8 hónapja

Elmebaj: a fosztogató feketéket nem szabad fosztogatóknak nevezni Amerikában

A társadalmi igazságosság önjelölt harcosai szerint a „fosztogató” szónak van egy rasszista mellékjelentése, ezért jobb mellőzni a használatát.

Szerző Gaál József

Egy bűnügyi szakértő az ABC News egyik regionális hírcsatornájának adott interjújában arra szólította fel a sajtó és a rendfenntartó szervek munkatársait, hogy ne nevezzék fosztogatóknak az Amerika nyugati partját sújtó sorozatos rablótámadások elkövetőit, mert ez a szóhasználat rasszista.

Az elmúlt napokban – jellemzően afroamerikai fiatalok – több luxusáruházat is kifosztottak a Kaliforniában található San Francisco környéki településeken. A rablásokban közös, hogy egy újfajta módszerrel követték el őket: egyszerre rengetegen mentek be az üzletekbe, mindenki felkapta, ami a keze ügyébe került, majd kirohantak, és autókkal elhajtottak. A tömeges tolvajlásokat „flash rob”, azaz villámrablás névre keresztelte a rendőrség.

„Azt szeretnénk, hogy mindenki tudja, ott vagyunk a parkolókban. Minden nyilvános parkolóban. Rendőrök vannak jelen a hét minden napján. 0-tól 24 óráig. Mindent megteszünk, hogy véget vessünk ennek az őrületnek”

- fogalmazott Bill Scott, San Francisco rendőrfőnöke, aki ezzel arra utat, hogy a villámrablások elkövetői általában a közelben várakozó autókkal menekülnek el.

A szűnni nem akaró rablássorozatnak egyelőre nincs ellenszere, a liberális széplelkek azonban máris felszólaltak a köztörvényes bűnelkövetők mellett. Történt ugyanis, hogy Lorenzo Boyd, a New Haven-i Egyetem bűnügyi igazságszolgáltatás és közösségi rendészet professzora kifejette azon álláspontját, miszerint a fosztogatás kifejezésnek erős faji jelentése van, és az emberek jellemzően akkor használják, amikor „színes bőrűek követnek el rablásokat”.

A professzor, aki korábban rendőrhelyettesként is dolgozott, azzal érvelt álláspontja mellett, hogy amikor egy vegyes etnikumú embercsoport követ el rablássorozatot, akkor azt csak nagyon ritkán nevezik fosztogatásnak. Tehát a fosztogatás szó használata egyértelműen rasszista és kirekesztő.

Mindezek fényében Boyd arra kérte a média és a rendfenntartó szervek munkatársait, hogy mellőzzék a fosztogatás szó alkalmazását, mivel „az emberek végbemenő következtetéseket vonnak le, ha olyan terminológiákat használunk, melyeket jól regisztrálható embercsoportok értelmezéséhez kötődnek.”

Szakértők szerint a San Francisco környékén bekövetkezett villámrablások során a bűnözők tudatosan kihasználják azt a 2014 óta hatályos kaliforniai törvényt, amely előírja, hogy a 950 dollárnál (300 ezer forint) kevesebbet érő áruk bolti lopásával tetten ért tolvajokat mindösszesen rendőrségi megrovásban lehet részesíteni.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a hét elején egyébként kijelentette, hogy keményen fellép a rablókkal szemben, hozzátéve, hogy „a bűnelkövetőket felelősségre kell vonni, és olyan környezetet kell teremteni, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat.”

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy apró változás elpusztíthatja a Földet és az összes bolygót

borsonline.hu

Meglepő dolgot kért Hosszú Katinka az esküvőjére

borsonline.hu

Borzasztó figyelmeztetést adott az időutazó: rengetegen fognak meghalni ezen a héten

mandiner.hu

Orosz tévés: Ha a zaporizzsjai erőmű megsérül, két atomrakétát azonnal kilövünk. Egyet Washingtonra, egyet Londonra

metropol.hu

Titoktartást kért a násznéptől Hosszú Katinka, képet sem posztolhatnak az esküvőről

vg.hu

OMV: minden benzinkút működik, mennyiségi korlát van

borsonline.hu

Elképesztő: Tornádó tombolt a szolnoki szabadstrandon

mindmegette.hu

11 bombasztikus ebéd, ha nem akarsz húslevest főzni a hétvégén

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Elszabadult a pokol Korda Györgyék buliján a Szigeten

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

További cikkek

KÜLFÖLD

Megrázó felvételek érkeztek a horvátországi buszkatasztrófa helyszínéről

KÜLFÖLD

Receptet adott a győzelemre Orbán Viktor Amerikában

KÜLFÖLD

Rendőrök közé hajtott terepjárójával egy dzsihadista édesanyja Ausztriában

KÜLFÖLD

Putyin szerint egyszer már majdnem sikerült békét kötni Ukrajnával

KÜLFÖLD

Hároméves kislányt gázoltak el, 15 métert repült a biciklijéről

KÜLFÖLD

„Egy koporsóban látjuk utoljára a lányunkat” – 9 éves fiú lőtte fejbe a tinilányt

KÜLFÖLD

Rémálom a vidámparkban: Egymásba rohant a hullámvasút két szerelvénye

KÜLFÖLD

Azt hitték, csak egy kis nátha, súlyos diagnózist kapott a gyönyörű, fiatal lány