Létrehozva: 2021.01.31.

Meredeken csökken az új fertőzések száma Nagy-Britanniában

A vasárnap közzétett legfrissebb adatok alapján több mint 600 ezer embert oltottak be az elmúlt 24 órában a koronavírus elleni vakcinával Nagy-Britanniában. A brit oltási kampány kezdete óta ez az eddigi napi rekord.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint közelít a 9 millióhoz azoknak a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját. Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma továbbra is folyamatosan és jelentős ütemben csökken.

A tárca összesítése szerint a vasárnap nulla órakor zárult egy napban 598 389-en részesültek a vakcina első dózisában, a második adagot 10 621-en kapták meg, vagyis 24 óra alatt 609 010 oltást adtak be országszerte, többet, mint a brit oltási kampány december 8-i kezdete óta bármelyik napon.

A minisztérium vasárnapi közlése szerint eddig 8 977 329-en kapták meg az első dózist, a második adagban 491 053-an részesültek. Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt közelít a 9,5 millióhoz Nagy-Britanniában.

A vasárnap este ismertetett adatsor alapján az elmúlt 24 órában 21 088 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Az év elején még szinte mindennap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzést szűrtek ki.

Fotó: Shutterstock

A szaktárca adatai szerint a vasárnap zárult egy hétben 169 714 koronavírus-fertőzést azonosítottak tesztekkel, 81 790-nel, 32,5 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződéseknél.

Ugyancsak jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma.

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 22 231 beteget kellett kórházba szállítani, 5433-mal, 19,6 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – a vasárnap zárult egy hétben 8219 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 459-cel, 5,3 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

Susan Hopkins, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) Covid-stratégiai igazgatója a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában – arra a kérdésre, hogy a javuló járványügyi adatok már az oltási kampány hatásait tükrözik-e – elmondta: mindegyik korosztályban csökkennek a fertőződési számok, így a legveszélyeztetettebb 70 és 80 év feletti korcsoportokban is, amelyekre a nagy-britanniai oltási kampány jelenleg koncentrál.

Hopkins professzor szerint még kissé korai lenne kijelenteni, hogy ez már az oltások hatása. Hangsúlyozta: a szakértők ennek kimondása előtt azt szeretnék látni, hogy ebben a két korosztályban az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma már gyorsabban csökken, mint a fiatalabbak körében.

A PHE vezető szakértője elmondta ugyanakkor, hogy a 80 évesnél idősebbek 80 százaléka már megkapta az oltást, és a szakhatóságok várakozása az, hogy ebben a korosztályban két héten belül már valóban érződik majd az oltási kampány hatása.

Hopkins professzor hozzátette azonban, hogy a járvány megfékezését célzó korlátozások feloldásához nagyon lassan, nagyon óvatosan szabad csak hozzákezdeni.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a BBC televíziónak nyilatkozva vasárnap úgy fogalmazott, hogy a britek „felszabadult, boldog nyárban bízhatnak”.

Ő is hozzátette azonban, hogy addig lesz még néhány kemény hónap.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Utoljára ilyet Európának ezen a fertályán a kommunisták csináltak

origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

borsonline.hu

A sztárjósnő elárulta, melyik pár marad együtt Házasság első látásra végén

vg.hu

Nem a Louis Vuitton-bolt volt az első luxusüzlet az Andrássy úton, amit brutálisan kifosztottak

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Elszabadult a pokol egy utasokkal teli budapesti buszon, azonnal rendőrt hívtak

ripost.hu

Alig lehet ráismerni Magyarország korábbi ünnepelt sztárjára - fotók

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Áll a bál: tolószékbe került a tévés, és a népszerű énekesnő tehet az egészről

KÜLFÖLD

Elképesztő, hogyan kértek segítséget a lakatlan szigeten rekedt hajótöröttek

KÜLFÖLD

Feladta a harcot, édesapja után halt a hétvégi háztűzből kimentett 4 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Iszlamistáktól lefoglalt fegyvereket küld Ukrajnának az USA