12 hónapja

Rejtélyes fertőzés szedi áldozatait Indiában, eddig száz halottról tudni

A dengue-láz-szerű tüneteket okozó megbetegedés főleg a gyerekek és fiatal felnőttek között terjed.

Szerző Gaál József

Rejtélyes fertőzés szedi áldozatait az India északi részén található Uttar Pradesh állam egyes részein. A lázzal, kiütéssel, fejfájással, hányingerrel és izületi fájdalommal járó megbetegedésbe eddig legalább százan, többségében kisgyermekek és fiatal felnőttek vesztették életüket, több ezren pedig kórházba kerültek. A szakemberek kezdetben a koronavírus egy újabb mutációját tették felelőssé a lokális járványért, de a betegek közül mindenkinek negatív lett a COVID-tesztje – írja az India Today.

Dr. Kafeel Khan gyermekorvos, az Uttar Prades-i kormányzati kórház alkalmazottja azt mondta, hogy soha korábban nem találkozott olyan betegséggel, mint a „rejtélyes láz”, ami megállíthatatlanul terjed a fiatalok között.

„A vírusfertőzések általában a monszun időszaka után terjednek Indiában, és leggyakrabban influenzaszerű tüneteket okoznak. Ez a vírus, amely főként Uttar Pradesh keleti és nyugati részén terjed, teljesen más. A betegek a COVID-19, a dengue-láz és a malária okozta tünetek kombinációját produkálják. Nagyon ijesztő”

- fogalmazott egy lapinterjúban a gyermekorvos.

[caption id="" align="alignnone" width="1500"]Uttar Prades – Wikipédia Az India északi részén található Uttar Prade tartomány. A rejtélyes megbetegedések mindegyikét innen jelentették.[/caption]

Helyi sajtóbeszámolók alapján a titokzatos fertőzések hátterében a dengue-láz állhat, melyet egy speciális szúnyogfaj terjeszt, ám erre egyelőre nem találtak egyértelmű bizonyítékot. Az orvosok szerint a betegek döntő többségét a vérlemezkék számának csökkenése miatt kellett kórházba szállítani, ami a dengue-láz súlyos formájának egyik jellemző tünete.

A rejtélyes megbetegedések pontos okának meghatározása céljából az Indiai Orvosi Kutatási Tanács (ICMR) egy szakemberekből álló csapatot állított össze, amely a helyszínen fogja vizsgálni a fertőzötteket.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!