1 éve

Így zajlottak valójában a tárgyalások az Európai Unió és a Pfizer/BioNTech között

Egyre feszültebb a helyzet amiatt, hogy az Európai Unióban nincsen elegendő koronavírus elleni vakcina. A németek Brüsszelt hibáztatják, az Európai Unió a gyártókat okolja, a gyógyszercégek azonban azzal védekeznek, hogy Brüsszel túlzott spórolási szándékai és lassúsága miatt maradt le Izraelhez, az Egyesül Államokhoz és Nagy-Britanniához képest.

Bombaként robbant a német sajtóban a Süddeutsche Zeitung nevű tekintélyes német lap cikke, miszerint az Európai Unió azért nem állapodott meg időben a Pfizer/BioNTech nevű amerikai-német gyógyszergyártó céggel, mert azok 54 eurós (kb. 19.500 Ft) áron akartak eladni egy dózist. Korábban a német sajtóban egyöntetűen a nehézkesen működő brüsszeli bürokráciát hibáztatták azért, hogy nem tudják az unióban megfelelő gyorsasággal oltani az embereket.

Végezetül a Pfizer/BioNTech egyik vezetője is szót kért a német sajtóban, és arról beszélt, hogy Brüsszel négy hónapot vesztegetett el a többi nagyhatalomhoz képest.

Ugur Sahin, a BioNTechnémet cég egyik vezetőője

Ugur Sahin, a BioNTech német cég egyik vezetője elismerte a legolvasottabb német napilapban, a Bildben, hogy valóban volt 54 eurós ajánlatuk, ám az 2020 júniusára vezethető vissza, amikor a vakcinakutatások kezdeti fázisban voltak.

Rengeteg ismeretlennel kellett szembenéznünk a fejlesztési szakasz elején. Az elsődleges számításaink valóban azt mutatták, hogy 50 euró feletti összegbe kerülhet egy dózis

– emlékezett vissza Sahin. A szakember állítása szerint kis idő múlva már látták, hogy a tömeggyártás során hol tudnak faragni a költségeken, így azt jelezték az EU felé is, és egy 15 euró (kb. 5400 ft) körüli árral rukkoltak elő. Ugur Sahin szerint ezt támasztja alá az is, hogy az USA-val július 22-én kötöttek szerződést, és ebben már az új ár szerepelt. Német kormányzati körökből is megerősítették a Bildnek, hogy a német egészségügyi miniszter, Jens Spahn már július 10-én tudott a kedvezőbb árról.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter
Fotó: afp

Ehhez képest Brüsszel csak november 11-én kötött végleges szerződést a Pfizer/BioNTech-kel, ami azt jelenti, hogy négy nagyon fontos hónapot vesztegetett el az unió.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!