1 éve

Visszahívja egyik gyógyszerét a Pfizer, mert rákkeltő lehet

Az amerikai gyógyszergyártó egyelőre titkolózik, hogyan került a veszélyes vegyület a gyógyszerükbe.

A Pfizer határozatlan időre felfüggesztette a dohányzásról való leszokást segítő gyógyszerének gyártását, miután az újonnan elkészült tablettákban veszélyesen magas szintjét mutatták ki bizonyos rákkeltő anyagoknak. Az amerikai gyógyipari óriásvállalat Chantix – Magyarországon Champix néven forgalmazott – készítményéből 12 gyártási tételét minősítették kockázatosnak, ezért biztonsági okokból a már forgalomban lévő több millió pirulát is visszahívták – írja a Daily Mail internetes kiadása.

A Pfizer tájékoztatása szerint a Chantix tablettákban az úgynevezett nitrózamin szerkezettel leírható vegyületek magas koncentrációját mutatták ki, melyek rákkeltő hatásúak lehetnek. A New York-i székhelyű gyógyszeróriás azt azonban nem árulta el, hogy a veszélyes vegyületek hogyan kerültek a gyógyszerbe. Szakértők szerint egy elhibázott gyártási folyamat vagy rossz tárolási és csomagolási körülmény is állhat a háttérben.

„A jelenleg Chantix-ot szedő betegeknek konzultálniuk kell orvosukkal arról, hogy a visszahívásra került tételekből kaptak-e”

- olvasható a Pfizer közleményében, melyben kitérnek arra is, hogy a cég egyelőre nem kapott jelentést olyan nemkívánatos mellékhatásokról, melyek kapcsolatban álltak a visszahívással. A gyártó emellett fontosnak találta azt is kihangsúlyozni, hogy a nitrózamin vegyületek sokkal kevésbé rákkeltőek, mint a dohányzás, tehát valójában nincs ok az aggodalomra.

Az Egyesült Államokban forgalmazott Chantix nevű, dohányzásról való leszokást segítő gyógyszer. (Forrás: Pfizer)

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) honlapja szerint a nitrózaminok természetesen előforduló szerves vegyületek, melyek számos ételben, többek közt a vörös húsokban, a tejtermékekben és a zöldségekben is megtalálhatóak, tehát valamilyen szint minden ember ki van téve a vegyi anyag káros hatásainak. Mindazonáltal, ha hosszú időn keresztül, nagy mennyiségben kerülnek be az ember szervezetébe, akkor jelentősen megnövelhetik a rák kialakulásának kockázatát.

Amerikában egyébként nem először okoznak gondot a nitrózaminok. Három évvel ezelőtt ugyanis az FDA azt kérte a gyógyszergyártóktól, hogy minden készítményük nitrózamin-tartalmát teszteljék, mivel több népszerű vérnyomáscsökkentő gyógyszerben is kritikus szintjét mérték a vegyületnek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!