10 hónapja

Kína szó szerint becsicskította a legnagyobb amerikai bank igazgatóját

Kína kormányzó pártját nem tanácsos nevetség tárgyává tenni, ha a cégednek 20 milliárd dollárnyi befektetése van az országban.

Szerző Gaál József

Teljesen nevetségessé tette magát a legnagyobb amerikai bankcsoport, a JPMorgan Chase vezérigazgatója, aki múlt héten még a Kínai Kommunista Párton viccelődőn, a minap viszont egy meghunyászkodó nyilatkozatban bocsánatot kért „meggondolatlan kijelentéseiért” – írja a CNN.

Először a Bloomberg számolt be arról, hogy a JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon egy magánmegbeszélésen a következő poént sütötte el Kína kormányzó pártjáról:

A Kínai Kommunista Párt most ünnepli a 100. évfordulóját, ahogy a JP Morgan is. Fogadok, hogy mi tovább bírjuk majd.

Miután Dimon vicce szélesebb nyilvánosságot kapott, a dolog heves reakciókat váltott ki Kína részéről. Ez persze nem véletlen, hisz köztudott, hogy a Kínai Kommunista Párt érzékenyen reagál minden olyan kijelentésre vagy megjegyzésre, amely akár csak egy kicsit is megkérdőjelezi a legitimitását.

Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója.

A kínai külügyminisztérium azt kérdőjelezte meg, hogy Dimon megjegyzései egyáltalán hírnek minősülnek-e. „A Bloomberg nem egy komoly médium? Minek foglalkozik néhány nagyképű kijelentéssel?” – tette fel a kérdést újságíróknak Zhao Lijian kínai kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón.

Az államilag támogatott kínai Global Times újság szerkesztője, Hu Hszi Csin pedig a következőképp vágott vissza a közösségi oldalán az amerikai bankvezérnek: „Gondolkodjunk hosszútávon. Fogadni mernék, hogy a Kínai Kommunista Párt tovább marad fent, mint az Amerikai Egyesült Államok egésze.”

A kínai részéről megfogalmazott véleményekre reagálva szerdán a JPMorgan végül kiadott egy közleményt a vezérigazgató nevében, melyben elnézést kértek Dimon meggondolatlan kijelentései miatt:

Sajnálom a közelmúltban tett megjegyzésemet, mert soha nem helyes tréfálkozni vagy becsmérelni egyetlen embercsoportot sem, legyen szó országról, vezetéséről vagy a társadalom és a kultúra bármely részéről

Pénzpiaci elemzők úgy vélik, a bocsánatkérés aligha volt őszinte, és vélhetően csak a komolyabb következmények megelőzése érdekében történt, mivel a JP Morgannek közel 20 milliárd dollárnyi kitettsége van Kínában és a bank további terjeszkedési tervekkel rendelkezik, így nagyon fontos, hogy meglegyen a jó kapcsolat a kínai kormánnyal és pártvezetéssel.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!