Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.08.11.

Koronavírus: a fertőzöttek 90 százalékánál a delta variánst azonosították a hatóságok Szerbiában

A bejelentést a szomszédos ország koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja, Tanja Jovanovic szakorvos tette.

Szerző Ripost

Megszólalt a válságstáb tagja: a fertőzöttek 90 százalékánál a delta variánst azonosították. „A szerbiai koronavírus-fertőzöttek 90 százaléka a vírus delta variánsával fertőződött meg” – közölte Tanja Jovanovic szakorvos, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja a Nova.rs hírportál szerdai beszámolója szerint.

Képünk illusztráció

A szakember elárulta: július végén és augusztus elején már a vírus delta variánsa vált dominánssá Szerbiában, így nem meglepő, hogy ez fertőzte meg a legtöbb embert.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 792-vel 727 246-ra, Koszovóban 562-vel 110 756-ra, Észak-Macedóniában 518-cal 158 686-ra, Montenegróban 332-vel 104 264-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 159-cel 206 436-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hárommal 7146-ra, Koszovóban kettővel 2275-re, Észak-Macedóniában néggyel 5512-re, Montenegróban pedig eggyel 1637-re növekedett. Bosznia-Hercegovinában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 9737 maradt.

Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének epidemiológusa közölte, hogy Szlovákiában elkezdődött a járvány harmadik hulláma. „Ebben a hullámban a vírus új, Indiában azonosított delta variánsa fog dominálni, ez a variáns fertőzőbb, mint a korábbi változatok. Minden egyes ember találkozni fog ezzel a vírussal” – mondta Pavelka. A szakember hozzátette, hogy a delta variáns súlyosabb megbetegedést okoz már fiatalabbaknál is. A korábban az Egyesült Királyságban azonosított alfa változathoz képest a kórházi kezeléssel járó súlyos betegség kockázata nagyjából megduplázódott.

A szlovák egészségügyi minisztérium szerint járványtani tanulmányok eredményei támasztják alá, hogy a védőoltás a leghatékonyabb védekezés a delta variáns ellen, rendkívül fontos azonban, hogy a második oltást is beadják. A szaktárca megerősítette, hogy felkészült a koronavírus-járvány harmadik hullámára. „Az elmúlt két hétben regisztrált új fertőzöttek 76 százaléka még egyetlen védőoltást sem kapott. A kórházak készen állnak arra, hogy szükség esetén átalakítsák kapacitásaikat a Covid-betegek fogadására, a minisztérium pedig aktívan dolgozik a lakosság oltásán. Többféle lehetőség is van: a kórházakban lévő oltóközpontokban, a nagy kapacitású oltóközpontokban, egyes cégekben, a körzeti orvosi rendelőkben is lehet kérni az oltást, de mobil oltócsoportok is részt vesznek a munkában” – tájékoztatott Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Hozzátette, dolgoznak a kontaktuskövetés, a szekvenálás és a szennyvízvizsgálat egyszerűsítésén is. Az egészségügyi minisztérium a gyógyszerkészleteket is ellenőrzi. „A Covid-19-ben szenvedő betegek terápiájához regisztrált és nem regisztrált gyógyszerek is rendelkezésre állnak” – jegyezte meg a szóvivő.

Rekord gyorsasággal terjed a koronavírus a horvát tengerparton, főként a fiatalok körében regisztráltak újabb megbetegedéseket.

Horvátországban ismét meghaladta a százat a napi új koronavírussal fertőzöttek száma, Szlovéniában pedig az elmúlt 24 órában a legtöbb megbetegedést regisztrálták ebben a hónapban – írja az MTI.

Horvátországban a testület jelentése szerint kedden 130-cal nőtt, és elérte az 5870-et az eddig megfertőzöttek száma, viszont új haláleset nem történt.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: a legtöbb fertőzött a fiatal korosztályból került ki. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a Pag szigeti Zrcen, Vodicen és Makarskában, új eseteket regisztráltak ugyanakkor Vir szigetén is.

Több ország, köztük Ausztria, Olaszország, Csehország és Szlovénia is jelezte Zágrábnak, hogy több fiatal tért vissza úgy horvátországi nyaralásáról, hogy megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal.

Capak kiemelte: kedden új ajánlásokat fogalmaztak meg az éjszakai szórakozóhelyek felé, miszerint zárt térben nem rendezhetnek bulikat. Hozzátette: a szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, amelyeket most sokkal szigorúbban fognak ellenőrizni.

A turisták száma Horvátországban augusztusban megközelítette az egymilliót.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 31-gyel 2303-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Ebben a hónapban ez a legmagasabb napi esetszám. Új halálesetet nem regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

vg.hu

Hadijelentés: megtorolták az ukrán támadásokat az oroszok

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Hiánya pótolhatatlan űrt hagy az életünkben” – Tömegbe hajtott egy kocsi, egy 4 éves kislány nem élte túl

KÜLFÖLD

Nem baleset volt: Túlélte a szörnyű zuhanást, majd kiderült, hogy szándékosan akarták megölni

KÜLFÖLD

Sokkoló videó: az óriáskerékről zuhant le a 3 éves kislány

KÜLFÖLD

Pár hét különbséggel egyszerre vesztette el agydaganatos szüleit egy árván maradt kislány