1 éve

Az Európai Néppárt volt alelnöke: Brüsszel a hibás azért, hogy nincs elég oltóanyag Európában

Michel Barnier olyan beismerő vallomást tett, amilyet ritkán hallani az EU csúcsvezetőitől.

Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója, egykori külügyminiszter, az Európai Néppárt volt alelnöke a France Inter rádióadónak adott interjújában elismerte, hogy egyedül Brüsszel a hibás azért, hogy nincs elég oltóanyag Európában.

A francia politikus szerint az EU szervezeti rendszere túlságosan bürokratikusnak bizonyult ahhoz, hogy a vakcinabeszerzés körüli feladatokat emberi időn belül teljesíteni tudja, az integrációt elhagyó Egyesült Királyság pedig azért volt képes levezényelni egy sikeres oltási kampányt, mert az ország vezetői hajlandóak voltak hazárdjátékot vállalni, és egy percig sem alkudoztak a nagy vakcinagyártó vállalatokkal.

Szakértők szerint az Európai Unió minimum két hónapos lemaradásban van a koronavírus elleni oltásokkal az Egyesült Királysághoz képest. A tegnapi adatok szerint a britek 65,7 százaléka kapta már meg a koronavírus elleni vakcina első fázisát, míg az Uniós tagállamokban mindösszesen 28 százalék ez a szám.

„Miért alakult ez így? Mert nekünk az EU-ban 27 ország helyett kellett döntést hoznunk. Európában egyáltalán nem volt ilyen kompetenciánk. (...) Talán vannak olyan kérdések Európában, ahol a döntéshozatalt át kell adni az országoknak vagy a régióknak”

– fogalmazott a késlekedő vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban Michel Barnier, aki ezzel lényegében elismerte, hogy Magyarország helyesen járt el, amikor arról határozott, hogy orosz és kínai forrásból is beszerez oltóanyagot az EU-s vakcinákon felül.

Michel Barnier,az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója, egykori külügyminiszter, az Európai Néppárt volt alelnöke.

A francia republikánus párti politikus külön kihangsúlyozta, hogy az EU csúcsvezetőinek „ideológiai bizalmatlansága” és a „kockáztatás képességének hiánya” vezetett a hibás vakcinabeszerzésekhez.

„A britek kockázatot vállaltak a magánszektor finanszírozásával. Az amerikaiak is kockáztattak. Mi még nem tudjuk, hogyan kell ezt csinálni

Az interjú végén egyébként Barnier kijelentette: az Egyesült Királyság oltási sikere megmutatta, hogy az Unión kívül is van élet, és ez más tagállamokat is a kilépésre ösztönözhet, ezért Brüsszelben sürgősen meg kell mutatni, hogy pontosan „mi az európai projekt hozzáadott értéke.”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!