Létrehozva: 2022.01.11.

Joe Bident ezzel a faék egyszerű trükkel óvja stábja a kemény újságírói kérdésektől

Joe Biden amerikai elnökkel rendszeresen előfordul, hogy a legegyszerűbb újságírói kérdésekre sem tud válaszolni a nyilvános felszólalásai alkalmával. Úgy tűnik, hogy az ebből fakadó kínos pillanatokat egy ék egyszerű trükkel próbálja megelőzni az elnök stábja: nem engedik neki, hogy a sajtónak nyilatkozzon.

Elnöki beiktatásának első évfordulójához közeledve egy amerikai egyetem megvizsgálta, hány sajtótájékoztatót és lapinterjút adott Joe Biden az elmúlt 12 hónapban. A kapott eredmények sokakat megleptek, még a távolságtartó és tárgyilagos stílusáról híres Associted Press (AP) hírügynökség is úgy számolt be az elemzésről, hogy Biden rendszeresen „megijed” a sajtótól és a kemény újságírói kérdésektől, amióta beköltözött a Fehér Házba.

Választási kampányában Biden az Egyesült Államok történetének legláthatóbb kormányzatát ígérte, ám ennek a megvalósítása igencsak várat magára, ha mindösszesen azt vesszük figyelembe, hányszor állt a sajtó rendelkezésére az elnök. Mióta kinevezték, Biden kilenc hivatalos sajtótájékoztatót tartott – hatot egyedül, hármat pedig külföldi országok vezetőinek társaságában –, és 22 interjút adott, igaz, csak és kizárólag balliberális, baráti médiumoknak, melyek kellemetlen kérdéseket egyáltalán nem tettek fel neki.

A Town University napokban publikált elemzése szerint Biden a sajtótájékoztatói alkalmával rövid válaszokat ad, és csak bizonyos újságírókat enged kérdezni. Ezt egyébként maga az elnök ismerte be még nyáron, amikor kijelentette: „hölgyeim és uraim, adtak nekem egy listát. Arra utasítottak, hogy először az NBC riportere kérdezzen”. Ez ráadásul nem egyszeri alkalom volt, hanem rendszeres jelenségről van szó. Egy Svájcban tartott sajtótájékoztatóját ugyanis azzal nyitotta, hogy „a szokásos módon fogadom a kérdéseket, adtak nekem egy listát, ez alapján szólítom fel az embereket”. Ráadásul azt is jelezte már korábban, hogy bajba kerül, ha nem pontosan úgy teszi a dolgokat, ahogyan a stábja kéri tőle.

Az Associated Press külön kiemelte, Bidennél bevett gyakorlattá vált, hogy a nyilvános felszólalásai végén, amikor hagyományosan újságírói kérdésekre kéne válaszolnia, egyszerűen hátat fordít, és kisétál a sajtómunkásokkal teli teremből. Így tett többek között, amikor a katasztrofálisan zárult afganisztáni kivonulásról vagy elszabadult inflációról próbálták kérdezni.

Hivatali elődjeivel összehasonlítva csak Ronald Reagan állt ennél kevesebbszer a sajtó rendelkezésére a Fehér Házban töltött első évében. Igaz, a kaliforniai kormányzóból lett elnököt két hónappal a beiktatása után egy sikertelen merényletkísérlet során meglőtték, amit egy hosszú ideig tartó rehabilitáció követett, így a hivatalos megjelenéseinek számát drasztikusan lecsökkentették. Ennek ellenére Reagan 92 interjút adott, ami átlőtt tüdővel nem kis teljesítmény.

Közvetlen elődjével összehasonlítva, Joe Biden nevetségesen kevés alkalommal állt ki a sajtó elé. Első hivatali évében Donald Trump 22 sajtótájékoztatót tartott és 92 alkalommal adott interjút különböző médiumoknak, köztük olyan balliberális orgánumoknak is, mint a New York Times és a ABC News.

Külön érdesség, hogy Biden olyan kevés alkalommal állt a sajtó rendelkezésére eddig, hogy még a demokrata elköteleződésű Fehér Házi Tudósítók Szövetsége is felszólította az elnököt, hogy több interjút adjon és több sajtótájékoztatót tartson.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lenyűgöző ez az apró francia falu, imádják a turisták

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Nem bírta feldolgozni kisbabája elvesztését: öngyilkos lett az imádott tanárnő

KÜLFÖLD

Kitálalt a hospice nővér: ez a 6 jele annak, hogy haldoklunk

KÜLFÖLD

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

KÜLFÖLD

Átszúrta a szívét: iskolája előtt késelte halálra osztálytársa a 15 éves fiút