Létrehozva: 2021.08.18.

Elképesztő mennyiségű amerikai fegyvert zsákmányoltak az iszlamista tálibok

Tankok, helikopterek, gépfegyverek, mesterlövészpuskák, páncélozott járművek és terepjárók. Az iszlamista lázadó tálibok mostanra teljesen átvették a hatalmat Afganisztánban, így a korábbi kormánycsapatok hadifelszerelése a kezükre került.

Az elmúlt 20 évben mintegy 145 milliárd dollárt költött az Egyesült Államok kormánya Afganisztánban egy demokratikusan működő, centralizált nemzetállam létrehozására. A pénz legnagyobb részét, 83 milliárd dollárt, a hadsereg és a rendfenntartó erők fejlesztésére és fenntartására fordította – derül ki az amerikai kongresszus által létrehozott, Afganisztán újjáépítésével foglalkozó különleges vizsgálóbizottság hivatalos dokumentumaiból.

Hogy a közép-ázsiai országban pontosan mire ment el az amerikai adófizetők pénze, azt a titkosítások miatt nehéz lenne megmondani, de a téma szakértői szerint az afgán kormány főleg az Egyesült Államokban gyártott fegyvereket, tehát tankokat, helikoptereket, gépfegyvereket és páncélozott járművek vásárolt belőle, melyeknek a döntő többsége mostanra az iszlamista tálibok kezére került - írja az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség.

Az angolszász sajtóban megjelenő hírek szerint a Joe Biden vezette kabinetnek egyelőre fogalma sincs arról, hogy a tálibok pontosan mennyi fegyvert zsákmányoltak az afgán kormánycsapatoktól. Sőt, minden jel azt mutatja, hogy egyáltalán nem is kívánnak tenni az ellen, hogy a radikális iszlamisták hatalmuk megszilárdítására használják ezeket a fegyvereket.

Hank Taylor vezérőrnagy azt mondta egy újságírói kérdésre hétfőn, hogy az Egyesült Államok „egyelőre nem tesz lépéseket annak megakadályozására, hogy repülőgépek vagy más katonai felszerelések a tálibok kezére kerüljenek.”

Amerikai gyártmányú gépkarabélyokat, mesterlövészpuskákat és rakétavetőket számolnak össze a tálibok egy afgán katonai bázis elfoglalása után. (Forrás:Twitter)

Amióta a tálibok megkezdték az Afganisztán elfoglalását célzó hadműveleteiket, napról napra olyan propagandavideókat tesznek közzé a nagy közösségi oldalakon, melyeken a harcosaik amerikai Humveeket, tankokat és támadófegyvereket használnak.

Múlt hónapban például egy tálib katonai vezető azt mondta a Sky Newsnak, hogy az emberei elfoglaltak egy amerikaiak által hátrahagyott bázist, melynek a raktárából 70 mesterlövészpuskát, 900 gépfegyvert, 30 Humvee-t, 20 terepjárót és 15 páncélozott járművet zsákmányoltak. Az iszlamista hadúr emellett arról is beszélt a brit lapnak, hogy birtokba vettek egy konténert, amely tele volt műholdas telefonokkal, gránátokkal és aknavetőkkel, amelyek közül sokon a következő felirat szerepelt: „Az USA kormányának tulajdona”.

A tálibok amerikaiaktól zsákmányolt Humvee terepjárókkal szelik az afgán vidéket.

Bár a tálibok soraiban vélhetően nem harcolnak olyan pilóták, akik képesek lennének elvezetni kifinomult technikával felszerelt repülőket és helikoptereket, a felfoghatatlan mennyiségű hadizsákmányról készült felvételek még így is arcpirítóan kellemetlenek lehet Egyesült Államok számára, hisz Amerika az elmúlt két évtizedben irdatlan mennyiségű pénz költött az afgán hadsereg fejlesztésére annak érdekében, hogy önerőből is állják a sarat az iszlamistákkal szemben.

Hétfőn az Associated Press egy Pentagonban dolgozó tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az afganisztáni haderő építése olyannyira az amerikaiak bőkezűségtől függött, hogy még az afgán csapatok fizetését is a Védelmi Minisztérium állta.

A tálibok amerikai gyártmányú UH–60 Black Hawk helikoptereket is zsákmányoltak, melynek darabja közel 6 millió dollár (1,8 millárd forint).

Az Egyesült Államok kormánya annyi pénzt fektetett az afgán hadseregbe az elmúlt 20 év alatt, mint az amerikai tengerészgyalogság tavalyi költségvetésének kétszerese, és éppen csak többet, mint amennyit Washington tavaly élelmiszersegélyekre fordított a saját határain belül, azaz körülbelül 40 millió amerikai számára.

Craig Whitlock, a NATO-csapatok afganisztáni intervenciójának szakértője úgy reagált az afgán hadsereg összeomlásának hírére, hogy az amerikai kiképzőtisztek megpróbálták ráerőltetni a nyugati módszereket az afgán újoncokra, és alig foglalkoztak azzal, hogy az amerikai adófizetők dollárjait egy valóban életképes hadseregbe fektessék.

„Annak ellenére, hogy az amerikai háborús stratégia nagyban függött az afgán hadsereg teljesítményétől, a Pentagon meglepően kevés figyelmet fordított arra a kérdésre, hogy az afgánok hajlandóak-e meghalni a kormányukért”

- fogalmazott a közösségi oldalán Whitlock, aki már hetekkel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy amerikai hátszél nélkül az afgán hadsereg kártyavárként fog összeomlani, és több milliárd dollár értékű amerikai fegyver kerül majd a tálibok kezére.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

mindmegette.hu

Ördög Nóra erre a népszerű magyar ételre bukkant Tajvanon

vg.hu

Pécsen 60 milliárdos beruházásba kezd a British American Tobacco

ripost.hu

Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

hirtv.hu

Megfenyegette egy baloldali aktivista a kormánypárti képviselőket a Parlamentben

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között

ripost.hu

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Azt hittem, hogy elvesztettem” – Megtörtént egy anyával a szülők legnagyobb rémálma

KÜLFÖLD

Hátborzongató felvételek: ezek voltak a pilóták utolsó szavai, mielőtt 288 emberrel a fedélzetén lezuhant a gép

KÜLFÖLD

Iskolai verekedés tört ki, kórházba került egy diák

KÜLFÖLD

Súlyos sérüléseket szenvedett az 5 éves kislány, azonnal rohantak a mentők