12 hónapja

Csak a szokásos: Joe Biden elfelejtette az ausztrál miniszterelnök nevét

Az amerikai elnök sokadik alkalommal bizonyította, hogy már nincs a szellemi képességeinek teljes birtokában.

Egy nyilvános sajtótájékoztató közben Joe Biden amerikai elnök elfelejtette Scott Morrison ausztrál miniszterelnök nevét, akire kínjában csak úgy hivatkozott a 78 éves demokrata kormányfő, mint „egy fickó, aki odalent van” - írja a Guardian internetes kiadása.

Ausztrália egy, az Egyesült Államokkal és Nagy Britanniával kötött, AUKUS névre keresztelt megállapodás keretén belül atommeghajtású tengeralattjárókat kap az angolszász szövetségeseitől. Ezt a három ország vezetője, Joe Biden, Boris Johnson és Scott Morrison jelentette be magyar idős szerint csütörtök hajnalban egy körkapcsolásos, internetes sajtótájékoztatón.

A történelmi jelentőségű bejelentés végén Biden a brit miniszterelnökhöz szólt, megköszönte neki az együttműködést, majd egy másik tévéképernyő felé fordult, melyen Scott Morrison volt látható videokapcsolaton keresztül. Az amerikai elnök ekkor látványosan zavarba jött, kicsit tétovázott, és a következőt sikerült mondani:

„És szeretnék köszönetet mondani annak a fickónak, aki odalent van. Köszönöm szépen, haver. Köszönöm miniszterelnök úr.”

Az AUKUS megállapodás egyébként hatalmas hullámokat vert a nemzetközi porodon. Bár a szerződő felek nem említették, pontosan miért van szüksége Ausztráliának atommeghajtású tengeralattjárókra, lényegében nyílt titok, hogy Kína nyomulásának az ellensúlyozása a program célja.

Ennek megfelelően a kínai külügyi szóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália közötti, nukleáris tengeralattjárókkal kapcsolatos együttműködés súlyosan aláássa a regionális békét és stabilitást, felerősíti a fegyverkezési versenyt, továbbá hátráltatja a nukleáris fegyverek elterjedése ellen tett nemzetközi erőfeszítéseket”.

Felszólalt még az együttműködés ellen Franciaország is, mivel az új paktum értelmében Canberra felmondja a 12 új tengeralattjáró építéséről, Párizzsal megkötött, 30 milliárd euró értékű szerződést. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter egy tévéinterjúban azt mondta, hogy „ez az egyoldalú, váratlan döntés Franciaország hátba szúrása.„

Az AUKUS-szerződést Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője is bírálta. Szerinte ez egy ”jel, hogy Európának egyedül kell túlélnie„.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!