1 éve

Videó: fekete fiatalok a nyílt utcán vertek össze egy konzervatív képviselőt Brüsszelben

A politikus elleni támadás sokat elmond arról, milyen közbiztonsági állapotok uralkodnak az Európai Unió fővárosában.

Fekete fiatalok fényes nappal összevertek egy belga parlamenti képviselőt Brüsszel egyik külső, főleg migránsok lakta kerületében kedden. Mathias Vanden Borre a támadás előtti pillanatokat a telefonjával rögzítette, amit később megosztott a hivatalos Twitter-oldalán is. A nagy port kavart felvételen az látható, ahogy a feltehetően migrációs hátterű kamaszok követik és sértegetik a politikust, majd egy váratlan pillanatban ököllel nekiesnek – írja a De Standaard holland hírportál.

Az Új Flamand Szövetség (N-VA) konzervatív politikusa azt mondta a helyi sajtónak, hogy a fiatalok minden előzmény nélkül támadtak rá. Több száz méteren keresztül követték őt az utcán és sértegették. Hiába mondta nekik, hogy csak a munkahelyére igyekszik és parlamenti képviselő, nem hagyták békén. Aztán egyszer csak ütni, rúgni kezdték, de szerencsére sikerült elmenekülnie.

„Sértegettek, megfenyegettek, majd többször arcon ütöttek. Sikerült elfutnom, de egy darabig tovább követtek. Egyikük megpróbálta elállni az utamat, és megragadta a telefonomat, de nem sikerült elvennie. Az utca végén felhívhattam a rendőrséget, szerencsére elég hamar a helyszínre érkeztek”

- fogalmazott a támadás körülményeiről Mathias Vanden Borre, aki bizonyíték gyanánt átadta a telefonjával rögzített videót az egyenruhásoknak.

„Nagyon meg vagyok döbbenve. Itt élek, és egyáltalán nem számítottam ilyesmire. Pláne nem fényes nappal. Remélhetőleg hamarosan elkapják azokhoz a srácokat. Sajnos ez a mindennapi valóság Brüsszelben. Feladatomnak tekintem, hogy erről tájékoztassam az emberek”

- tette hozzá Mathias, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy három napra „munkaképtelennek” nyilvánították az orvosok.

Philippe Close, Brüsszel szocialista polgármestere a Twitteren reagált a történtekre: Miután tudomást szereztem a Mathias Vanden Borre elleni támadásról, azonnal kapcsolatba léptem vele. Szerencsére a rendőrség gyorsan a helyszínre ért. Ez elfogadhatatlan. Brüsszelnek mindenki számára biztonságosnak kell lennie.„

Rajae Maouan, az Ecolo nevű belga zöld párt társelnöke is a támogatásáról biztosította a kollégáját: Mindenkinek jog van ahhoz, hogy biztonságosan mozoghasson Brüsszelben. Amit Mathias Vanden Borre átélt, az elfogadhatatlan.„

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!