1 éve

Most jött: innentől ezeket a krónikus betegeket is oltják az orosz vakcinával!

Kibővítették azok körét, akiket az orosz vakcinával oltanak Argentínában. Ezentúl várandósok, szoptatós anyukák és autoimmun betegek is megkapják, de bizonyos feltételekkel.

Kiterjesztette azok körét az Argentin Egészségügyi Minisztérium, akiket beoltanak az orosz vakcinával, köztük krónikus betegekre is – tették közzé.

Az ajánlás szerint ezentúl beoltják az orosz vakcinával az olyan várandósokat, szoptatós anyákat és autoimmun betegségekben szenvedőket, akik

 • elkerülhetetlen és magas SARS-CoV-2 fertőzési kockázatnak vannak kitéve (egészségügyi dolgozók, stratégiailag fontos munkát végzők, tanárok és egyéb iskolai dolgozók)

 • olyan alapbetegségben szenvednek, amely magas kockázatú csoportba sorolja őket a COVID-19 betegség szövődményei vagy halálos kimenetele szempontjából (cukorbetegség, 35 feletti testtömeg index (BMI) és/vagy krónikus vese-, légúti, illetve szívbetegség.

  Argentínában ezentúl várandósokat, szoptatós anyukákat és autoimmun betegeket is beoltanak az orosz vakcinával, feltételekkel. Fotó: MTI

  Az ajánlás azonban azt is tartalmazza, hogy mindenkinek konzultálnia kell ezt megelőzően az orvosával, és közösen - a kockázatokat mérlegelve – hozzák meg a döntést a vakcina felvételéről.

  Ilyen hatással van az orosz vakcina a 60 éven felüliekre

  Az idős beoltottak 15,2%-ánál influenzaszerű tünetek jelentkeztek, 5,4%-uk tapasztalt duzzanatot az oltás helyén, 2,5%-uk pedig gyengeségről számolt be.

  Súlyos tünetek az oltást követően mindössze 68 főnél jelentkeztek, ám ezek egyike sem a vakcina miatt történt.

  Éppen megkapja az orosz vakcinát egy idős, orosz nő. Fotó: MTI

  Mit jelent, hogy vektorvakcina?

  „Az orosz oltás teljesen veszélytelen, nyugodtan megbízhatunk benne” – jelentette ki a szakember. A vektorvakcina úgy működik, hogy a koronavírus tüskefehérjéjének a genetikai kódját juttatja el a sejtjeinkhez, méghozzá ún. adenovírusokkal. Ezek a Szputnyik V. esetében humán adenovírusok, olyanok, amelyek igen ritkán okoznak fertőzést, tehát nem vagyunk immunisak rá, éppen ezért lehetnek hatásosak, hiszen nem alakult ki ellenük védettség korábban” – magyarázta Tóth Sándor virológus.

  Az oltást kétszer kell beadni 28 napos különbséggel, a két dózis nem ugyanazt a humán adenovírust tartalmazza.

  „Ez egy nagyon jó stratégia, hiszen ha az emberek egy egészen kicsi százaléka esetleg találkozott is volna már az első vakcina adenovírusával, a másodikkal már valószínűleg tényleg nem, így lesz még hatásosabb a vakcina” – hangsúlyozta Tóth Sándor.

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!