8 hónapja

Joe Biden népszerűsége akkorát zuhant, mint egyetlen elnöknek sem a világháború óta

Történelmi mélyrepülésben van a 78 éves demokrata politikus támogatottsága.

Új negatív rekordot állított fel Joe Biden, aki a beiktatása óta a legnagyobb arányú népszerűségcsökkenést produkálta a II. világháború után hivatalban lévő amerikai elnökök közül. A 78 éves demokrata párti politikus támogatottsága januárban még 56 százalékon állt, október közepén viszont az a szám már csak 44,7 százalék volt a választókorú lakosság körében. Ez 11,3 százalékpontos csökkenést jelent, ami 75 év óta a legrosszabb mért adat. Hasonlóan tragikus számokat utoljára a szintén demokrata párti Harry S. Truman produkált, miután parancsot adott az atomfegyverek bevetésére Japán ellen.

A Gallup közvéleménykutató mérései szerint a II. világháború óta eltelt időszak negatív rekordját ez idáig Joe Biden korábbi főnöke, Barack Obama tartotta, akinek a népszerűsége 10,1 százalékpontos visszaesést szenvedett el a az első ciklusának harmadik negyedévének végére.

Összehasonlításképpen Donald Trump népszerűsége 4,4 százalékpontos, Bill Clintoné pedig 6,8 százalékpontos esést produkált kormányzása első kilenc hónapjában. Ezzel szemben George H.W. Bush és fia, George W. Bush elnöki teljesítményét kiemelkedően jónak ítélték meg a választópolgárok ugyanebben az időszakban: 12, illetve 13,1 százalékpontos támogatottság növekedést könyvelhettek el a kormányzásuk első évének háromnegyedénél.

Külön érdekesség, hogy Bidenéhez hasonló népszerűségcsökkenést még Jimmy Carter sem produkált (-8,9 százalékpont), akinek az egyetlen elnöki ciklusa annyira tragikusra sikerült, hogy a republikánus párti Ronald Reagan az elektori voksok 91 százalékát szerezte meg vele szemben az 1980-as választásokon.

Joe Biden amerikai elnök népszerűsége esett a legnagyobb a II. világháború óta hivatalban lévő kormányfők körében.

A Gallup külön kiemeli a felmérésében, hogy Biden az Egyesült Államok történetének egyik legmegosztóbb elnöke. Míg a demokrata válaszadók 92 százaléka helyesli a Biden-kabinet munkáját, addig a republikánusoknak csak 4 százaléka vélekedik erről ugyanígy. A 88 százalék pontos különbség pedig az egyik legnagyobb, melyet a közvélemény kutató cég mért az több mint nyolc évtizedes fennállása során.

Biden népszerűségi mutatói egyébként júliusban kezdtek meredeken csökkenni, majd a nyár folyamán tovább zuhantak a katasztrofális afganisztáni kivonulás, a mexikói-amerikai határon kialakult migrációs válsághelyzet, valamint a koronavírus-járvány újabb hullámai miatt bevezetett korlátozóintézkedések következtében.

Fontos megjegyezni, hogy a pártok mellett nem elkötelezett választópolgárok körében is brutális népszerűségvesztésre tett szert a beiktatása óta Joe Biden. A Gallup legutóbbi felmérése szerint az elnök teljesítményét a függetleneknek mindösszesen a 34 százaléka helyeselte, ami február óta 27 százalékpontos csökkenést jelent a körükben.

Az amerikaiak egyre jobban aggódnak Joe Biden mentális állapota miatt, és jó okuk van rá. És ez nem csak a szokásos jobboldali szólam – kezdte cikkét a The Spectator brit konzervatív hetilap washingtoni szerkesztője. A Fehér Házba bejáratos tudósító több esetet is csokorba szedett, amely az utóbbi időben megkérdőjelezte a 79. születésnapjához közeledő amerikai elnök szellemi épségét.
Először is rögtön az ENSZ-közgyűlésen elhangzott keddi beszédét, amely a szerző szerint „teljesen elrugaszkodott a valóságtól”: azt ecsetelte, hogy az Egyesült Államok helyreállította kapcsolatait szövetségeseivel, alig néhány napra rá, hogy egy óriási diplomáciai botrányban Franciaország visszahívta washingtoni nagykövetét, amiért kitúrták egy több milliárd dolláros ausztrál tengeralattjáró-beszerzésből és védelmi együttműködésből. Ha pedig már Ausztrália, a cikk azt is felemlegette, hogy
Joe Biden teljesen egyértelműen elfelejtette Scott Morrison ausztrál miniszterelnök nevét, közös sajtótájékoztatójukon kínosan csak úgy hivatkozott rá, „az a fickó ott lent”.

Nem telt el botrány nélkül a találkozó Boris Johnson brit kormányfővel sem. Egyrészt egy éles szemű fotós kiszúrta, hogy az elnök jegyzeteiben olyan emlékeztetők szerepelnek, mint „köszöntse a Fehér Házban Boris Johnsont”, valamint „beszéljen az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti jó kapcsolatokról” – a szerző szerint elég nagy baj, ha még ilyen alapvető dolgok is kimennek a világ első számú vezetőjének fejéből. Azután ismét a közös sajtótájékoztató torkollt káoszba: miközben a brit miniszterelnök éppen lezárta egy válaszát, a Fehér Ház sajtósai szavába vágva nagy kiabálás közepette kiebrudalták az újságírókat a teremből. A zavarodás oka valószínűleg az volt, hogy előzetesen nem egyeztették le, hogy ki fogad kérdéseket, de mint arra a The Spectator is emlékeztetett,
példátlanul udvariatlan, hogy egy külföldi vezetőbe fojtsák a szót.

A cikk megjegyezte még, hogy az amerikai elnök napirendjébe általában naponta egy nyilvános megjelenés fér be, ami sajnos nem összeegyeztethető a világpolitika tempójával. Ráadásul azt is gyakran Joe Biden szemére vetik, hogy ha a sajtó elé áll is,
általában csak súgógépről felolvassa a szövegét, kérdéseket viszont nem fogad.

Ha mégis, abban nincs köszönet: például mikor az ABC hírtelevízió interjút készített vele az afganisztáni kivonulásról, teljesen összezavarodott és önellentmondásokba keveredett. A gyűjtésből kimaradt, de az az eset is meglehetősen furcsa volt, amikor úgy tűnt, Joe Biden elaludt, miközben Naftali Bennett izraeli kormányfővel tárgyalt. A felvételek tanúsága alapján a politikus legalábbis „pihentette a szemét”, ami protokollszempontból mindenképpen sértő.
Hogy az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke nem elég friss szellemileg, azt már rengetegszer megfogalmazták bírálói. És nem csak a média: nyáron visszavonult tábornokok egy csoportja, majd republikánus képviselők is megkérdőjelezték, hogy mentálisan alkalmas-e feladata ellátására. Szerepléseinek elemzéseiből bizonyos orvosok is arra a szakvéleményre jutottak, hogy gyakori nyelvbotlásai, feledékenysége az időskori demencia jelei lehetnek. Donald Trump már a kampányban is rájátszott körülményes, lassú stílusára, általában csak „Sleepy”, azaz álmos Joe-ként hivatkozott kihívójára. Joe Biden legutóbb 2019-ben járt hivatalosan orvosnál, az akkori tesztek szerint „egészséges és életerős”. A Fehér Ház ígérete szerint még ebben az évben újra megvizsgálják – kognitív tesztet is végeznek –, az eredményeket pedig nyilvánosságra hozzák.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jakab Péter és mamuszos kabinetfőnöke együtt érkezett a Jobbik-kongresszusra - videó

origo.hu

60 migráns akart áttörni Magyarországra a fegyveres bandaháború helyszínéről

borsonline.hu

A medence mélyén találták rá a táborból eltűnt 12 éves kisfiú holttestére

vg.hu

Hajtóvadászat indult a herszoni „terrorista” ellen, akiről kiderült, hogy a korábbi polgármester

ripost.hu

Ez a három csillagjegy folyamatosan versenyez

vg.hu

Menekültek támadtak egymásra a magyar határnál, lövöldözés is történt

metropol.hu

Sokkoló, amit az apa tett, megerőszakolta és megölte a 10 hónapos kislányát

mindmegette.hu

Mi ezzel a dupla menüsorral készülünk a hőségriadóra – te tudod már mit főzöl?

ripost.hu

13 évvel ezelőtt eltűnt lány holtteste kerülhetett elő Diósjenőn egy családi ház kertjében

ripost.hu

Szívszaggató részletek: elhunyt lánya után a Dunába vette magát az édesapja

ripost.hu

Újabb tragédia a Tiszta-tónál: 22 éves rendőr fulladt bele barátai szeme láttára

További cikkek

KÜLFÖLD

Brit képviselő: a gender-ideológia egy fertőzés, ami pusztító módon károsítja a gyermekeinket

KÜLFÖLD

Orosz gáz nélkül megfagyhat télen Nyugat-Európa

KÜLFÖLD

205 millió forintot fizet egy tajvani milliárdos Karikó Katalinnak

KÜLFÖLD

Angliában élő magyarok: kinti keresettel is megfizethetetlen lett a rezsi

KÜLFÖLD

Vérben úszva találtak rá a 23 éves nőre egy hotel fürdőjében

KÜLFÖLD

Nem bírta elviselni apja hiányát, öngyilkos lett az angyalarcú diáklány

KÜLFÖLD

Lesújtó hírt közölt a kisgyermekes énekesnő: agydaganata van

KÜLFÖLD

"Anya, rájöttek, mi a bajom" - 24 órával később halott volt a fiatal ápolónő