Létrehozva: 2021.03.21.

Durván csökkent a londoniak várható élettartama a koronavírus-járvány miatt

Meredeken csökkent 2020-ban a londoniak születéskor várható átlagos élettartama a koronavírus-járvány következtében, a férfiak esetében 2,5 évvel, a nőknél 1,6 évvel, ami a legnagyobb visszaesés a második világháború óta.

A szakemberek az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) adatait „megdöbbentőnek nevezték, és felhívták a figyelmet arra, hogy a szegényebb londoni férfiak körében még nagyobbat, 3,3 évet esett vissza a mutató„ – olvasható az Evening Standard londoni lapban.

A The Royal London Hospital nevű kórház előtt egymást érik a mentőautók. Némelyikben betegeket látnak el.

A adatok a szolgálatnak a Covid-19 szélesebb körű hatása az egészségre nevű megfigyelő módszerének eredményei, amely a járványnak a lakosság egészségére és jólétére gyakorolt közvetett hatásait vizsgálja.

Az egészségügyre szakosodott King's Alap független elemző cég kutatása kimutatta, hogy a londoni férfiak várható élettartama 81,3 évről 78,8 évre, a nőké 85 évről 83,4 évre esett vissza 2020-ban az előző évhez képest.

A leggazdagabb londoni férfiak esetében a csökkenés 1,5 év (84,4 évről 83-ra), míg a legszegényebbek esetében 3,3 év (77,9-ről 74,6 évre) – ismertette a napilap.

Korábban a férfiak esetében a londoniaknak volt a legjobb a születéskor várható élettartama az országban, a járvány miatt azonban visszaestek a délnyugat-, délkelet- és kelet-angliaiak mögé.

Angliaszerte a férfiak születéskor várható élettartam 80 évről 78,7 évre csökkent, a nőké 83,6 évről 82,7 évre.

Veena Raleigh, a King's Alapítvány kutatója elmondta, hogy a férfiak 1,3 éves, a nők 0,9 éves várható élettartam csökkenése elsősorban a koronavírus-járvány eredménye, amely 72 ezerrel több halálozást okozott, mint a 2015-19 átlaga.

”Ekkora csökkenés páratlan korunkban, a legnagyobb, amit a második világháború óta mértünk. Ez azért is aggasztó, mert a várható élettartamban bekövetkezett javulás a járvány előtti évtizedben jelentősen lelassult, szélesedtek az egyenlőtlenségek a leggazdagabb és a legszegényebb térségek között„ – magyarázta.

A vasárnap közzétett legfrissebb adatok alapján csaknem 850 ezer embert oltottak be az elmúlt 24 órában a koronavírus elleni vakcinával Nagy-Britanniában, így ez a brit oltási kampány kezdete óta az eddigi napi rekord. Az új számok arról is tanúskodnak, hogy változatlanul jelentős ütemben csökken az új koronavírus-fertőzések, a kórházi kezelést igénylő megbetegedések és a halálozások száma.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Matt Hancock egészségügyi miniszter vasárnap egyszerre jelentette be a Twitteren, hogy előző nap országszerte 873 784-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát. Ez az elmúlt egy napban beadott első és második oltási dózisok együttes száma.

A brit egészségügyi minisztérium kissé később, vasárnap este ismertetett, pontosított részletes adatai szerint a szombaton nulla órakor véget ért 24 órában 752 308 első vakcinadózist és 91 977 második adagot adtak be. Így az előző egy napban beadott oltási adagok együttes száma 844 285. Az adatokat azért kellett módosítani, mert a Skóciában beadott dózisok számát a skót kormány kissé lefelé korrigálta.

A brit oltási kampány december 8-i kezdete óta azonban így is messze ez a legmagasabb eddigi napi oltási szám. Ráadásul vasárnap a harmadik olyan nap egymás után, amikor oltási rekordról számolt be a brit kormány: a pénteken nulla órakor zárult 24 órában 660 276, a szombaton nulla órakor véget ért egy napban 711 156 oltást adtak be az első és a második dózisokkal együtt.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint az első oltási dózist eddig 27 630 970-en, a másodikat 2 228 772-en kapták meg. Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt megközelíti a 30 milliót Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint Nagy-Britanniának jelenleg hozzávetőleg 52,7 millió felnőtt lakója van, így a vasárnapig beadott több mint 27,6 millió első oltási adag azt jelenti, hogy

a 18 év feletti korosztálynak több mint a fele megkapta a koronavírus elleni oltást.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április 15-ig az 50 év feletti korcsoport mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagjából.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap ismertetett adatsora szerint az elmúlt egy hétben 38 185 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 1773-mal, 4,4 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. Ugyanebben az időszakban 3267 beteget kellett kórházba szállítani, 931-gyel, 22,2 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Vasárnap 33, a vasárnap zárult egy hétben 640 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Ez azt jelenti, hogy a halálozások heti száma 375-tel, 36,9 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

A mostani nagy-britanniai járványhullám januári tetőzésének idején voltak olyan időszakok, amikor naponta 1300-nál több halálesetről és ugyancsak naponta 60-70 ezer újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzésről számoltak be a brit egészségügyi hatóságok.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Folyamatosan süllyed a világ egyik legkülönlegesebb repülőtere

origo.hu

Kizuhant a kórház harmadik emeletéről egy beteg

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok, megjósolták Szoboszlaiék Eb-teljesítményét – Videó

vg.hu

Magyar autópályák: csak most terjed el az a szokás, amit a KRESZ is előír, de Nyugat-Európában már több évtizede működik

metropol.hu

Kész rejtély: elloptak egy Boeing repülőt, nyomtalanul eltűnt a gép és a két tolvaj is

mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

mindmegette.hu

7 isteni finom sós palacsinta, amit imádni fog a család

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

A Napnál 33-szor nagyobb fekete lyukat fedeztek fel a galaxisunkban

KÜLFÖLD

Gyermekükért mentek az oviba a szülők, sosem értek oda

KÜLFÖLD

Nyitvatartási időt vezettek be az iskolai WC-ben, csak a szünetben használható a klotyó

KÜLFÖLD

„Az egyik tanár akart lenni, a másik orvos” - szörnyű buszbalesetben halt meg 3 iskolás lány