1 éve

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították New Yorkot, mindent elárasztott az árvíz

A történelemben most először hirdettek vészhelyzetet New Yorkban áradások miatt.

Szerző Gaál József

Bill de Blasio New York-i polgármester helyi idő szerint szerda késő éjjel katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a 8,5 milliós amerikai nagyvárost, miután az Ida hurrikán okozta esőzések miatt kialakult villámáradások teljesen elárasztották a település alacsonyan fekvő területeit.

Az Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálata (NWS) által kiadott jelentés szerint New Yorkra órákon keresztül 15 és 25 centiméter közti csapadék hullott, melynek következtében a metró hálozatot teljesen elöntötte az árvíz, az utak használhatatlanná váltak, és közel 5300 ember maradt áramszolgáltatás nélkül.

Soha nem látott viharral küzdünk, útjainkon brutális árvizek hömpölyögnek

– közölte a közösségi oldalán de Blasio, aki arra szólította fel a város lakóit, hogyha tehetik, ne hagyják el az otthonaik.

Sajtóhírek szerint eddig két ember vesztette életét az ítéletidő következtében New Yorkban, ahol a tömegközlekedést és a repülőforgalmat is felfüggesztették határozatlan időre.

Kathy Hochul, New York állam kormányzója azt tanácsolta a földszinti lakásokban élőknek, hogy „készítsenek elő homokzsákokat vagy rétegelt lemezek”, melyekkel útját állhatják a hömpölygő víznek, és megvédhetik az otthonaikat.

New York mellett egyébként New Jerseyben is rendkívüli állapotot hirdettek az Ida hurrikán miatt, ott a vihar eddig legalább egy halálos áldozatot követelt.

A károk mértékét egyelőre megbecsülni sem lehet.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!