11 hónapja

Terrortámadásra készülő ukrán ügynököket fogtak el Oroszországban

Elképesztő fegyverarzenált találtak a magukat ukrán titkosszolgának valló férfiaknál.

Az orosz belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy csütörtökön kiadott jelentése szerint a ügynökség emberei elfogtak három ukrán állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy stratégiai fontosságú katonai objektumok elleni terrortámadásokat készítettek elő – írja az amerikai pénzből működő Szabad Európa Rádió angol nyelvű kiadása.

Az orosz titkosszolgálat által nyilvánosságra hozott információk alapján az őrizetbe vett személyek közül kettő egy apa-fia páros, akik azt vallották, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) szervezte be őket, és 10 ezer dolláros (3,2 millió forint) jutalomért cserébe azt a feladatot kapták, hogy gyűjtsenek információkat Oroszországban található érzékeny helyszínekről. Elfogásukkor rövid csövű puskákat, automata gépkarabélyokat, maroklőfegyvereket, golyóálló mellényeket és több kiló robbanószert találtak az autójukban.

A harmadik őrizetbe vett ukrán állampolgárt egy kijevi régióból származó férfiként azonosította az FSZB. Kihallgatása során ő azt mondta, hogy az ukrán katonai hírszerzés (GRU) ügynöke, és robbanóanyagok felhasználásával „terrorcselekményt” tervezett elkövetni orosz területen.

Az FSZB közleményében nem részletezték, hogy mikor és hol vették őrizetbe a kémkedéssel vádolt ukrán állampolgárokat, az elfogásukról azonban nyilvánosságra hoztak egy videót.

Mindemellett az orosz ügynökség arról is tájékoztatást adott, hogy november végén letöltendő börtönre ítélték Szergej Svidenkót, az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának egyik magas rangú tisztjét, amiért egy Krím-félszigeten található rádió- és televíziós torony, egy gázturbinás erőmű, egy üzemanyagraktár és egy orosz hadsereg által használt rádióállvány szabotálására készült.

Oroszország és Ukrajna között rendkívül feszültté vált az egyébként sem barátságos viszony az elmúlt időszakban, miután Moszkva nagymértékű katonai csapatösszevonásokat hajtott végre az ukrán határ közelében. A NATO hivatalos álláspontja szerint ez nem más, mint egy destabilizálós akció, és nem kizárt hogy az oroszok egy katonai offenzívát készítenek elő Ukrajna ellen.

Az Egyesült Államoknak bizonyítéka van arról, hogy Oroszország terveket készített egy „nagyszabású” Ukrajna elleni támadásról – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter a lettországi NATO-csúcson. A tárcavezető hozzátette: még nem egyértelmű, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek megvalósítása mellett döntött-e, viszont „úgy rendezte át az orosz hadsereget, hogy rövid időn belül megtehesse ezt.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi VTB Capital Fórumon minderre úgy reagált, hogy a NATO katonailag segíti Ukrajnát, Oroszország pedig úgy mozgatja a katonai egységeit a határain belül, ahogy csak akarja, ez ugyanis semmilyen nemzetközi egyezményt sem sért.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!