12 hónapja

Ellopták a Pfizer-vakcina szupertitkos dokumentációját, a gyógyszercég egy alkalmazottat vádol

12 ezer bizalmas fájl kerülhetett illetéktelen kezekbe, az amerikai gyógyszergyártó óriásvállalat perel.

Szerző Gaál József

Egy napokban kirúgott alkalmazottját azzal vádolja a Pfizer, hogy bizalmas dokumentumokat, köztük a cég koronavírus elleni vakcinájával és más gyógyszerekkel kapcsolatos üzleti titkokat lopott el, melyeket jó pénzért megpróbálhatott továbbadni egy harmadik félnek – írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség.

Az amerikai gyógyszergyártó óriásvállalat a hét elején nyújtott be bírósági keresettet Chun Xiao Li ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy valamikor október végén több mint 12 000 fájlt – köztük számos bizalmas Pfizer-dokumentumot – töltött fel egy céges számítógépről a személyes felhőalapú tárhelyére, majd a dokumentumokat onnan lementette az otthoni eszközeire.

Miután a Pfizer észlelte a dokumentumlopás tényét, megvizsgálták Li céges levelezését, fájlhozzáférését és internetes tevékenységét. Így derült fény arra, hogy a középkorú nő egy rivális gyógyszeripari céggel, a kaliforniai székhelyű Xencorral folytatott tárgyalásokat egy álláslehetőségről, amikor másolatokat készített a fájlokról.

Egy ampulla Pfizer-féle koronavírus elleni vakcina. (Fotó: AFP)

Közleményében a Pfizer azt is állítja, hogy Linek akár öt ismeretlen bűntársa is lehet, akik szintén a vállalatnál dolgoznak. Ezt arra alapozzák, hogy a nő különböző laptopos felöltésekkel megpróbálta félrevezetni a vállalat biztonsági csapatát, hogy soha ne derüljön ki, melyik készülékről lopták el a fájlokat. Ennek ellenére a Pfizer „törvényszéki elemzése” során sikerült beazonosítani, melyik számítógépről történt a feltöltés, és hogy Li és bűntársai „valószínűleg továbbra is birtokában vannak a korábban említett 12 ezer titkos fájlnak.”

Mindezek miatt a Pfizer korlátozó bírósági végzést kért Li ellen, hogy a nő ne tudjon munkát vállalni más gyógyszeripari vállalatnál, amíg jogerős ítélet nem születik a dokumentumok ellopásának ügyében. A Pfizer azzal érvelt a kérelem mellett, hogy „igazságtalan lenne megengedni Linek, hogy a Pfizer tudásanyagával kereskedjen, akár a Xencornál, akár más vállalattal.”

A súlyos vádak ellenére Chun Xiao Li azt állítja, hogy nem lopott a Pfizertől és a cég által kért összes információt átadta a vizsgálóbizottságnak – olvasható a nő bírósági beadványban.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!