1 éve

Itt a bejelentés, amire sokan vártak: ez a vakcina is engedélyt kapott

A Pfizer-BionTech vakcinája után megkapta az engedélyt Európában a Moderna vakcinája is, ami szintén az új technológiával készült, mRNS alapú.

Ahogyan azt a Ripost elsőként megírta: megtörtént az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyeztetése, azaz forgalomra ajánlották szerdán az Európai Unióban az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus elleni oltóanyagát.

Photo by JOEL SAGET / AFP)

Ez egyébként a második vakcina, ami engedélyt kapott az Európai Unióban, az első a Pfizer- BionTech vakcinája volt.

Mindkettő az új típusú, mRNS technológiával készült, amelynek a lényege, hogy csupán a vírus RNS-ét, azaz örökítőanyagát juttatják be a szervezetbe, amit egyébként nano-zsírcseppekbe csomagolnak.

Az új típusú koronavírus 2020 januári megjelenésével szinte egy időben minden nagyobb gyógyszergyártó vállalat belekezdett a fertőzés elleni vakcina kifejlesztésébe. A soha korábban nem látott politikai és pénzügyi támogatásnak köszönhetően a tudósoknak kevesebb, mint 1 év alatt sikerült is eredményt felmutatniuk, holott egy ilyen oltás nem ritkán 10 évig tartó kutatás-fejlesztés után jut csak el az emberekhez.

Jelenleg körülbelül 100 különböző koronavírus elleni oltást fejlesztenek a világban, melyek közül 51 jutott el eddig a klinikai tesztelés fázisába az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Ezek többségével persze egyáltalán nem foglalkozik a főáramú média, mivel még nem jutottak el a tesztelés utolsó szakaszába, mely során több 10 ezer embert oltanak be velük a hatóanyag vizsgálatának céljából. Majdnem egy tucat vakcina azonban már eljutott idáig, sőt, van amelyiket engedélyezték is egyes országokban és megkezdődhettek velük a tömeges oltások:

 • Pfizer-BioNTech: az amerikai-német fejlesztésű vakcina tart a legelőrébb, ez az a oltóanyag amivel máris megkezdődhettek az oltások
 • AstraZeneca-Oxford University: már átesett a 30 ezer fős klinikai teszten, engedélyt egyelőre sehol sem kapott.
 • Moderna: az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban zajlik az engedélyeztetés. Az USA már 100 milliót rendelt belőle.
 • Johnson & Johnson: a legnagyobb, 60 ezres mintán tesztelt hatóanyag, mely legkorábban januárban kaphat zöld lámpát Európában.
 • Szputnyik V: az orosz Gamaleja Intézet vakcinája. Számos harmadik világbeli ország érdeklődik iránta, Oroszországban pedig már oltanak vele.
 • Novavax: az amerikai vakcinával 15 ezer embert teszteltek az Egyesült Királyságban, az engedélyezésre szintén várni kell még.
 • Sinopharm: szintén kínai fejlesztés 48 ezer klinikai teszttel a háta mögött. Kínában és néhány ázsiai országban már engedélyt kapott.
 • CoronaVac: a másik kínai fejlesztésű oltóanyag, egyelőre csak Kínában engedélyezték.
 • Milyen típusú vakcinák léteznek?

  A vakcinák 3 fontos csoportba sorolhatók: fehérje, vagy alegységvakcina, vírusvektor vakcina és RNS-vakcina.

  A fehérje- vagy alegységvakcinában csak egy pici fehérjedarab van, ami képes stimulálni az immunrendszert, majd antitest választ elindítva immunitáshoz vezet. Ezeket a fehérjéket laboratóriumi körülmények között, molekuláris biológiai technikákkal, mesterségesen állítják elő. A vakcina hátránya, hogy kicsit drágább a többi változatnál, ha nagy tételben kell előállítani. Többek között ilyen az amerikai Novavax vakcina.

   

  A vírusvektor-vakcinánál egy vírus – ami nem feltétlenül emberi vírus – genetikai állományába beépítik koronavírus burkán található fehérje génállományát, ami utána az idegen vírus felszínén megjelenik, és immunválaszt vált ki, amikor beadják az embereknek és elindítja az antitestek előállítását. Ezek a vírusvektor-vakcinák nagyon jó hatásfokkal működnek és nagyon jól alkalmazhatók. Ilyen például az orosz Szputnyik V, illetve az AstraZeneca-Oxford University által kifejlesztett vakcina. Előnyük, hogy a tárolásukhoz, nem kell extrém alacsony hőmérséklet, így a világ kevésbe fejlett vidékeire is eljuthatnak.

   

  A harmadik típus, a genetikai, vagy nukleinsav alapú, RNS-vakcinák. Ezek számítanak a legnagyobb tudományos újításnak, ugyanis soha korábban nem került még forgalomba ilyen. Megjelenésük orvostörténelmi szempontból is jelentős. A működésük jóval bonyolultabb a többinél. Ebben az esetben nem konkrétan a koronavírus egy darabja kerül a szervezetbe, hanem csak a koronavírus fehérje gyártáshoz szükséges kód. Úgy kell az egészet elképzelni, mint egy riasztórendszert, ami egy olyan üzenetet küld az emberi sejtbe, melynek hatására az a koronavírus elleni protein gyártásába kezd. Ezt a típust csak és kizárólag az amerikai Moderna és a Pfizer/BioNTech vakcina képviseli. A hatékonyságuk mind közül a legmagasabb, 94-95 százalék körüli. Nagy hátrányuk viszont, hogy -70 Celsius fokon kell tárolni őket, mivel a bennük található RNS könnyen szétesik, tehát komoly infrastruktúra kell ahhoz, hogy a gyártótól eljusson az emberekig.

  A Föld lakosságának számánál (7,5 milliárd) azért rendeltek jóval több oltóanyagot az országok, mert a vakcinák többségét kétszer kell beadni, hogy immunitás alakuljon ki. (Forrás: Nature Magazine)

  Melyik vakcina juthat el Magyarországra?

  Az már biztosan látszik, hogy a nyugati országok fognak először hozzájutni valamilyen koronavírus elleni vakcinához, mivel ezek az államok már számtalan szerződést kötöttek a nagy gyógyszergyártókkal. Egyes szakértők szerint utoljára a szegényebb afrikai és ázsiai országokba juthat majd el az oltóanya, valamikor 2022 közepén.

  Az Európai Bizottság körülbelül 600 millió adag vakcinát rendelt ezektől a gyógyszeripari óriásoktól. Ekkora mennyiség legyártása azonban egy évbe is beletelhet.

  A magyar kormány számol a kínai, az izraeli és az orosz vakcinával is. Az utóbbiból már érkezett minta hazánkba, tehát elviekben megkezdődhetett a tesztelés/engedélyeztetés folyamata.

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Megtámadták a világhírű írót, Salman Rushdie-t a színpadon, lehet, hogy késsel meg is szúrták

  borsonline.hu

  Képtelen hazamenni az apa - megrázó részletek a zalaegerszegi tragédiáról

  metropol.hu

  Hatalmas az öröm! Vastag Csaba megkérte gyönyörű kedvese kezét

  ripost.hu

  Érkezik a Vízöntő telihold: 4 csillagjegynek sorszerű fordulatot hoz az életébe

  mandiner.hu

  Orosz tévés: Ha a zaporizzsjai erőmű megsérül, két atomrakétát azonnal kilövünk. Egyet Washingtonra, egyet Londonra

  borsonline.hu

  Pornóból vett magának 800 milliós házat a háromgyermekes anyuka

  mindmegette.hu

  Nem hiszed el, hogy eszi Erzsébet királynő a hamburgert

  life.hu

  Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

  ripost.hu

  Idő előtt: sztárok, akik tragikus balesetben hunytak el

  life.hu

  Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

  origo.hu

  Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

  További cikkek

  KÜLFÖLD

  Megrázó felvételek érkeztek a horvátországi buszkatasztrófa helyszínéről

  KÜLFÖLD

  Receptet adott a győzelemre Orbán Viktor Amerikában

  KÜLFÖLD

  Rendőrök közé hajtott terepjárójával egy dzsihadista édesanyja Ausztriában

  KÜLFÖLD

  Putyin szerint egyszer már majdnem sikerült békét kötni Ukrajnával

  KÜLFÖLD

  Gyilkos öngyilkosság: kisfiával a karjában ugrott a halálba az anyuka

  KÜLFÖLD

  Megrázó részletek: kétgyermekes anyukát ütött el a sofőr a párás szélvédő miatt

  KÜLFÖLD

  Hároméves kislányt gázoltak el, 15 métert repült a biciklijéről

  KÜLFÖLD

  „Egy koporsóban látjuk utoljára a lányunkat” – 9 éves fiú lőtte fejbe a tinilányt