1 éve

Donald Trump szédületes ajánlatot tett Kim Dzsongunnak

A brit BBC egy új dokumentumfilm-sorozatot készített a volt amerikai elnökről. Ebből többek közt az is kiderül, hogy 2019-ben Trump egy meglehetősen szokatlan ajánlatot tett az észak-koreai diktátornak.

Donald Trump négy éven keresztül volt az Amerikai Egyesült Államok elnöke, ami alatt meglehetősen szoros viszonyt ápolt Kim Dzsongunnal, Észak-Korea vezetőjével. Elődeihez képest legalábbis mindenképp. Az amerikai exelnök és a diktátor összesen háromszor találkozott személyesen, az első történelmi csúcstalálkozóra 2018 nyarán, Szingapúrban került sor. Ez volt az első alkalom, hogy egy amerikai elnök személyesen találkozott az észak-koreai diktatúra vezetőjével.

Donald Trump és Kim Dzsongun első találkozójára Szingapúrban került sor.
Fotó: afp

A második alkalom 2019 februárjában volt Vietnámban, amikor egy bennfentes szerint Donald Trump meghökkentő ajánlatot tett Kim Dzsongunnak.

A második találkozót is semleges helyszínen rendezték meg. Ezúttal Vietnámban találkoztak a vezetők.
Fotó: afp

Trump tisztában volt vele, hogy Kim egy több napig tartó vonatúttal érkezett a találkozóra. Az elnök hirtelen odafordult az észak-koreai vezetőhöz, és azt mondta neki, hogy ha szeretné, akkor pár óra alatt hazaviszi az elnöki különgéppel. Kim Dzsongun természetesen nem élt a lehetőséggel...

- emlékezett vissza a két évvel ezelőtti történetre Matthew Pottinger, aki a Trump-kormányzat Nemzetbiztonsági Tanácsának ázsiai szakértőként dolgozott korábban. A személyes tárgyalások azonban nem emiatt, de kudarcba fulladtak, mivel a két vezető nem tudott megállapodni abban, hogy Phenjan leépítse nukleáris atomprogramját, amiért cserében az USA enyhítene a a diktatúrával szemben hozott szigorú szankciókon.

Donbald Trump egy nagyon rövid látogatást tett Észak-Koreában is.
Fotó: afp

Donald Trump és Kim Dzsongun harmadik találkozója egyébként szintén történelminek számított. A volt elnök ugyanis úgy döntött, hogy a történelem során először átlépi az észak-koreai határt, ahol tett pár lépést, és váltott pár szót Kimmel.

A legfrissebb hírek szerint Észak-Korea bővítette rakétadandárjait, és korszerűsített felszereléssel látta el a különleges erőket, amelyek stratégiai célpontok, köztük a dél-koreai elnöki hivatal elleni támadásokat gyakoroltak – közölte kedden a dél-koreai védelmi minisztérium.

Az erről szóló állítások a Dél-Korea védelmi politikáját kétévente értékelő fehér könyvben jelentek meg, amelyet kedden hozott nyilvánosságra a tárca.

A dokumentum szerint Észak-Korea immár 13 rakétadandárral rendelkezik a stratégiai erők parancsnoksága alatt, ami néggyel több a 2018-ashoz képest.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint vélhetően az egységek kezelik a Scud rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat, amelyekkel dél-koreai célpontokra mérhetnek csapást, a körülbelül 1300 kilométer hatótávolságú Rodong rakétákat és a közepes – több mint 3000 kilométer – hatótávolságú Muszudan rakétákat, amelyek hatótávolságán belül van a Guamon található amerikai katonai támaszpont. Phenjan csak 2019-ben 13 rakétatesztet hajtott végre, és ballisztikus rakéták újabb típusait mutatta be, köztük saját verzióját az orosz Iszkandernek, az amerikai ATACMS harcászati rakétarendszernek, bemutatott egy szuper nagy rakéta-sorozatvetőt és egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (SLBM). Észak-Korea ezenkívül fejlesztette különleges erőit is. A különleges műveleti egység támadásokat szimulált, amelyek során főbb dél-koreai stratégiai létesítmények makettjeit használta, és korszerűsítette felszerelését – áll a fehér könyvben, amelyben egy felvétel is látható a különleges erők gyakorlatáról a dél-koreai elnöki hivatal makettjével. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető januárban egy pártkongresszus során azt mondta, hogy országa új fegyverrendszereket fejleszt, köztük nukleáris meghajtású tengeralattjárót, robbanófejeket és hiperszonikus fegyvereket, egyúttal fogadkozott, hogy megerősítik a nukleáris arzenált.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!