Létrehozva: 2021.05.14.

„Lehet, hogy laborból szabadult ki a koronavírus” – nyílt levelet írt 18 vezető virológus

Még mindig nem tudják eldönteni a szakértők, hogy az új típusú koronavírus pontosan honnan származik. A többség szerint állati eredetű, de sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy egy kísérleti laboratóriumból szökött ki.

18 virológus, mikrobiológus és járványügyi szakember nyílt levelet tett közzé a méltán híres Science című tudományos folyóirat internetes kiadásában, melyben kategorikusan kijelentik, hogy „életképes” az elmélet, mely szerint a világjárványért felelős Sars-Cov-2 koronavírus a vuhani Virológiai Intézetből (WIV) szabadult ki.

A világ legpatinásabb egyetemein dolgozó szakemberek szerint a tudományos közösségnek egy független és átfogó vizsgálatra van szüksége a világot térdre kényszerítő kórokozó eredetének pontos meghatározására, mivel jelenleg „egyszerűen nincs elég információnk ezzel kapcsolatban.”

A levelet többek között olyan nemzetközi szaktekintélyek írták alá, mint David Relman, a Stanfordi Egyetem mikrobiológusa, Jesse Bloom, a Washingtoni Egyetem virológusa és David A. Relman, a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának vezető immunológusa.

Az aláírok szerint a főáramú közgondolkodás szerint közönséges összeesküvés elmélet, hogy a koronavírus egy laboratóriumból szabadult ki, pedig ez a hipotézis egyáltalán nem zárható ki a jelenlegi körülmények között, mivel nem rendelkezünk elegendő mennyiségű információval ezzel kapcsolatban.

„Ha valaki egy tudományos állítást fogalmaz meg, akkor azt nem alapozhatja néhány 'jó' adatra. Fontos, hogy tartózkodjunk a spekulációktól, ha arra nincsen szükség, különösen akkor, ha megpróbáljuk megőrizni a hitelességünket. A járvány eredetének megállapítására további vizsgálatokra van szükség. Jelenleg életképes az elmélet, mely szerint állatról terjedt emberre a betegség, és az is, hogy laborból szökött meg”

– fogalmazott a The Timesnak David A. Relman, aki szerint a COVID-19 kialakulásának ismerete kritikus fontosságú a jövőbeni járványok kockázatának mérséklését célzó globális stratégiák kidolgozásának szempontjából.

A vuhani Virológiai Intézet (WIV). Sokan gondolják, hogy innen szökött meg a Sars-Cov-2 koronavírus

A péntek reggel közzétett levél nagy port kavart a tudományos világban, mivel az teljesen szembemegy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március végén közzétett jelentésével, mely arra az eredményre jutott, hogy „a legkevésbé sem valószínű, hogy a koronavírus egy laborból szökött meg.”

A 120 oldalas jelentést egy 17 kínai és 17 nemzetközi szakértőből, valamint a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) szakembereiből álló csoport állította össze. A tudósok a világ minden tájáról érkeztek: Ausztráliából, Dániából, Németországból, Japánból, Kenyából, Hollandiából, Katarból, Oroszországból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Vietnamból.

Mivel a WHO jelentéséből hiányoznak a bizonyító erejű adatok és minták, az Egyesült Államok 13 szövetségesével együtt (köztük Ausztráliával, Nagy Britanniával és Japánnal) közös közleményt adott ki, melyben „részlegesen elfogadhatónak” nevezték a dokumentumot. Peking erre válaszul azt mondta, hogy ők teljes körű hozzáférést biztosítottak a WHO szakembereinek a vuhani piacokhoz és laborokhoz, és egyúttal figyelmeztettek a világjárvány átpolitizálásának veszélyeire.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Csodálatosan néz ki 66 évesen is a Krokodil Dundee szépsége - fotók

origo.hu

Drámai bejelentés: komoly lépésre szánta el magát Oroszország a NATO bővítése miatt

metropol.hu

Fésűs Nelly: „Igen! A hír igaz. VÉGE!”

hirtv.hu

Német védelmi miniszter: nem szabad beleesni Putyin csapdájába

ripost.hu

Angyali üzenetet hoz a március: ez a 3 csillagjegy pénzhez jut

hirtv.hu

A Bëlga egy számának sorával üzent Bayer Zsolt a gyalázkodó DK-soknak + videó

origo.hu

Csuti elmondta, honnan kapta a gúnynevét

lakaskultura.hu

Trendjelentés 2024-re: különös szempontok jönnek a lakberendezésben

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit ( hirdetés)

ripost.hu

Hoppá! Már nincs egyedül Nemazalány

ripost.hu

Újabb milliomosa van Magyarországnak: valaki ismét elvitte az ötöslottó főnyereményét

vg.hu

Hírlevelünk megkönnyíti a befektetői döntéshozatalt, gyorsjelentést nyújt az amerikai, európai és kínai piacokról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Migrációs hátterű fiatalok hónapokon át bántalmaztak szexuálisan egy 12 éves bécsi lányt

KÜLFÖLD

Nyomás alatt a lengyel kormány, a gazdák nem hagyják el a barikádokat

KÜLFÖLD

Afgán "erkölcsőr" gyilkolt meg három nőt Bécsben. A gyanúsított menedékkérőként érkezett Ausztriába

KÜLFÖLD

A dühös gazdák forradalmát a rendőrség sem tudja letörni

KÜLFÖLD

A műtét előtt állt meg a szíve, a kórházban halt meg a 33 éves anyuka

KÜLFÖLD

Egy ukrán méregkeverő több mint száz öngyilkossághoz asszisztált Nagy-Britanniában

KÜLFÖLD

Váratlan fordulat az eltűnt maláj gép ügyében, ez jön most

KÜLFÖLD

Dráma a vasútállomáson: elszabadult egy mozdony, nagy sebességgel száguldott