1 éve

Véletlenül egy koronavírusos donor tüdejét ültették be, a páciens belehalt a fertőzésbe

Az Egyesült Államokban ez az első bizonyított eset, amikor szervtranszplantáció útján terjedt emberről emberre a koronavírus.

Egy szervtranszplantáción átesett michigani nő belehalt a Covid-19 szövődményeibe, miután egy koronavírus-fertőzött donor tüdejét ültették a szervezetébe – írja az American Journal of Transplantation tudományos szaklap.

A szerv meg nem nevezett befogadója, aki koronavírus-fertőzés következtében az életét vesztette, krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedett, míg a szervdonor egy másik nő volt, aki egy autóbaleset után olyan súlyos agysérüléseket szenvedett, hogy a rokonai az eutanázia és a szervei elajándékozása mellett döntöttek.

A műtétre a michigani Ann Arbor Egyetemi Kórházban került sor 2020 közepén. A transzplantáció jól sikerült, de három nappal később a tüdő befogadójának hirtelen magas láza, alacsony vérnyomása és nehéz légzése lett, majd szeptikus sokk alakult ki nála. Az orvosokat ekkor többször is letesztelték koronavírusra a nőt, az eredmények pedig pozitívak lettek, sőt, a tüdejéből vett folyadékmintákban is kimutatták a vírus jelenlétét.

Később az átültetést végző, és az adományozott szervvel kapcsolatba kerülő sebészekről is kiderült, hogy koronavírus fertőzöttek. Vélhetően mindannyiukat az átültetett tüdő fertőzte meg. Az orvosoknak sikerült felépülnie, de a betege már nem volt ilyen szerencsés. A nő 61 napig küzdött a betegséggel, de az állapota folyamatosan romlott, és ősszel belehalt a megbetegedés szövődményeibe.

Fontos megjegyezni, hogy a műtét előtt előtt orr- és torokmintákat vettek szervdonortól és a befogadótól is, de a Covid-19 teszt mindkettejük esetében negatív lett. A tudósok szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a szervadományozás pillanatában a donor fertőzött volt koronavírussal, de a szervezetében még olyan alacsony volt a kórokozó szintje, hogy azt nem lehetett kimutatni.

„Abszolút nem használtuk volna a tüdőt, ha pozitív Covid-tesztet kapunk a műtét előtt”

- mondta Dr. Daniel Kaul, a Michigani Egyetem Orvostudományi Karának Transzplantációs Fertőző Betegségszolgálatának vezetője.

A professzor szerint tüdő befogadójának halála „tragikus, de elszigetelt esemény volt”, ami tovább hangsúlyozza a transzplantációs donorok és a szervek alaposabb vizsgálatának szükségességét.

Az Egyesült Államokban egyébként tavaly körülbelül 40 ezer szervtranszplantációt hajtottak végre, de ez volt az egyetlen olyan eset, amiről kiderült, hogy az adományozott szerv segítségével terjedt a koronavírus emberről emberre.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!