1 éve

Összeverekedtek az emberek a benzinkútnál: ökölharc az üzemanyagért

Több töltőállomáson is összeverekedtek a fogyasztók, mert nem tudták eldönteni, ki mennyi üzemanyagot vételezhet egyszerre. Egyre nagyobb a baj Nagy-Britanniába.n

A kereskedelemben jelentkező fennakadások és a pánikvásárlók együttesen azt eredményezték, hogy a brit benzinkutak közel kétharmada teljesen kifogyott az üzemanyagból vasárnap estére – írja a az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség.

A válsághelyzet annyira súlyos, hogy a Boris Johnson vezette kormány a hadsereg bevetését fontolgatja, illetve határozatlan időre még a versenyjogot is felfüggesztenék, hogy az üzemanyagpiaci szereplők megvitathassák, hova kell célzottan benzint és gázolajat szállítani az összeomlás elkerülése érdekében.

A brit Benzinkereskedők Szövetsége (Petrol Retailers Association), amely közel 5500 független töltőállomást képvisel, egy vasárnap kiadott közleményben azt mondta, hogy a benzinkutak bő kétharmada már teljesen kifogyott az üzemanyagból, a maradék pedig „részben kiszáradt vagy hamarosan kifogy”.

A szövetség elnöke, Brian Madderson azt mondta a BBC-nek, hogy „rengeteg üzemanyag van az országban, viszont az leginkább a terminálokban és a finomítókban pihen.”

A brit pánikvásárlók annyi üzemanyagot próbálnak egyszerre vételezni, amennyit csak bírnak. (Forrás: Twitter)

Az országos üzemanyaghiány egyértelműen arra vezethető vissza , hogy Nagy-Britanniában nincs elegendő teherautó- és kamionsofőr, ami a koronavírus-járvány, az elöregedő munkaerő és a külföldi munkavállalók elvándorlása, valamint a Brexit-megállapodás egyenes következménye. A szektorban jelentkező munkaerőhiány már eddig is komoly kihívások elé állította a brit gazdaságot, de mostanáig leginkább csak alapvető háztartási cikkekből és bizonyos élelmiszerekből alakult ki hiány. Annak hírére viszont, hogy az üzemanyag-szállítmányok is akadozhatnak, pánikszerű roham indult a benzinkutakra.

A nagy közösségi oldalakra feltöltött videók tanúsága szerint a brit benzinkutak előtt végeláthatatlan kocsisorok alakultak ki országszerte, sőt, több töltőállomáson is összeverekedtek az emberek, mert nem tudták eldönteni, ki mennyi üzemanyagot vételezhet egyszerre. Egy londoni benzinkúthoz például rendőröket kellett hívni, miután dulakodás tört ki azért, mert valaki az autója után több benzineskannát is teletöltött.

Szombaton egyébként a brit kormány bejelentette, hogy több ezer sürgősségi vízumot ad ki külföldi teherautó-sofőröknek. Ettől a lépéstől a Boris Johnson vezette kabinet azt réméli, hogy a karácsonyi időszakra megakadályozhatja az országos áruhiányt. A döntéssel kapcsolatban a kormány közölte, hogy októbertől kezdődően 5000 darab, 3 hónapra szóló vízumot ad ki teherautó-vezetőknek, és további 5500-at húsfeldolgozó üzemekben elhelyezkedő munkásoknak.

Ruby McGregor-Smith, a Brit Iparszövetség (Confederation of British Industry) elnöke szerint ez a lépés túl későn jött, és túl kevés lesz a probléma elhárítására. „A határozott időre szóló sürgősségi vízumok olyanok, mintha egy gyűszűnyi vízzel próbálnánk eloltani egy hatalmas máglyát” – fogalmazott.

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Facebookot használsz vagy Messengert? Figyelmeztetést adtak ki, nagy veszélyben lehetsz

life.hu

Utazókosárban találták meg a rakparton Budapest egyik leghíresebb celebjének fagyott holttestét

hirtv.hu

Megduplázzák a munkába járás költségtérítését

ripost.hu

Tóth Andi kitálalt, ilyen a kapcsolata valójában Marics Petivel

vg.hu

Eladásra ajánlja a Wizz Airt a Concorde

origo.hu

Újabb sztártól búcsúzik a világ

mindmegette.hu

Itt az unikornisos Túró Rudi - Nem hiszed el, milyen színű!

ripost.hu

Halálos baleset: négyen ültek a teherautóval karambolozó kocsiban

ripost.hu

Megint beszóltak G.w.M-nek: Most földrajzból kapta az ívet

heol.hu

Kényelmet és extra kedvezményeket nyújt a Lidl digitális szórólapja(x)

she.life.hu

Kedves lányos anyukák! Kérlek, beszélgessetek a lányotokkal az intim higiéniáról!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

KÜLFÖLD

Brutális ámokfutás: mindhárom gyermekével végzett az anya

KÜLFÖLD

Hihetetlen: Elbarikádozták az iskolai mosdókat, hogy a diákok ne járjanak ki az órákról

KÜLFÖLD

Ráomlott a nyilvános mosdó egy férfira, aki belehalt

KÜLFÖLD

Óriási ötlet, így küzdött egy nyugdíjas a kátyúk ellen

KÜLFÖLD

Hatalmas veszteség érte a királyi családot, elhunyt II. Erzsébet legjobb barátnője

KÜLFÖLD

Újabb elképesztő részletek derültek ki a brüsszeli korrupciós botrányról

KÜLFÖLD

Végzett vele a kór: az orvosok nem vették komolyan, kétszer is hazaküldték a nyolcéves kisfiút

KÜLFÖLD

Késelés a metróban: súlyos állapotban a három áldozat egyike