11 hónapja

A román védelmi miniszter arról beszélt, hogy a lopás a helyi kultúra része

A tárcavezető politikus vélhetően nem gondolta át a mondandóját.

Még november második felében robbant bombaként a hír Romániában, hogy egy helyi bűnszövetkezet körülbelül 2 millió dollár (660 millió forint) értékben lopott üzemanyagot éveken keresztül egy Fekete-tenger partvidékén található amerikai katonai támaszpontról. Az ügy kisebbfajta diplomáciai válságot okozott, és a vezető román politikusok fűt-fát megígértek az amerikai kollégáiknak, hogy enyhüljön a feszültség. Nem úgy Vasile Dincu román védelmi miniszter, aki egy minap tartott sajtótájékoztatón magukat az amerikaiakat tette felelőssé a bűncselekmény bekövetkeztéért - írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

„Bár a lopást helyiek egy csoportja követte el, a lopáshoz hozzájárulhatott az amerikaiak hanyagsága és a helyi kultúra ismeretének hiánya”

- fogalmazott a tárcavezető politikus, aki ezzel akarva-akaratlanul, de azt állította, hogy a lopás a román kultúra része, és ezzel számolniuk kell az országban állomásozó külföldi csapatoknak.

Vasile Dincu román védelmi miniszter.

November utolsó napjaiban a román rendőrség valamint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) 457 helyszínen végzett házkutatást és 367 gyanúsítottat állított elő. Mint később kiderült, a nagyszabású akcióban egy hétfős bandára csaptak le a hatóságok, amelynek tagjai 2017 óta lopták a gázolajat generátorokból az amerikai hadsereg által használt Mihail Kogalniceanu katonai támaszponton.

Helyi sajtóbeszámolók szerint a hét gyanúsított egy beszállítócég alkalmazottai voltak, akiket a generátorok karbantartásáért feleltek. Felügyeletük alatt azonban a generátorok gázolajszintje folyamatosan alacsony volt, mivel a tartályaikat heti rendszerességgel megcsapolták, a zsákmányt pedig feltehetően továbbértékesítették.

Az USA légierejének egyik F-35-ös vadászgépe a Mihail Kogalniceanu katonai támaszponton.

A román hatóságok egyébként az Amerikai Egyesült Államok szövetségi kormányának feljelentése nyomán kezdtek vizsgálódni, Románia legfőbb stratégiai szövetségese szerint a kár kétmillió dollárra rúg.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!