1 éve

Kimutatták: átterjedt a vírus a terhes nőről a magzatára

A magzat növekedés-visszamaradása miatt császármetszést kellett végrehajtani.

Bulgáriában kimutatták, hogy átterjedt a vírus a terhes nőről a magzatára – közölte kedden Ilijan Trajanov, a Pazardzsik városi kórház szülészeti-ginekológiai osztályának vezetője a NovaTV bolgár televíziónak adott interjújában.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

„Az anya megfertőződése a koronavírussal, a magzat a terhesség alatti növekedés-visszamaradása, illetve a magzatvíz csökkenése, valamint az újszülött kislány szervezetében laborvizsgálatok során kimutatott antitestek megerősítik következtetésünket, hogy a gyermek a méhen belül fertőződött meg” – mondta az orvos.

Trajanov szerint a 28 éves anya a terhesség nyolcadik hónapjában, 2020 végén fertőződött meg koronavírussal. A tünetei között szerepelt a láz és a köhögés.

A magzat növekedés-visszamaradása miatt – a természetes szülés várt időpontja előtt két héttel 0–császármetszést kellett végrehajtani. Az orvos elmondása szerint a kislány 2,75 kilogrammal és 46 centiméterrel jött világra. Hozzátette, jelenleg mind az anya, mind gyermeke jól van, hazaengedték őket, ugyanakkor a következő napokban a kislányra további, antitesteket kimutató laborvizsgálatokat várnak.

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyzi, hogy a koronavírus-fertőzésről szóló tudományos publikációkban a magzat méhen belüli közvetlen megfertőződésének esetét eddig még nem igazolták – írja az MTI.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!