A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK
2 éve

Döbbenetes, mennyiért árulják a koronavírus-vakcinákat az internet sötét oldalán

A dark weben szinte minden illegális, szürke zónás és nehezen hozzáférhető termék megvásárolható. Nem meglepő, hogy a koronavírus-vakcinák is ott szerepelnek a kínálatban.

A világon kivétel nélkül minden ország azon dolgozik, hogy biztonságos forrásból, elegendő mennyiségű koronavírus elleni vakcinát szerezzen be, hisz egyedül a tömeges átoltottsággal lehet leküzdeni a pandémiát. Ezzel párhuzamosan az emberek többsége már tűkön ül, hogy felvehesse a védőoltást és visszakapja a normális, járvány előtti életét. Jelenleg azonban a kínálat nem tudja kielégíteni a keresletet.

Ennek köszönhetően sokan vannak, akik a feketepiac felé fordulnak, és ismeretlen forrásból származó vakcinákat is hajlandóak megvásárolni, hogy végre valahára túl legyenek ezen az őrületen.

A bűnszervezetek nem tétlenkedtek

A december óta ugrásszerűen megnőtt azoknak a dark weben feladott hirdetéseknek a száma, amelyek koronavírus elleni vakcinákat kínálnak megvételre. A Check Point internetbiztonsági vállalat munkatársai a múlt év utolsó hónapjában 8 oldalnyi ilyet találtak, szemben az idén januári 34 oldalnyi hirdetéssel – írja az amerikai CNBC.

A dark web lényegében illegális internetes piacterek összessége, amit speciális szoftverek segítségével lehet elérni és különböző kriptovalutákat használnak fizetőeszközként. Ezeken a felületeken szinte bármi beszerezhető: fegyverek, kábítószerek, vényköteles gyógyszerek, emberi szervek és egyéb illegális termékek, szolgáltatások. Nem meglepő tehát, hogy a járvány kezdete óta a COVID-19-hez kapcsolódó dolgok is értékesítésre kerülnek itt. A különböző speciális védőfelszerelésektől kezdve egészen az oltásokig bezáróan, szinte minden.

Milyen vakcinák és mennyiért kaphatók a dark weben?

A Kaspersky kiberbiztonsági cég március 4-én közzétett jelentése szerint a koronavírus elleni vakcinák három fajtáját hirdették a dark weben a bűnözők: a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna készítményét.

A védőoltások ára adagonként 250 és 1200 dollár között mozgott, átlagosan pedig 500 dollárért, azaz átszámítva körülbelül 150 ezer forintért lehetett beszerezni őket.

Az eladók elsősorban Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból származnak, és titkosított üzenetküldő alkalmazásokat használnak (például a Wickr és a Telegram) kapcsolattartásra a vevőkkel.

Az eladók túlnyomó többsége Bitcoin formájában kéri el a vakcinák árát, ugyanis a kriptonvalutában történő fizetés lényegében lehetetlenné teszi a hatóságok számára a tranzakció nyomon követését, illetve védi az eladók és a vásárlók névtelenségét is.

500 dollárért kínált Moderna-féle koronavírus elleni vakcina a dark weben (Forrás: kaspersky.com)

Bóvli a sötét weben vásárolt koronavírus vakcina?

Ahogy arról a RIPOST korábban beszámolt, március elején az INTERPOL arra figyelmeztetett, hogy hivatalos forrásból jelenleg nem lehet oltóanyaghoz jutni az interneten keresztül. A nemzetközi rendőrségi szervezet úgy fogalmazott, hogy a különböző weboldalakon hirdetett vakcinák nem legálisak, nem lettek letesztelve, így veszélyesek is lehetnek. Aki megveszi ezeket a készítményeket, az veszélybe sodorja önmagát, a pénzével pedig a szervezett bűnözést finanszírozza.

A Kaspersky szakértői szerint a sötét weben értékesített dózisoknak a 30 százaléka eredeti, de ez még közel sem garancia arra, hogy működnek is, mivel ezek a készítmények speciális tárolást igényelnek. A Pfizer/BiNTech vakcináját például -70 fokon kell tartani a felhasználásig, ez a körülmény pedig valószínűleg nem teljesül a sötét weben vásárolt vakcinák esetében.

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy az internet sötét oldalán elérhető vakcinák többsége hamisítvány. Az ampullák legtöbbször csak ártalmatlan sóoldatot tartalmaznak, rosszabb esetben viszont valami sokkal veszélyesebbet. Tehát a megvásárlásuk semmilyen körülmények között sem ajánlott.

Az oltásigazolások sokkal kelendőbbek

Sokan vásárolnak maguknak kétes eredetű és megbízhatatlan koronavírus vakcinát. A Kaspersky például talált olyan eladót, aki már 100-200 adagot értékesített a készleteiből. A többség azonban nem is a vírus elleni védettségre, hanem az vakcinával járó szabadságra vágyik, ezért inkább hamis oltási igazolásokat vesz, ami a közeljövőben a nemzetközi utazás egyik alapfeltétele lehet.

Az európai oltásigazolásai kártya körülbelül 20–25 dollárba (6-7 ezer forint) kerül a dark weben.

Dark weben kapható hamis oltási igazolás (Forrás: kaspersky.com)

A hatóságok sok országban megkövetelik az emberektől, hogy bizonyos tevékenységek elvégzése előtt mutassanak föl a közelmúltban elvégzett negatív koronavírus tesztet. A csalók ezt is könyörtelenül kihasználják. Például az oroszországi vásárolókra specializálódott dark webes felületeken olyan hamis negatív teszteredményeket lehet vásárolni, amin a dátum szabadon beírható. A bizonyítvány nem olcsó, az ára 3500 és 5000 rubel (15-20 ezer forint) között mozog.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt az orosz bejelentés a háború végéről

origo.hu

Kibékülhetett L.L. Junior és Dárdai Blanka - fotó

borsonline.hu

„Elegem lett” – sértődésig fajult Tóth Andiék veszekedése

hirtv.hu

Nyolcezer szurkoló várta Szoboszlaiékat Lipcsében

ripost.hu

Nagy a baj, rossz hír érkezett a börtönbe zárt Galambos Lajcsiról

hirtv.hu

A Nemzet Zászlója és az összetartozás békeharangjai

origo.hu

Ez okozta a százak életét követelő indiai vonatkatasztrófát - Felkavaró képek!

astronet.hu

Heti horoszkóp 2023. június 5-11.: Ez az ellentétek hete

ripost.hu

Lélegzetelállító együttállást láthatunk éjjel az égen

ripost.hu

"Az egész életedet végighazudtad!" - nyilvánosságra hozták Gáspár Bea és Győző magánbeszélgetését

ripost.hu

Letaglózó hír jött, meghalt a magyar sportpályák és a művészvilág legendája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Őrület: Be akarja tiltani a német sörösüvegeket az EU

KÜLFÖLD

Nemzeti összetartozás napja: a béke tüzei is lesznek a magyar tüzek ma este az egész világon

KÜLFÖLD

Nyomkövetővel a lábán szavazott ellenünk az EP-képviselő

KÜLFÖLD

Káosz Európa nagyvárosaiban. Erdogan győzelmét ünnepelték az itt élő törökök

KÜLFÖLD

Repülj magasra, angyal: strandolás közben megfulladt egy 12 éves kislány

KÜLFÖLD

Szörnyű tömegszerencsétlenség: egy busz és 5 autó ütközött

KÜLFÖLD

Csoda történt: 20 évig semmire sem reagált a nő, majd hirtelen felébredt

KÜLFÖLD

"Fáj a fejem, valami baj van" - életét vesztette a 4 gyermekes édesanya