Létrehozva: 2022.01.05.

Alkotmányos vádeljárások indulhatnak Joe Biden ellen jövőre

Cudar két év vár a regnáló elnökre, ha a jövő januárban felálló új kongresszusban többségben lesznek a republikánusok.

Szerző Gaál József

Alkotmányos vádeljárások (impeachment) sorát kezdeményezheti Joe Biden amerikai elnök ellen a kongresszus abban az esetben, ha az idén november nyolcadikán esedékes úgynevezett félidős választások alkalmával a Republikánus Pártnak sikerül többséget szereznie a szövetségi törvényhozás képviselőházában – mondta Ted Cruz texasi szenátor egy hétfői podcast adásban.

A befolyásos republikánus politikus úgy fogalmazott, hogy a demokraták politikai fegyverként használták az alkotmányos vádeljárás eszközét Donald Trump elnökségének idején, és mondvacsinált indokokra hivatkozva próbálták elmozdítani a hatalomból a volt kormányfőt, „a republikánusok pedig azonnal viszonozni fogják ezt szívességet, amint ők irányítják a képviselőházat.”

A 2022. november 2-án esedékes időközi választások során az amerikai választópolgárok a szövetségi törvényhozás alsóházának 435 képviselőjét (vagyis a teljes Házat), illetve felsőház 100 szenátorából 34-et választanak majd meg. Jelenleg az alsó- és felsőházban is szűk demokrata többség van, de ebben a pillanatban minden közvéleménykutatás azt jósolja, hogy a Republikánus Párt elsöprő többségbe kerül majd a kongresszus mindkét kamarájában.

Ted Cruz texasi szentár úgy látja, hogy a „republikánusoknak történelmi esélyük van megnyerni a félidős választásokat”, szerinte 90 százalék annak az esélye, hogy a jobboldal újra többségbe kerül majd a kongresszusba.

„Ha miénk lesz a képviselőház, amire most azt mondanám, hogy igencsak valószínű, akkor szerintem komoly vizsgálatokat fogunk indítani a Biden-kormányzat ellen”

- fogalmazott a politikus, aki azt is hozzátette, hogy az alkotmányos vádeljárás eszközéből a demokraták csináltak „pártpolitikai bunkósbotot”, amit a republikánusok sem lesznek restek használni. „Ami jó a libának, az jó a gúnárnak is” – tette hozzá.

Ted Cruz szerint egyébként a Biden-adminisztrációnak számtalan olyan „bűne” van, amiért meg lehet indítani a vádeljárás folyamatát az elnökkel szemben. Példaként említette a katasztrofális afganisztáni kivonulást, és az amerikai-mexikói határon kialakult migrációs válsághelyzetet is, amellyel kapcsolatban még a Legfelsőbb Bíróság ítéletét sem hajlandó betartani a kabinet.

Mint ismert, Donald Trump volt amerikai elnök ellen kétszer is indított alkotmányos vádeljárást a szövetségi képviselőház, ám a szenátus végül mindkét alkalommal felmentette az ország első emberét. Először hatalommal való visszaéléssel vádoltak Trumpot, miután egy telefonbeszélgetésük során arra biztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy indítsanak vizsgálatot, Joe Biden fia ellen, annak ukrajnai ügyei miatt. Másodszor pedig a tavaly január hatodikán történt Capitolium elleni ostrom miatt próbálták felelősségre vonni az elnököt, aki végül ebben az ügyben is ártatlannak bizonyult.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elköltöző feleségétől követelt egy bugyit a TV2 egyik szereplője

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Azt hitte, csak csillog a kisfia szeme: megrázó diagnózist közöltek az orvosok

KÜLFÖLD

Riasztó felmérés a németországi muszlimokról

KÜLFÖLD

Összetört a szíve: holtan találta maga mellett a lelki társát egy fiatal nő

KÜLFÖLD

A mesterséges intelligencia megjósolta: ekkor fog kihalni az emberiség