1 éve

Kim Dzsongunt koronavírusos halálesetről értesítették, ebben nem lesz köszönet

Észak-Koreában hivatalosan nincs koronavírus, Kim Dzsongun egyik legfőbb bizalmasa viszont elhunyt a szörnyű betegségben.

Meghalt Kim Dzsongun egyik legfőbb bizalmasa. Az oroszországi Vlagyivosztokban állomásozó észak-koreai konzul felesége koronavírusban betegedett meg, és még júliusban el is hunyt.

Kim Dzsongun most magyarázkodhat... Bár nem szokása
Fotó: AFP

Jóllehet, Oroszországban elérhető a Szputnyik-vakcina, az RFA orosz forrásokból úgy tudja, az észak-koreaiaknak nincs pénzük a diplomatáik vakcinázására.

A nő, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, a negyvenes éveinek elején járt, 2018 óta Vlagyivosztokban lakik, amikor a férje egyike lett annak az öt embernek, akik a Csendes-óceán nagy kikötővárosában, Oroszország észak-koreai és kínai határai közelében lévő apró konzulátuson kaptak munkát.

Az informátorok közölték az RFA-val, hogy az észak-koreai kormány nem fedezi a konzulátus személyzetének és családjainak oltásának költségeit, és nem is volt oltási terv a kint dolgozó állampolgárok vakcinázására.

„Az asszony halálhíre egy diplomáciai ülésén érkezett. A konzulátus sürgősségi értesítést küldött a kiküldött munkavállalókat irányító humánerőforrás-társaságnak, amelyben arra utasította őket, hogy hívják fel a figyelmet arra, hogy koronavírus okozta halál történt a konzulátus egy alkalmazottjának családjában„ – mondta el a neve elhallgatását kérő forrás.

Ez nem is meglepő, hiszen Kim Dzsongun a járvány kezdete óta hivatalosan egyetlen megfertőződést vagy halálesetet sem közölt, és Észak-Koreában hivatalosan nem is létezik a világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-fertőzés.

Az orosz koronavírus elleni vakcina ára 7000 rubel (körülbelül 29 ezer forint), de anyagi okokból kifolyólag az észak-koreai diplomaták és családtagjaik nem kaptak pénzt a hazájuk kormányától az oltásra.

Az asszonyt elhamvasztották és csendes temetés keretein belül végső nyugalomra helyezték.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!