10 hónapja

Egyre több fogvatartott vallja magát transzneműnek a brit börtönökben, jó okuk van erre

Egy jogi kiskaput kihasználva a férfi rabok nők közé záratják magukat.

Egy napokban közreadott kormányzati jelentés szerint több mint ötödével nőtt a brit börtönökben az elmúlt két év során a transznemű fogvatartottak száma, akiknek a túlnyomó többsége magát nőként azonosító biológiai férfi. Szakértők szerint a kiugró növekedés azzal magyarázható, hogy a férfiak jobban szeretnek nőkkel összezárva lenni, ezért transzneműnek vallják magukat – írja a Daily Telegraph internetes kiadása.

Az Igazságügyi Minisztérium jelentése szerint az Egyesült Királyságban 197 büntetését töltő rab azonosította magát transzneműként 2021-ben, ami 21 százalékos növekedés a 2019-es 163-hoz képest.

„A transznemű fogvatartottak közül 146 nőnek, 39 férfinak, 11 pedig nem binárisnak vallotta magát”

– olvasható a beszámolóban, ami arra enged következtetni, hogy döntő többségében a magukat nőnek valló biológiai férfi rabok száma nőtt meg kiugróan. Ennek magyarázata pedig vélhetően a Legfelsőbb Bíróság egyik júliusi határozata lehet, melynek értelmében a transznemű férfiakat el lehet helyezni a női börtönökben, még azokat is, akiket szexuális bűncselekményekért ítéltek el.

Kriminalisztikai szakértők szerint a férfi rabok kihasználják a bíróság döntését, és nemes egyszerűséggel transzneműnek vallják magukat, hogy nőkkel legyenek összezárva a fogvatartásuk ideje alatt.

Női börtön a Londontól délre található Belmontban

A bíróság döntése ellen egyébként a női fogvatartottak több esetben is felszólaltak már, mondván, hogy a transznemű férfiak veszélyt jelentenek rájuk nézve.

Kate Coleman, a Tartsuk Meg Egyneműnek a Börtönöket (Keep Prisons Single Sex) nevű civil szervezet egyik munkatársa a jelenséggel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „mivel egyre több rab azonosítja magát transzneműként, a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos bűncselekmények egyre gyakoribbá válhatnak majd a női börtönökben.”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!