Létrehozva: 2021.07.07.

„Szuperhős vakcina” – különleges oltóanyagot fejlesztenek a Stanford Egyetem genetikusai

„Nagyon valószínű, hogy 10-15 éven belül létre tudjuk hozni a szuperhős vakcinát, amely átfogó genetikai felfrissülést hoz majd az oltott személyek szervezetében” – fogalmazott az oltóanyag egyik vezető fejlesztője.

Olimpiai sportolók genetikai állományát alapul véve a Stanfordi Egyetem tudósai egy különleges oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak, amely élethosszig tartó védelmet biztosíthat olyan vezető halálokokkal szemben, mint a szívbetegségek, az Alzheimer-kór, az agyvérzés és a májbetegség – írja a Daily Mail internetes kiadása.

Dr. Euan Ashley, a Stanford Egyetem vezető genetikusa és dékánja évek óta tanulmányozza, hogy bizonyos emberi közösségek miért ellenállóbak egyes betegségekkel szemben, mint mások. A szakember szerint ennek a jelenségnek a DNS helyreállítási képességben keresendő a magyarázata, ugyanis akinek átlagon aluli a regenerációs adottsága, annak a szervezetében idejekorán elszaporodhatnak az olyan hibás génekkel rendelkező sejtek, amelyek fogékonyabbá teszik az embert bizonyos betegségekkel szemben.

Az örökítőanyag módosulása a gének és gének által kódolt fehérjék megváltozásához vezet. A DNS-ben már egyetlen kódegység (nukleotid) cseréje is egy aminosav megváltozását eredményezheti a kódolt fehérje szerkezetében, amely végül egy patológiás folyamat (betegség) kialakulásához vezethet. Éppen ezért Ashley szerint a veszélyeztetett, hibás génekkel „megáldott” ember sejtjeit egyszerűen arra kell utasítani, hogy kijavítsák magukat, aminek a legegyszerűbb módja a védőoltás formájában beadott genetikai parancs.

A genetikus úgy fogalmazott, hogy egy ilyen vakcina kifejlesztéséhez először olyan embereket kell találni, akik kívánatosabb tulajdonságokkal rendelkeznek a genetikai mutációik miatt. Például olimpikonokat, akiknek a többsége olyan genetikai előnyökkel bír, melyek lehetővé teszik számukra, hogy élsportolók legyenek. Tehát az ilyen személyek genetikai információit egyfajta tervrajzként lehetne használni az átlag emberek DNS helyreállító képességének fokozására, és a hibás génjeik megváltoztatására.

„Ez a technológia több milliói emberen segíthet. Nyugodtan nevezzük szuperhős vakcinának; jobb leírás hiányában. A legtöbb gyógyszergyártó különböző betegségekre fejleszt vakcinát, de mi ezeket kombinálni szeretnénk, hogy egyetlen oltás egyszerre több mindennel szemben alakítson ki védelmet. Nagyon valószínű, hogy 10-15 éven belül létre tudunk hozni egy ilyen készítményt”

- fogalmazott a „szuperhős vakcinával” kapcsolatban Dr. Euan Ashley, aki azt is elárulta, hogy a fejlesztés alatt álló oltóanyag működési mechanizmusa nagyon hasonló lesz, mint a Pfizer/BioNTech és a Moderna hírvivő RNS (mRNS) alapú koronavírus elleni vakcinája.

Dr. Euan Ashley, a Stanford Egyetem vezető genetikusa és dékánja, a „szuperhős vakcina” fejlesztője. (Forrás: Stanford University)

A génszerkesztéssel kapcsolatos etikai aggályokra Ashley egyébként azt mondta, hogy az általuk fejlesztett vakcinának semmi köze a fajnemesítéshez vagy az eugenikához, mivel az oltóanyag által kiváltott pozitív hatásokat nem lehet továbbörökíteni az utódokba. Tehát a szuperhős vakcina sokkal inkább hasonlít egy tartós gyógyszerre, amit elég egyszer bevenni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"Soha nem fogom elfelejteni a fiam sikoltozásait" – Fájdalmas sérüléseket szenvedett a 2 éves fiúcska

KÜLFÖLD

Szörnyű: Rejtélyes körülmények között eltűnt a milliárdos házaspár 16 éves lánya

KÜLFÖLD

Zelenszkij elleni merényletre készült egy lengyel férfi

KÜLFÖLD

Orbán Viktor után a lengyel elnököt fogadta magánrezidenciáján Donald Trump