1 éve

Az egyenjogúság nevében tilos lesz férfiakról utcákat elnevezni egy norvég nagyvárosban

Karácsony Gergelynek bőven van még mit tanulna a haladó szellemű nyugati kollégáitól, ha helyre akarja hozni azt a rengeteg kárt, amit a férfiak okoztak a világnak.

Szerző Gaál József

A Norvégia délnyugati részén található Bergen baloldali-zöld vezetésű városi tanácsa egy olyan szabály bevezetését tervezi, melynek értelmében a jövőben nem nevezhetnének el férfiakról új utcákat, tereket, parkokat vagy önkormányzati létesítményeket a nemek közötti egyenlőség érdekében – írja a Bergens Tidende regionális napilap internetes kiadása.

 

Norvégia második legnagyobb városában jelenleg az utcák 90 százaléka férfiak, és 10 százaléka nők nevét viseli. Katrine Nodtvedt, a város kulturális, sokszínűségi és nemek közötti esélyegyenlőségi tanácsnoka szerint ezen az állapoton radiális eszközökkel kell változtatni, ugyanis „ma sok bergeni lány érzi úgy, hogy képtelen elérni ugyanazt az életben , mint a férfiak, mivel kevés utcát neveztek el nőkről a városban.”

„Annak érdekében vezetjük be a névstoppot, hogy a lányok és a fiúk ugyanazokat az álmokat dédelgethessék. Nem szabad hagynunk, hogy a gyermekein úgy járjanak Bergen utcáin, hogy csak férfi miniszterekről, konzulokról és professzorokról elnevezett utcákat látnak. A nők a történelemben is fontos szerepet játszottak, de eredményeiket sokkal kevésbé emelik ki”

– fogalmazott Nodtvedt a helyi sajtónak.

Az Északi-tenger partján található Bergen. Oslo után Norvégia második legnagyobb városa a maga 280 ezer lakójával. (Forrás: Wikipédia)

A névadási tilalomról szóló javaslat nem aratott osztatlant sikerült a városban. Peter Frolich, a városi tanács egyik ellenzéki képviselője például „mérhetetlen ostobaságnak” nevezte a szabályzatot, mondván, hogy az egy veszélyes megnyilvánulása a modern identitáspolitikának, melynek egyetlen célja a különböző csoportok egymással szembe állítása.

„Az utcákat és tereket azokról nevezik el, akik példaképek. Függetlenül a bőrszíntől vagy nemtől. Egyetlen bergeni lakos sem jár úgy az utcákon, hogy a mindennapi élet problémájának érzi a sok férfiről elnevezett közterületet. Ennek ellenére néhány politikus mesterséges problémákat kreál annak érdekében, hogy a nőgyűlöletet a közbeszéd témájává emelje. Az embereknek elege van az ilyen álságos politikai vitából”

- mondta Frolich, aki szerint a bergeniek kellően intelligensek ahhoz, hogy átlássanak a szitán és elutasítsák a városvezetés törekvéseit.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!