12 hónapja

Egy francia óriásvállalat éveken át pénzelte az Iszlám Államot

Döbbenetes dokumentumok láttak napvilágot Európa egyik legnagyobb cementipari vállalatáról.

Egy francia cementipari óriásvállalat, a Lafarge éveken keresztül, több millió eurót fizetett a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezetnek azért, hogy a radikálisok szabadon hagyják működni a cég egyik Észak-Szíriában található üzemét – derült ki a török Anadolu hírügynökség birtokába került hivatalos dokumentumokból. A kiszivárgott iratok hatására kedden egy fellebbviteli francia bíróság „emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnrészességgel” vádolta meg a céget. A botrány hatalmas.

A nyilvánosságra került dokumentumok alapján a 2011-ben kirobbant szír polgárháború után a Lafarge összesen csaknem 13 millió eurót (4,5 milliárd forint) fizetett kisebb összegekben az Iszlám Államnak, és más iszlamista csoportoknak, hogy garantálja egy észak-szíriai üzemének működőképességét. A vállalat a pénzt főleg arra használta fel, hogy megkönnyítse a munkások és az áruk mozgását a terroristákhoz tartozó ellenőrzőpontokon keresztül. A Lafarge emellett állítólag olajat és más nyersanyagokat is vásárolt a fegyveresektől, akik sok esetben cementet kaptak cserében, melyet az erődítményeik és földalatti alagutaik építésére használtak.

Az Aleppótól mintegy 150 kilométerre északkeletre fekvő dzsalabiyai cementgyár végül 2014-ben az Iszlám Állam kezére került. Ez arra kényszerítette a vállalatot, hogy elhagyja az országot és evakuálja a külföldi alkalmazottait.

[caption id="" align="alignnone" width="2480"]France's Lafarge loses ruling in Syria 'crimes against humanity' case Az észak-szíriai Dzsalabiya városban találhat Lafarge cementgyár, ami terroristáknak fizetett védelmi pénzeknek köszönhetően működhetett.[/caption]

A botrányos dokumentumok kiszivárgása után a legfelsőbb fellebbviteli francia bíróság úgy döntött, hogy az „emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnrészességének” vádját továbbra is fenn kell tartani a Lafarge ellen. Ezzel a példátlan határozattal a törvényszék hatályon kívül helyezte egy alacsonyabb szintű bíróság döntését, mely korábban felmentette a vállalatot ebben a vádpontban. Jogvédő csoportok emellett terrorizmus finanszírozásával, az uniós embargó megsértésével és mások életének veszélyeztetésével is vádolják a céget a szíriai tevékenysége miatt.

A Lafarge, amely 2015-ben egyesült a svájci Holcim csoporttal, korábban elismerte, hogy fizetett közvetítőknek Szíriában, hogy tárgyaljanak az iszlamista fegyveresekkel, de tagadta a terroristák finanszírozásának vádját.

[caption id="" align="alignnone" width="770"]France: Lafarge loses ruling in Syria crime against humanity case | France News | Al Jazeera A Lafarge Európa egyik legnagyobb cementipari vállalata.[/caption]

A francia sajtóban egyébként 2014 januárjában jelentek meg az első hírek arról, hogy a Lafarge finanszírozza a közel-keleti iszlám terrorizmust. Az ügyben végül eljárás is indult, de egy alsóbb rendű bíróság minden vádpont alól felmentette a cégét. A most kiszivárgott dokumentumok viszont lényegében mindent bizonyítanak a korábban felmerülő vádakból. A vállalat elleni per tárgyalásának időpontját még nem tűzték ki.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!