1 éve

Szexrabszolgának elhurcolt kislányok és nyilvános kivégzések, kezdetét vette a tálibok uralma

A tálibok lépéről lépésre, egyre több helyen vezetik be Afganisztánban a fundamentalista muszlim törvényeket, melyek alapján a nők nem többek tárgyaknál, a legkisebb bűncselekményért pedig csonkítás jár.

Az Afganisztánból érkező hírek alapján a tálib szabadcsapatok mostanra bevezették a fundamentalista muszlim törvénykezést, azaz a saríát az ország településeinek többségében, amely lehetőséget biztosít az iszlamista katonák számára, hogy kislányokat raboljanak el édesanyjuk mellől, és szexrabszolgává tegyék őket.

A nők jogainak porba hullásával párhuzamosan ráadásul egy könyörtelen bosszúhadjárat is kezdetét vette az országban, ahol az iszlamisták nyugati szövetségeseket keresve házról házra járnak, hogy nyilvánosan kivégezhessék őket – írja a Daily Mail internetes kiadása.

Magyar idő szerint vasárnap délután a tálibok különösebb ellenállás nélkül betörtek az elnöki palotába Kabulban, és formálisan is átvették a hatalmat Afganisztán egésze felett. Az azóta eltelt időben pedig egyre több esemény mutatja, hogy a radikális iszlamisták miként képzelik el az ország jövőjét.

Meg nem erősített forrásokra hivatkozva a Daily Mail arról számolt be, hogy a dzsihadista tálib parancsnokok arra utasítják az elfoglalt területeken élő muszlim vallási vezetőket, hogy szállítsanak nekik listákat a 12 és 45 év közötti hajadonokról, akiket feleségül adhatnak a katonáiknak, mivel a nők a saría törvények alapján „hadizsákmánynak” tekinthetőek, akiket fel lehet osztani a győztesek között.

A harcok elől Kabulba menekülő afgánok arról meséltek napokkal ezelőtt, hogy a tálib hadurak azt követelték tőlük, hogy adják át nekik az asszonyaikat és lányokat, hogy feleségeikké tegyék, vagy megerőszakolhassák őket.

Egy kabuli szépségszalon tulajdonosa fehérre meszeli a modellek fotóját a boltján, közvetlenül a tálib hatalomátvétel után.

Szakértők szerint a tálib hatalomátvétellel a nők helyzete tragikusra fog fordulni, ugyanis az iszlamisták 1996-ban, egy véres polgárháború után egyszer már kormányzati pozícióba kerültek Afganisztánban, melynek eredményeképp a nők nem tanulhattak és dolgozhattak. Sőt, kötelezővé tették számukra az egész arcot eltakaró csador viselését, és csak férfi rokon kíséretében hagyhatták el az otthonaikat.

Hogy a legrosszabb forgatókönyvből mennyi fog megvalósulni, azt jelenleg nehéz lenne megmondatni, de a közösségi médiában egyre több aggasztó hír lát napvilágot az afgán nők jogaival kapcsolatban. Twitteren megjelent fotók alapján a tálibok máris több boltban ragasztanak ki hirdetményeket, amelyek arra figyelmeztetik a nőket, hogy ne menjenek be, különben „súlyos következményekkel kell szembenézniük”. Sőt, arról is érkeztek meg nem erősített információk, hogy tálib harcosok agyonlőttek egy nőt Kabulban a nyílt utcán, mert túl „nyugatias ruhát” viselt.

Al-Jazeera hétfőn arról számolt be, hogy egy fegyveres tálib banda azt mondta egy kabuli bank női alkalmazottainak, hogy a továbbiakban nem kell ott dolgozniuk, és maradjanak otthon a férjeikkel.

A nők jogfosztásával párhuzamosan ráadásul brutális tisztogatás is kezdetét vette Afganisztánban. A tálibok papíron büntetlenséget ígértek minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre, a gyakorlatban viszont hajtóvadászat indult azok ellen, akik bármilyen formában segítették az intervenciós nyugati csapatokat az elmúlt 20 évben.

A nyugati média híradásai szerint mintegy 18 ezer afgán működött együtt az amerikai és NATO szövetséges csapatokkal, akiknek egy részét sikerült kimenekíteni az országból. Akiket viszont nem, azokra jó eséllyel nyilvános kivégzés vár, ha elfogják őket a tálibok.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gólt lőtt, majd meghalt a magyar focista

origo.hu

Ez történhetett Suhajda Szilárddal az utolsó órákban

borsonline.hu

„A legjobb apa, akit egy fiú kívánhat” – fejfájása után hirtelen elhunyt a családfő

hirtv.hu

Napindító – Misi, a bükki mackó

life.hu

"Ennek a babának nincs szívhangja, ez a baba már nem él" - Barta Sylvia első gyermeke elvesztéséről beszélt

mandiner.hu

Ennyi esélye volt Suhajda Szilárdnak a túlélésre a statisztikák szerint

origo.hu

Mégis együtt lehet Kucsera Gábor és Tápai Szabina - kép

mindmegette.hu

Így melegítsd fel a pizzát, és olyan lesz, mintha frissen sült volna

nemzetisport.hu

Atlétika: klasszisok, hőstettek, drámák – vb-történelem videókkal (x)

ripost.hu

"Az agymosott Harry herceg végre ráébredt az igazságra Meghannal kapcsolatban"

ripost.hu

Eddig nem látott felvételek kerültek elő Ördög Nóráról: más megvilágításba kerül így a műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Bidenék magyarázkodnak, miután amerikai páncélosokkal törtek be Oroszországba

KÜLFÖLD

Rekordot döntött a csoportos nemi erőszakok száma Németországban

KÜLFÖLD

Két hónapja ment férjhez, gyereket akart a kárpátaljai hősi halott katonanő

KÜLFÖLD

Alkotmányos vádeljárást kezdeményeztek Joe Biden ellen

KÜLFÖLD

Azt hitték, egy 6 éves kislányt fogadtak örökbe: erre kiderült, hogy egy felnőtt törpe

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a múzeum munkatársai: hátborzongató lelet várta őket az ajtó előtt

KÜLFÖLD

Botrány a temetkezési vállalatnál: kimondhatatlan borzalmakra bukkantak a rendőrök

KÜLFÖLD

Zöld színűvé változott a tengervíz Velencében, a hatóságok nyomozást indítottak