Létrehozva: 2021.10.14.

Sok százezer ember korai halálát okozza egy alattomos vegyület, mindenhol ott van

Egy kis odafigyeléssel szerencsére könnyű elkerülni a ftalátoknak nevezett vegyületeket, melyek lényegében minden műanyagból készült használati tárgyban ott vannak.

Körülbelül 100 ezer ember korai halálát okozzák a ftalátoknak nevezett szintetikus vegyi anyagok csak az Egyesült Államokban az 55-64 éves korosztályban – derült ki egy nemrég publikált tanulmányból, melyet a CNN szemlézett.

Az Environmental Pollution című tudományos folyóiratban kedden megjelent disszertáció szerint azok az emberek, akiknek a szervezetében átlagon felüli a flatálok szintje, jóval nagyobb valószínűséggel halnak meg lényegében bármilyen egészségügyi problémában, de különösképp a szív- és érrendszeri megbetegedésekben.

A ftalátokat gyakran csak „a mindenütt előforduló vegyi anyagoknak” nevezik tudományos berkeken belül, mivel ezek a szintetikus kemikáliák annyira elterjedtek, hogy ma már alig van használati tárgyunk, ami ne tartalmazná valamilyen szinten.

Mivel a ftalátok rendkívül sokoldalúak, az ipari termelés számos területén alkalmazzák őket, de leggyakrabban műanyagokhoz adják, hogy rugalmasabbá és nehezebben törhetővé tegyék a készterméket. Így többek között megtalálható a PVC típusú vízvezetékekben, a műanyag padlóburkolatokban, az orvosi fecskendőkben, kerti locsolócsövekben és számos gyerekjátékban. Sőt, ott vannak még az élelmiszer-tároló műanyag edényekben, az úgynevezett elviteles dobozokban, samponokban, sminkekben és parfümökben is.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint az emberek akkor kerülnek kapcsolatba a ftalátokkal legnagyobb eséllyel, amikor olyan ételeket esznek vagy isznak, amelyek érintkeztek a vegyi anyaggal kezelt műanyaggal. Tehát az előre csomagolt vagy rendelt élelmiszerek esetén a kockázat kiemelkedően magas. Gyerekek számára pedig az jelent veszélyt, ha kíváncsiságból a szájukba tesznek és megrágcsálnak műanyag tárgyakat, játékokat.

[caption id="" align="alignnone" width="1026"]Phthalates: What you need to know | BabyCenter A gyerekekre nézve kiemelten veszélyesek a ftalátokkal kezelt műanyag játékok.[/caption]

Egészségügyi szempontból a ftalátok egy sor modern kori betegségért tehetőek felelőssé. Ma már tudományosan bizonyított, hogy megzavarhatják a hormonrendszer összetett élettani működéseit, különösen magzati, kisdedkori és fiatalkori fejlődés idején, és összefüggésbe hozhatók a fejlődési, reproduktív, agyi, immunrendszeri és egyéb problémákkal is.

Korábbi kutatások a ftalátokat a reprodukciós problémákkal hozták összefüggésbe, mint például a nemi szervek rendellenességei, kisfiúk esetében a herék alulfejlettsége, valamint a felnőtt férfiaknál a spermaszám és a tesztoszteronszint csökkenése. Más tanulmányok pedig arra az eredményre jutottak, hogy a gyermekkori elhízást, asztmás megbetegedést és szív- és érrendszeri problémákat is okozhatják.

[caption id="" align="alignnone" width="1000"] A műanyagból készült használati tárgyaink többségét ftalátokkal kezelték gyártás során.[/caption]

A fentebb említett tanulmány során egyébként több mint ötezer, 55 és 64 év közötti felnőtt vizeletének ftalát-koncentrációját mérték meg, majd ezeket a szinteket összehasonlították a korai halálozás kockázatával. Minden résztvevő esetében regisztrálták a kutatók a már meglévő szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a rákot és más gyakori betegségeket, a rossz étkezési szokásokat, a fizikai aktivitást mértékét és a testtömegindexet. Ebből az adathalmazból aztán – összetett számítások révén – kijött, hogy a ftalátok megközelítőleg 91-107 ezer ember korai halálát okozzák Amerikában.

A gazdaság nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy ftalátok miatti halálesetek mintegy 40-47 milliárd dollárnyi kieső termelékenységet jelentenek az Egyesült Államok gazdaságának éves szinten.

[caption id="" align="alignnone" width="800"]Toiletries A silány minőségű szépségápolási cikkek elkerülésével jelentősen csökkenthető a ftalátokkal szembeni kitettség.[/caption]

Bár a tanulmányban nem tesznek említést arról, miként lehetne csökkenteni a ftalátokkal szembeni kitettséget, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) nemrég egy általános felhívást tett közzé a honlapján arról, hogyan lehet elkerülni ezeket a vegyületeket.

Mint írják, javasolt a műanyag helyett a természetes anyagból készült használati tárgyak és játékok, illetve a „PVC-mentes” („PVC free”), a „ftalát-mentes” („phthalate free”) és az „illatanyag-mentes” termékek választani. Kevesebb szépségápolási termék használatával csökkenthető a kitettség, különösen a kismamáknak és kisgyermekes szülőknek fontos erre odafigyelnie. Mivel a por is tartalmazhatja ezeket a vegyületeket, ezért rendszeres takarítással, nedves kendővel történő portalanítással csökkenthető a mennyiségük. Hő hatására könnyebben kioldódnak, ezért kerülendő az ételek műanyag edényben történő melegítése.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború Zelenszkij kérésére? + videó

life.hu

Megműtötték Csonka Andrást: hetekig kímélnie kell magát

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

origo.hu

Undorítóan zaklatta a veronai buszbaleset halottjainak hozzátartozóit egy férfi

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Joe Biden arra célozgatott, hogy kannibálok ették meg a nagybátyját

KÜLFÖLD

A háború Csehország egyik leggazdagabb emberévé tette a "fegyveripar urát"

KÜLFÖLD

"Jobb lesz nektek nélkülem!" – Szívszorító üzenetet hagyott hátra a csodálatos édesapa

KÜLFÖLD

Borzalom: ágyban evett az 5 éves kisfiú, ezért megölte a nevelőanyja