gabi
A borosok örülhetnek, a sörösöknek viszont rossz hírekkel szolgál a közel félmilliós mintán készült kutatás.
Kínai tudósok egy átfogó tanulmány keretein belül megvizsgálták, hogy a különböző alkoholtartalmú italok fogyasztása mennyire csökkentik, vagy éppenséggel növelik a koronavírus-fertőzés valószínűségét. A reprezentatív mintán készült kutatás arra az eredményre jutott, hogy a túlzott alkoholfogyasztás minden körülmények között rontja az immunrendszer természetes védekezőképességét, de kulturált körülmények között bizonyos italok javíthatják, mások pedig ronthatják a Covid-19 szembeni kitettséget – írja a Food Navigator című tudományos szakportál.
A Sencsen Kangning Kórház és a csungkingi Délnyugati Kórház kutatói 473 ezer, átlagosan 69 éves személy, köztük 16 ezer koronavírus-fertőzött egészségügyi státuszát vizsgálták meg, amit aztán összehasonlítottak az alkoholfogyasztási szokásaikkal. A könnyebb kutathatóság érdekében a résztvevő embereket több csoportra osztották az „alkoholizálási státuszuk” (absztinens, korábban alkoholizáló, jelenleg is alkoholizáló), valamint az „alkoholfogyasztás gyakorisága” (heti kevesebb mint háromszor, heti több mint háromszor és soha) alapján.
Módszertanát tekintve a vizsgálat rendkívül bonyolult volt, a tudósok egy sokváltozós matematikai képletet alkalmaztak az alkoholfajták és a koronavírus-fertőzés közötti összefüggések feltárására. A kapott eredményekből azonban egy tiszta kép rajzolódott ki, miszerint „a vörösbor, a fehérbor és a pezsgő alkalmas a Covid-19 kockázatának csökkentésére. A sör és az almabor (cider) fogyasztása viszont növeli a fertőzés valószínűségét, függetlenül a alkoholtípusok fogyasztásának gyakoriságától és mennyiségétől.”
A Frontiers in Nutrition című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzői külön kiemelték, hogy az alkoholfogyasztás mértéke és mennyisége, illetve az alkoholtartalmú italok típusai nem állnak semmilyen összefüggésben a koronavírus-fertőzés halálozási valószínűségével. A különböző alkoholfajták kizárólag a fertőződés kockázatát növelték vagy csökkentették bizonyos mértékben. Továbbá azt is hozzátették, hogy az túlzott alkoholfogyasztás egyik alkoholtartalmú italcsoport esetében sem egészséges.
Bár a tanulmányban nem tértek ki arra, hogy egyes alkoholtípusok miért nyújtanak kisebb-nagyobb fokú védelmet a koronavírus fertőzés ellen, de a vörösbor, a fehérbor és pezsgő esetében ez vélhetően a fenolos vegyületek magas koncentrációjának köszönhető.