9 hónapja

Nem hiszed el, hogy pár nap alatt milyen helyeken ütötte fel a fejét az omikron

Elképesztő módon terjed a koronavírus új mutációja.

Az Egyesült Államoknak már öt tagállamában van jelen a koronavírus új, omikron néven ismert változata, köztük Kaliforniában és New York államban – derül ki a helyi egészségügyi hatóságok közléséből.

Az első esetet az Egyesült Államok legnagyobb lakosságú szövetségi tagállamában, a 40 milliós Kaliforniában azonosították e hét közepén, majd legalább öt új fertőzöttet találtak New York egyik külvárosában. Egy már beoltott minnesotai férfi, aki november legvégén egy manhattani anime-találkozón vett részt, szintén az omikron variánstól fertőződött meg, míg egy coloradói nő és egy két védőoltással rendelkező kaliforniai lakos, akik nemrég a dél-afrikai térségben jártak, szintén a vírus új változatát kapták el. Egy hawaii lakost pedig úgy fertőzött meg az új variáns, hogy az elmúlt időszakban nem utazott sehova.

A koronavírus új variánsát nemrégen fedezték fel, a szakemberek azonban már megkongatták a vészharangot.
Fotó: Pixabay

Egyelőre nem ismert pontosan, hogy a SARS-CoV-2 vírus omikron változata valóban fertőzőbb-e, mint a korábbi variánsok, ahogyan számos egészségügyi szakember gyanítja, mint ahogyan az sem, hogy hatékonyak-e a jelenleg használt védőoltások ellene, illetve valóban gyengébb-e az általa okozott megbetegedés, mint ahogy az az újabb és újabb vírusmutánsoknál általában jellemző.

Ugyanakkor az új változat gyors amerikai megjelenése, különösen olyan fertőzöttek esetében, akik mostanában el sem hagyták lakóhelyüket, azt jelentheti, hogy az omikron változat már azelőtt elterjedt az Egyesült Államok egyes részein is, hogy a dél-afrikai orvosok bejelentették tudományosan megerősített felfedezését.

Az amerikai szövetségi kormány egyelőre csak a maszkviselés kötelezettségét tervezi meghosszabbítani 2022 március közepéig a repülőgépeken, vonatokon és autóbuszokon utazók, valamint a repülőtereken és vasútállomásokon tartózkodók esetén. Az erre vonatkozó jelenlegi szövetségi előírás január közepéig van érvényben.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!