12 hónapja

Koronavírus gócponttá vált a Kreml: Putyin karanténban

Többek között Vlagyimir Putyin is elkapta a koronavírus-fertőzést. Az elnök esetében enyhe tünetei jelentkeztek a betegségnek.

Több tucat kormánytag és kormányzati tisztségviselő kapta el a koronavírus-fertőzést Vlagyimir környezetében. Ezt maga az orosz elnök jelentette be, amikor videokapcsolat segítségével beszédet mondott a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) dusanbei csúcstalálkozóján - írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

„Mint tudják, sajnos az utolsó pillanatban kénytelen voltam lemondani a dusanbei látogatásomat. Nagyon sajnálom, de ez azzal áll összefüggésben, hogy a közvetlen környezetemben, mint tudják, koronavírusos eseteket azonosítottak, és nem egy-két emberről van szó, hanem több tucatról”

- fogalmazott Putyin, aki azt is hozzátette, hogy a fertőzés futótűzként terjed a Kremlben.

Az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata kedden közölte, hogy Putyin karanténba vonul a környezetében történt koronavírusos esetek miatt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kijelentette, hogy Putyin jó egészségnek örvend, az antitestszintje magas, a koronavírus-fertőzésnek pedig csak az enyhe tüneteit produkálja, ezért továbbra is ellátja az elnöki feladatait.

Vlagyimir Putyin. (Forrás: AFP)

Fontos megjegyezni, hogy Vlagyimir Putyin már megkapta a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát. Az első oltást március 23-án, a másodikat pedig április 14-én vette fel. A kormányfőt az orosz fejlesztésű Szputnyik V nevű oltóanyaggal immunizálták.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V-vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet elnöke azt mondta, hogy Putyinnak elég lesz egy hétig karanténban maradnia.

Oroszországban egyébként a járvány kezdete óta több mint 7 millió koronavírusos esetet regisztráltak az egészségügyi hatóságok, a Covid-19 pedig eddig összesen 196 ezer áldozatot követelt.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!