1 éve

A szakértők állítják: Ezekkel a kellemetlen tünetekkel támad a koronavírus új mutánsa

Különös új tünetegyüttesre figyeltek fel az orvosok az indiai variáns kezelése során.

Az indiai Covid-19-es betegeket kezelő orvosok új tüneteket azonosítottak. Az indiai koronavírus változat vélhetően az eddig felbukkant legfertőzőbb mutáns.

Abdul Ghafer, a chennai Apollo Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa szerint a vírus az új változatok megjelenésével egyre kiszámíthatatlanabbá vált.

Fotó: MTI

„Tavaly azt hittük, hogy megismertük az új ellenséget, de az megváltozott. Ez a vírus nagyon, de nagyon kiszámíthatatlanná vált” – kezdte Abdul Ghafer, majd hozzátette, hogy a világjárvány első hullámához képest több hasmenéses beteget lát.

Továbbá az orvosok úgy vélik, hogy a halálos delta-változat súlyos gyomorpanaszokat, halláskárosodást és gangrénához vezető vérrögöket vált ki. Egy mumbai kardiológus az állította, hogy egyes betegeknél olyan súlyos vérrögök keletkeztek, hogy azok üszkösödéshez vezettek – írja a The Sun.

„Tavaly egész évben három-négy esetet láttam, most pedig hetente egy beteget” – mondta Dr. Manudhane.

Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Már a 12-15 éves gyermekeket is lehet regisztrálni védőoltásra. Az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mar-lehet-regisztralni-12-15-eveseket-oltasra

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-van-az-online-idopontfoglalo

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ingyenesen-letoltheto-koronavirus-elleni-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A kormány felállítja az élet újraindításért és a gazdaság újraindításáért felelős Operatív törzseket, és nemzeti konzultációban is kikéri a magyar emberek véleményét a gazdaság újraindításával kapcsolatos kérdésekben.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 324 996 fő, 4 157 681 fő már a második oltását is megkapta. 199 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 790 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 904 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 724 614 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 52 272 őre csökkent. 442 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 54,5%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 42%-os átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 315 ezer fő és 93%-uk már fel is vette az oltást.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!