1 éve

Vegytiszta rasszizmus: a kanadai járványgócban mindenki megkaphatja az oltást, kivéve a fehéreket

Egészen döbbenetes, milyen oltási programmal próbálja lejjebb tornászni a rossz járványügyi mutatókat egy kanadai nagyváros.

Az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a kanadai Hamiltonban. A rossz járványügyi mutatók miatt az Ontario-tó partján található kikötővárosban nemrég vészhelyzetet hirdettek, és a helyi egészségügyi hatóságok minden 18 évnél idősebb helybéli lakos számára elérhetővé tették a vakcinát, kivéve a fehéreket - írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

Hamilton önkormányzatának hivatalos Twitter-oldalán egészen pontosan az olvasható, hogy „4 helyi irányítószámból a feketék és más rasszhoz tartozó színes emberek számára megnyílt a lehetőség a Covid-19 vakcinára való regisztrációra.”

A Torontótól 70 kilométerre található nagyváros polgármestere azzal magyarázta a megosztó döntést, hogy az újonnan regisztrált fertőzöttek 47 százaléka fekete vagy színes bőrű, pedig ezek a csoportok csak a lakosság 19 százalékát teszik ki, tehát jelentősen felülreprezentáltak a járványügyi statisztikában. A kisebbségeket pozitívan diszkrimináló oltási terv ötletgazdái szerint a „társadalmi rendszer” – jelentsen ez bármit – jóval kiszolgáltatottabbá teszi a feketéket a Covid-19-el szemben, ezért őket kell beoltani legelőször.

A fehér embereket teljesen kizáró program természetesen nem aratott osztatlan sikert a helyiek körében. A nagy közösségi oldalakon minden rasszból akadtak emberek, akik élesen kritizálták az önkormányzat döntését. A többség szerint vegytiszta rasszizmus bőrszín alapján válogatni az oltásra jogosultak között, mivel a külső megjelenés semmilyen összefüggésben sincs azzal, hogy mennyire veszélyes a vírus adott személyre ránézve. Ezzel szemben sokkal jobb lenne az egészségügyi állapotuk, esetleg a koruk alapján preferálni bizonyos embercsoportokat.

„A progresszív, haladó rasszizmus egy kanadai erény. Egyértelműen illegális, mégis döntött róla a kormány, a rendőrség pedig végrehajtja”fogalmazott egy felháborodott hamiltoni lakos.

„Kár, hogy fehér vagyok, és ramaty az egészségi állapotom... Ez persze nem számít, adjunk oltást inkább egy 30 éves egészséges fekete ügyvédnek, csak azért, mert fekete” - írta egy másik helybéli.

Hamilton kikötőváros a kanadai Ontario tartományban. A város lakossága 536 917 fő.

Valaki azt az érdekes kérdést tette föl a hamiltoni önkormányzat Twitter-oldalán, hogy mi alapján döntik majd el a hatóságok, hogy az oltópontokon jelentkezők kellően színes bőrűek-e a vakcinához. Például hány fekete felmenő kell ahhoz, hogy valaki átmenjen az egészségügyi hatóságok rostáján?

„Ugyanígy fogjátok majd lélegeztetőgépre tenni az embereket az intenzív osztályokon? Ez nem egy jó irányba tett lépés. És ezt úgy mondom, hogy én magam is bevándorló vagyok”írta a közösségi oldalán Mina Bashata hamiltoni vállalkozó.

Fontos megemlíteni, hogy a Kanadával szomszédos Egyesült Államokban egy nagyon hasonló oltási programot vezettek be nemrég. A keleti parton található Vermontban ugyanis úgy módosították az oltási tervet a hónap elején, hogy a 16 évnél idősebb feketék közül bárki jelentkezhet a vakcináért, viszont a fehér bőrű lakosság körében csak az 50 évnél idősebbek tehetik meg ugyanezt. Ebben az esetben ráadásul külön oltópontokat hoztak létre az afroamerikaiak számára, ami sokak szerint a faji szegregáció legsötétebb korszakát idézi.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!