7 hónapja

A Decathlon nem árul többé kenukat, mert azokat határsértésre használják a migránsok

A francia érdekeltségű sportáruházlánc a La Manche csatornán kialakult migrációs válsághelyzetre hivatkozva hozta meg a döntését.

Határozatlan időre leállította a kajakok és kenuk eladását Északkelet-Franciaországban a Decathlon sportnagykereskedés, mivel a Nagy-Britanniába induló illegális migránsok egyre több esetben használják azokat a La Manche csatornán történő átkeléshez – írja a Le Parisien francia hírportál.

Egy kedden kiadott közleményben a Decathlon arról adott hírt, hogy calais-i és Grande-Synthé-i üzleteiben egészen biztosan felfüggesztik a sporteszközök árusítását, de ha kell, szélesebb körű tilalmat is elrendelhetnek. A cég hangsúlyozta, hogy ezek a sporteszközök alkalmatlanok arra, hogy azokkal bárki átkeljen a Franciaországot Nagy-Brittanitól elválasztó, mintegy 34 kilométer széles tengerszoroson.

A hajózás során biztonságot növelő árucikkeket, mint például az életmentő mellényeket, evezőket és hővédelmi eszközöket azonban továbbra is értékesíteni fogják. A Decathlon szerint az a javaslat, hogy a kajakokat és kenukat vegyék ki a kínálatból, a helyi üzletektől érkezett.

Illegális migránsok egy kenuval próbálnak átjutni az Egyesült Királyságba.

Idén egyébként több mint 23 ezer migráns szelte át csónakokon a La Manche csatornát, hogy eljusson az Egyesült Királyság területére, miközben tavaly mindössze 8404 átkelést regisztráltak. Csak a múlt csütörtökön rekord számú, 1185 migráns érte el a brit partokat.

Az illegális bevándorlás megfékezését a brit kormány kiemelt fontosságúnak tartja, ezért a francia vezetéssel együttműködve szigorúbb határellenőrzésben állapodott meg a partvonalon.

Ennek megfelelően Gérald Darmanin francia belügyminiszter utasítására kedden felszámolták az egyik legnagyobb migránstábort az északkeleti Dunkerque Grande-Synthe nevű elővárosa közelében.

Franciaország és Nagy-Britannia között feszült a helyzet, a többi között éppen a La Manche csatornát átszelő illegális migránsok miatt. Darmanin egyébként hétfőn egyeztett brit hivatali partnerével, Priti Patellel a migrációs kérdés kezeléséről.

Komoly feszültséget okoz a migráció Párizs és London között. A francia belügyminiszter zsarolással vádolta meg brit kollégáját, miután a londoni törvényhozásban kijelentette: ezentúl visszatoloncolják Franciaországba a La Manche csatornán átkelő illegális bevándorlókat.

Az éjszaka sötétjében, zseblámpa fényénél járőröznek a francia rendőrök a La Manche csatorna partjainál. Lépten-nyomon a bevándorlók nyomaira bukkannak: a megtalált gumicsónakot késsel felvágják, így téve használhatatlanná.

„Próbáljuk megakadályozni, hogy tengerre szálljanak. Bármilyen csónakba hajlandóak beleszállni, ez rendkívül veszélyes” – mondta a rendőrtiszt. A belga közszolgálati televízió riporterének nyilatkozott az egyik illegális bevándorló: azt mondta, addig fog próbálkozni, amíg Angliába nem jut.

Ma éjjel túl sok hajó indul, nem próbálkozunk, pedig az időjárás megfelelő. Már sokszor megpróbáltam átjutni, és újra és újra fogok próbálkozni” – mondta a férfi.

A migránsok az éjszakai próbálkozások után a nappalokat a városokban töltik.

Az elmúlt néhány héten egyre több és több migráns érkezik hozzánk, az elmúlt három nap alatt pedig megsokszorozódott a számuk” – mondta Stéphane Pinto egy francia kisváros, Ambleteuse polgármestere.

Egyetlen hét alatt több mint ezerötszáz bevándorló lépett illegálisan Anglia partjaira: ezzel meghaladta a tizenötezret a tengeri úton érkező migránsok száma, ami abszolút rekordot jelent.

A londoni törvényhozás úgy döntött, többé nem engedi be a szigetország területére a határsértőket, a gumicsónakokat visszafordítják és visszaküldik Franciaországba.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter élesen elítélte a brit javaslatot. Közösségi oldalán azt írta: „Franciaország nem fogad el olyan gyakorlatot, amely a tengeri joggal szembemegy, és nem enged a pénzügyi zsarolásnak.

Holott júliusban még teljes volt az egyetértés a két ország belügyminisztere között: az észak-franciaországi Calais-ban ráztak kezet egy új migrációs megállapodás felett, miszerint az Egyesült Királyság 63 millió fonttal, vagyis mintegy 26 milliárd forintnak megfelelő összeggel támogatja a francia határőrök munkáját, akik ezért cserébe feltartóztatják a tengeri migrációt a La Manche csatornán.

A megállapodást azonban nem követték eredmények:

az azóta eltelt időszak alatt mintegy ötezer határsértőt fogtak el a brit hatóságok, kétszer annyit mint 2019-ben egész év alatt. Sok köztük az afgán: több mint háromezer, magát afgánnak valló bevándorló menedékkérelmi eljárása folyik jelenleg is.

A brit belügyminisztérium azonban figyelmeztette az újonnan érkezőket: megfelelő iratok nélkül ne próbáljanak az Egyesült Királyságba jönni. Az illegálisan érkezőkre nem vonatkozik a brit kormány vállalása a menedékkérők befogadásáról, és könnyen kitoloncolás várhat rájuk.

Márpedig egyre többen indulnak útnak. Olyannyira, hogy már Pakisztán is megkezdte a menedékkérők visszatoloncolását Afganisztánba. Az iszlámábádi hatóságok szerint csak az lépheti át a két ország határát, aki munkavégzés, orvosi beavatkozás vagy családegyesítés céljával érkezik és ezt igazolni tudja. A többieket, akik a tálib hatalomátvétel miatt kelnek útra, a határon visszafordítják.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy bejelentésre készül a NASA, eddig nem látott dolgot fényképezhettek le

borsonline.hu

Kettős tragédia történt Fejér megyében, azonnal szörnyethalt két ember

hirtv.hu

Magyarországon is terjed az omikron új, nyári variánsa

ripost.hu

Így vészeld át a hőséget: 6+3 életmentő tipp kánikula idejére

mandiner.hu

Tényleg közeleg a világháború? – Nógrádi György elemezte a háború eszkalációjának esélyeit

metropol.hu

Vele csókolózott Shane Tusup a fővárosi éjszakában

mindmegette.hu

Sütisuli: tökéletes lesz a pogácsa, ha kerti grillben sütöd: így készítsd!

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

ripost.hu

Gelencsér Timi és a barátnői nagyon dögösek bikiniben – Fotók

ripost.hu

Ezzel vajon a saját eljegyzésére utalt Vajna Timi?

ripost.hu

Kiderült: ő az a szőke szépség, akivel Shane Tusupot csókolózni látták

További cikkek

KÜLFÖLD

205 millió forintot fizet egy tajvani milliárdos Karikó Katalinnak

KÜLFÖLD

Angliában élő magyarok: kinti keresettel is megfizethetetlen lett a rezsi

KÜLFÖLD

Rezsicsökkentés német módra: Elzárták a meleg vizet több iskolában is

KÜLFÖLD

Genderőrület és Metoo-mozgalom: Baj van Hófehérkével és a mesés szerelemmel

KÜLFÖLD

Orbán Viktor: „Ha lesz béke, akkor lesz újra gazdasági fellendülés”

KÜLFÖLD

Halálos cápatámadás történt, lezárták a környék fürdőhelyeit – Videó

KÜLFÖLD

Hihetetlen, mire vállalkoztak a kutatók: Felolvasztják a Jégherceg sírját

KÜLFÖLD

Szörnyű tragédia: Öngyilkos lett az apa, aki a forró autóban felejtette kisfiát