Létrehozva: 2021.03.02.

Szintet lépett a kultúrharc: Joe Biden nem hajlandó megemlékezni Amerika egyik leghíresebb írójáról

Az amerikai elnök törölte Dr. Seuss nevét abból az ünnepi közleményéből, amit az író születésnapja alkalmából adott ki a Fehér Ház.

Szerző Gaál József

Az Egyesült Államokban 1998 óta tartják az Olvass Szerte Amerikában Napot (Read Across America Day), melynek célja, hogy olvasásra ösztönözze a fiatalokat. Az ünnepnap minden év március 2-án, azaz a XX. század egyik legismertebb meseírója, Dr. Seuss születésnapján kerül megrendezésre. A Pulitzer-díjas amerikai szerzőnek olyan klasszikusokat köszönhetünk, mint A Grincs, a Kalapos macska és a Horton.

Az elmúlt két évtizedben hagyománnyá vált, hogy az ünnepnap alkalmából a mindenkori amerikai elnök kiad egy kiáltvány, melyben köszönetet mond Dr. Seussnak, hogy a mesekönyveivel megszerettette az olvasást a gyerekekkel. Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama és Donald J. Trump is ebben a formában tisztelgett a német származású író munkássága előtt.

Joe Biden azonban erre nem volt hajlandó. A 78 éves elnök nemes egyszerűséggel kihagyta Seuss nevét az ünnepi közleményéből, mintha nem is róla emlékeznének meg ezen a napon – írja a Fox News.

Biden döntése jobb- és baloldalon egyaránt kiverte a biztosítékot. A többség szerint a kultúrharc ezzel egy olyan szintre lépett, melynek egyetlen célja a kanonizált amerikai irodalom megsemmisítése.

„Egyszerűen kínosak vagyunk országként. Dr. Seuss kedvességre tanított minket, és arra, hogy figyeljünk a körülöttünk lévő világra. Miért kellene bocsánatot kérnie? Amerika nem tudja túl sokáig már elviselni ezt a kultúrharcot. Mert ez fasizmus, és még elnökünk sem tud ellenállni neki”

fogalmazott a Twitteren David LaTorre, Pennsylvania állam demokrata párti kormányzójának szóvivője.

A Fehér Ház ugyan nem adott magyarázatot arra, hogy az elnök miért törölte Dr. Seuss nevét a közleményéből, de a döntés valószínűleg összefüggésbe hozható a Demokrata Párt szélsőbaloldali szárnyának legutóbbi abszurd akciójával. Történ ugyanis, hogy Virginia állam legnagyobb iskolai körzete, a Loudoun Megyei Iskolák egyszerűen eltávolították Dr. Seuss nevét az Olvass Szerte Amerikában Nap ünnepi programjából. A döntést, ami hatalmas médiafigyelmet kapott, azzal magyarázták, hogy a szerző gyermekkönyveiben túl sok a „faji aláfestés” – jelentsen ez bármit is.

Wayde B. Byard, a Loudoun Megyei Iskolák szóvivője elmondta, hogy a jövőben olyan könyveket szeretnének a diákjaiknak ajánlani, melyek befogadóbbak, sokszínűbbek és jobban tükrözik hallgatói közösségüket. B. Byard hozzátette: „egy kutatás kimutatta, hogy Dr. Seuss által írt és illusztrált mesekönyvek kulturális aláfestést tartalmaznak, ezért útmutatást adtunk ki az iskoláknak, hogy ne kössék össze az Olvass Szerte Amerikában Napot kizárólag Dr. Seuss születésnapjával.”

B. Byard egyébként olyan 2019-es kutatásra hivatkozott, ami arra a megállapításra jutott, hogy Dr. Seuss művei a fehér felsőbbrendűséget hirdetik, mivel a meséiben szereplő karakterek 98 százalékát (2195 karakter) fehérek alkotják. Arról nem is beszélve, hogy a színes karakterek általában dehumanizált szerepekben tűnek fel, mint például a Grincs. A legmegdöbbentőbb a színes nők és lányok teljes hiánya Seuss gyermekkönyv-gyűjteményében” – olvasható a tudományosnak nevezett disszertációban.

Az 1991-ben elhunyt Dr. Seuss és az egyik fő műve, a Kalapos macska.

Fontos megjegyezni, hogy Joe Biden korábbi főnöke, Barack Obama még egészen másként viszonyult Dr. Seuss munkásságához. A korábbi demokrata elnök 2015-ben kijelentette: „Seuss meséi felelősségre vonják a diktátorokat és a diszkriminációt. Ezek a mesék felhívják a figyelmünket arra, hogy nyissuk meg az elménket, és vállaljunk felelősséget önmagunkért és bolygónkért. Theodor Seuss Geisel, ismertebb nevén Dr. Seuss művei számtalan generációval megszerettették az olvasást. Szeszélyes szójátéka és kíváncsi karakterei inspirálják a gyerekeket a nagy álmokra, és mindenki figyelmét ráirányították arra, hogy az ember az ember, bármennyire is kicsi.”

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Súlyos sérüléseket szenvedett az 5 éves kislány, azonnal rohantak a mentők

KÜLFÖLD

„A kis fénylő csillagom elment” - otthona mellett gázolták halálra a 8 éves kisfiút

KÜLFÖLD

Pánikban tört ki apa és fia, mikor rájöttek, mire bukkantak kutyasétáltatás közben

KÜLFÖLD

Zokogott a bíróságon a két általános iskolás, akik meggyilkolták egy harmadik társukat