Létrehozva: 2021.11.26.

Elmebaj: a fosztogató feketéket nem szabad fosztogatóknak nevezni Amerikában

A társadalmi igazságosság önjelölt harcosai szerint a „fosztogató” szónak van egy rasszista mellékjelentése, ezért jobb mellőzni a használatát.

Szerző Gaál József

Egy bűnügyi szakértő az ABC News egyik regionális hírcsatornájának adott interjújában arra szólította fel a sajtó és a rendfenntartó szervek munkatársait, hogy ne nevezzék fosztogatóknak az Amerika nyugati partját sújtó sorozatos rablótámadások elkövetőit, mert ez a szóhasználat rasszista.

Az elmúlt napokban – jellemzően afroamerikai fiatalok – több luxusáruházat is kifosztottak a Kaliforniában található San Francisco környéki településeken. A rablásokban közös, hogy egy újfajta módszerrel követték el őket: egyszerre rengetegen mentek be az üzletekbe, mindenki felkapta, ami a keze ügyébe került, majd kirohantak, és autókkal elhajtottak. A tömeges tolvajlásokat „flash rob”, azaz villámrablás névre keresztelte a rendőrség.

„Azt szeretnénk, hogy mindenki tudja, ott vagyunk a parkolókban. Minden nyilvános parkolóban. Rendőrök vannak jelen a hét minden napján. 0-tól 24 óráig. Mindent megteszünk, hogy véget vessünk ennek az őrületnek”

- fogalmazott Bill Scott, San Francisco rendőrfőnöke, aki ezzel arra utat, hogy a villámrablások elkövetői általában a közelben várakozó autókkal menekülnek el.

A szűnni nem akaró rablássorozatnak egyelőre nincs ellenszere, a liberális széplelkek azonban máris felszólaltak a köztörvényes bűnelkövetők mellett. Történt ugyanis, hogy Lorenzo Boyd, a New Haven-i Egyetem bűnügyi igazságszolgáltatás és közösségi rendészet professzora kifejette azon álláspontját, miszerint a fosztogatás kifejezésnek erős faji jelentése van, és az emberek jellemzően akkor használják, amikor „színes bőrűek követnek el rablásokat”.

A professzor, aki korábban rendőrhelyettesként is dolgozott, azzal érvelt álláspontja mellett, hogy amikor egy vegyes etnikumú embercsoport követ el rablássorozatot, akkor azt csak nagyon ritkán nevezik fosztogatásnak. Tehát a fosztogatás szó használata egyértelműen rasszista és kirekesztő.

Mindezek fényében Boyd arra kérte a média és a rendfenntartó szervek munkatársait, hogy mellőzzék a fosztogatás szó alkalmazását, mivel „az emberek végbemenő következtetéseket vonnak le, ha olyan terminológiákat használunk, melyeket jól regisztrálható embercsoportok értelmezéséhez kötődnek.”

Szakértők szerint a San Francisco környékén bekövetkezett villámrablások során a bűnözők tudatosan kihasználják azt a 2014 óta hatályos kaliforniai törvényt, amely előírja, hogy a 950 dollárnál (300 ezer forint) kevesebbet érő áruk bolti lopásával tetten ért tolvajokat mindösszesen rendőrségi megrovásban lehet részesíteni.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a hét elején egyébként kijelentette, hogy keményen fellép a rablókkal szemben, hozzátéve, hogy „a bűnelkövetőket felelősségre kell vonni, és olyan környezetet kell teremteni, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat.”

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

magyarnemzet.hu

Keith Self: „A demokraták a nagyanyjukat is eladnák Ukrajna finanszírozásért!”

hirtv.hu

Gyermekvédelmi tüntetésre hívta követőit Magyar Péter + videó

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Új szívre van szüksége egy tündéri kerekesszékes kisfiúnak

KÜLFÖLD

Elképesztő: virágültetés miatt bírságoltak meg egy idős asszonyt

KÜLFÖLD

Megrázó fordulat a kis Maddie ügyében, ettől a rendőrök is összeomlottak

KÜLFÖLD

Drogos magyar kamionos száguldozott az autópályán - így bukott le