12 hónapja

Emmanuel Macron lecserélte a kék színt a francia nemzeti lobogóban

Jobban tetszett neki a sötétebb kék, ezért váltott.

Emmanuel Macron utasítására a francia nemzeti lobogóban lecserélték a korábban használt világoskék színt egy árnyalattal sötétebb változatra. Úgy tudni, hogy az emberi szemmel alig észrevehető változtatást 2020 júniusában hajtották végre, ám a dolgot szándékosan elhallgatták a nyilvánosság elől, hogy elkerüljenek egy szélesebb körű felháborodást – írja az Europe 1 francia rádióadó online kiadása.

Sajtóbeszámolók szerint Macron azzal indokolta a döntést, hogy a sötétebb kék esztétikusabb, illetve a színmódosítással tiszteleghetnek az 1793-as forradalmi zászló előtt, melyen valóban egy sötétebb kéket használtak. Emellett az államfő még azzal érvélt, hogy az uniós zászló mindenhová elkíséri a francia lobogót, és az új, sötétebb kék jobban megkülönböztethetővé teszi majd az „európai csillagos zászló” kék színétől.

Macron hivatala, az Élysée-palota sosem jelentette be a színváltoztatást, és nem is adott utasítást a közintézményeknek, hogy cseréljék le a zászlóikat. Az új lobogót állítólag csak az államfő használta a hivatalos megjelenései alkalmával.

Emmanuel Macron mellett sötétkék színű francia lobogó, ami látványos elüt az uniós zászló kékjétől.

A kék sötétebb árnyalatát a francia haditengerészet már régóta használja, így Bernard Rogel admirális, a köztársasági elnök katonai vezérkari főnöke üdvözölte a döntést.

A világosabb kéket egyébként 1976-ban Giscard d’Estaing elnöksége idején vezették be azért, hogy a francia trikolór passzoljon az európai zászló kékjéhez. Éppen ezért a francia lapok nem győzik kihangsúlyozni, hogy a mostani színcserét nem szabad EU-ellenes gesztusként értékelni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!