9 hónapja

A brit legfelsőbb bíróság nemet mondott az LMBTQ-lobbinak

Az Egyesült Királyságban, különösen Skóciában, ma már szinte minden társadalompolitikai döntést alárendelnek a LMBTQ-lobbinak, most azonban kivételesen a józan ész győzedelmeskedett.

Szerdán a brit Legfelsőbb Bíróság (Supreme Court) egyhangúan elutasította egy radiális LMBTQ-jogi aktivista perkeresetét, amely nemileg semleges útlevelek kibocsájtására kötelezte volna a kormányt – írja a BBC.

Az évek óta húzódó jogvitát a nyíltan transznemű Christie Elan-Cane anno arra hivatkozva indította el, hogy az útlevelek kiállításának jelenlegi gyakorlata, miszerint a „nem” rovatban csak és kizárólag férfi vagy nő szerepelhet, sérti az országban hatályos emberjogi törvényeket.

A legfontosabb brit bírói testület azonban ezt másként látta. Elutasító ítéletük indoklásában azt írták, hogy az útleveleket kérelmezők neme „olyan életrajzi adat, amely segít a hatóságoknak beazonosítani a kérelmező személyazonosságát”, tehát a rendfenntartó és közigazgatási szervek elemi érdeke, hogy ne térjenek el a jelenleg használt bináris rendszertől.

Lord Reed, a Legfelsőbb Bíróság elnöke úgy fogalmazott, hogy „a jogilag elismert dokumentumokban rögzített nem a lényeges”, nem pedig az, hogy a kérelmező minek érzi magát.

A brit útlevelekben továbbra is csak nő és férfi nemet lehet feltüntetni

Az elutasító ítéletre Elan-Cane a Twitter-oldalán reagált, ahol azt írta, hogy „az Egyesült Királyság kormánya és igazságszolgáltatási rendszere a történelem rossz oldalán áll”, mivel nem ismerik el a nemi hovatartozással nem rendelkező személyeket. A transzaktivista emellett megfogadta, hogy nem hagyja annyiban a dolgot, és az ügyet hamarosan az Emberi Jogok Európai Bírósága elé terjeszti.

Fontos megjegyezni, hogy a brit legfelsőbb bírósági döntése különösen érdekes annak fényében, hogy a szigetországban lényegében minden társadalompolitikai döntést alárendeltek az LMBTQ-lobbinak az elmúlt években. Például a skót törvénykönyvekből nemrég törölték az „anya” szót, mivel a döntéshozók szerint ma már a férfiak is szülhetnek.

Nemileg semleges útleveket egyébként már számos ország, köztük Argentína, Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Dánia, India, Málta, Nepál, Hollandia, Új-Zéland, Pakisztán és Németország is kiállít. Ezekben közös, hogy a „nem” rovat mellett egy „X” van feltüntetve.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!