1 éve

Hatalmas áttörés: jóváhagyták az első DNS-alapú koronavírus-vakcinát

Újabb hatásos vakcina került kilátásba. Az orvostudomány gőzerővel harcol a koronavírus-járvány ellen.

Az indiai gyógyszerfelügyelet jóváhagyta a világ első Covid-19 elleni DNS-vakcináját sürgősségi használatra.

A három dózisú ZyCoV-D vakcina a vakcinát gyártó Cadila Healthcare által közzétett időközi tanulmány szerint a beoltottak 66%-ánál megelőzte a tüneteket okozó megbetegedést.

Fotó: Pixabay.com

A cég évente akár 120 millió adagot is képes lesz legyártani India második saját fejlesztésű vakcinájából – írja a BBC.

A Cadila Healthcare közölte, hogy Indiában az eddigi legnagyobb klinikai kísérletet végezték el a vakcinával, amelyben 28 000 önkéntes vett részt, több mint 50 központban.

A cég állítása szerint ez az első alkalom, hogy a Covid-19 vakcinát a fiatalokon is tesztelték Indiába. 1000 fő vett részt a 12-18 éves korosztályból. Az oltást pedig biztonságosnak és nagyon jól működőnek bizonyult ebben a korcsoportban.

A klinikai vizsgálatok kulcsfontosságú harmadik fázisát a vírus második hullámának csúcspontján végezték. A vakcinagyártó cég ezért úgy véli, hogy ez megerősítette az oltás hatékonyságát a mutáns törzsekkel szemben, különösen a rendkívül fertőző Delta variánssal szemben.

„Nagyon izgatott vagyok az oltóanyaggal kapcsolatban, mert sok jó lehetőséget rejt magában. Ha ez beválik, a jövőben forradalmasítjuk az oltások beadását” – mondta Shahid Jameel professzor, ismert virológus.

Az új DNS vakcina működése

A DNS és az RNS az élet építőkövei. Ezek a molekulák hordozzák a genetikai információt, amely a szülőkről a gyermekekre száll.

A többi vakcinához hasonlóan a DNS-vakcina is, miután beadják, megtanítja a szervezet immunrendszerét, hogy harcoljon a valódi vírus ellen. A ZyCoV-D plazmidokat vagyis kis DNS-gyűrűket használ, amelyek genetikai információt tartalmaznak.

A plazmidok információt hordoznak a sejtek számára a tüskefehérje előállításához, amelyet a vírus arra használ, hogy megtapadjon és behatoljon az emberi sejtekbe.

Ez lett az első olyan DNS-alapú vakcina, amit emberi használatra is engedélyeztek, korábban ilyen típusú vakcinákat csak állatoknál használtak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!