9 hónapja

Megijedt Kína elnökétől a WHO, ezért adták az omikron nevet az új vírusmutációnak

A WHO nem verte nagydobra, de a békesség kedvéért inkább nem „XI” névre keresztelték az új covid-variánst.

Még június elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy a görög ábécé betűiről nevezi el az új típusú koronavírus mutációit, hogy elkerüljék a különböző kórokozó-változatok származási országainak megbélyegzését. Így lett a brit, dél-afrikai, brazil és indiai mutánsok új neve alfa, béta, gamma és delta.

Mint ismert, az ENSZ égisze alatt működő WHO a görög ábécé tizenötödik betűje, az „omikron” után keresztelte el a koronavírus napokban felfedezett – vélhetően Dél-Afrikából származó – új mutációját. Mindez azt jelenti, hogy a testület átugrotta a „nű” és „kszí” betűket, aminek első ránézésre nincs túl sok jelentősége, pedig a döntés mögött politikai okok állnak – írja a Fox News.

A hivatalos indoklás szerint „nű” azért került kihagyásra, mert angol kiejtése közel azonos a new (új) szóéval, és a félreértést szerették volna ezzel elkerülni. A „kszí” mellőzősét pedig annyival magyarázták, hogy„elkerüljék egy régió megbélyegzését.” Hogy ezalatt pontosan mire gondolt a WHO, azt nem tudni, szakértők szerint azonban nem egy régió, hanem egy személy, egészen konkrétan a kínai elnök megbélyegzését szerette volna elkerülni a szervezet.

A „kszí” írása angolul ugyanis „Xi”, tehát pontosan ugyanaz, mint Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök vezetékneve.

A WHO igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal egyébként híresen jó kapcsolatot ápol a Kínai Kommunista Párttal és Hszi Csin-pinggel. Például a Der Spiegel tavaly májusban arról számolt be, hogy a német hírszerzés információi szerint Hszi személyesen kérte meg Gebrejeszuszt, hogy késleltesse a kínai koronavírus-információk nyilvánosságra kerülését és terjedését a járvány 2019 decemberi kezdetekor. Mindezek fényében tehát egyáltalán nem kizárt, hogy a „kszí” betű kihagyásáról a WHO első embere döntött egy személyben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Ez persze nem aratott osztatlan sikert az amerikai véleményformálók körében. Ted Cruz texasi szenátor például a következőket írta az eset kapcsán „Ha a WHO megijedt a Kínai Kommunista Párttól, hogyan bízhatnánk bennük, hogy hívhatnánk segítségül őket, amikor épp egy globális járványt próbálnak leplezni?”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!