1 éve

Franciaországban lerombolnak egy gyönyörű neobizánci kápolnát, hogy kollégium épülhessen a helyén

Hónapokig tartó pereskedéssel sem sikerült megmenteni a 140 éves múltra visszatekintő istentiszteleti helyet.

Szerző Gaál József

Megkezdődtek a Lille belvárosában található Szent József Kápolna bontási munkálatai, miután a város közigazgatási bírósága elutasította egy műemlékvédelmi civil egyesület keresetét, mellyel a neobizánci stílusban épült istentiszteleti helyet szerették volna megmenteni – írja La Croix regionális francia hírportál.

A francia kulturális minisztérium még tavaly novemberben döntött úgy, hogy a gyönyörű kápolna nem minősül történelmi műemléknek. Ezzel lényegében zöld utat kapott az épület lerombolása, hogy a helyén egy kollégium épülhessen, ami több mint 8000 diák elszállásolását tenné lehetővé. A projekt 120 millió euróba, azaz átszámítva körülbelül 43 milliárd forintba kerül.

Az Urgences Patrimoine nevű örökségvédelmi civil szervezet megpróbálta megakadályozni a rombolást, és bíróságon támadták meg a minisztérium döntését. Azt szerették volna elérni, hogy Lille-i Katolikus Intézet mérnökiskolája – rombolás helyett – integrálja a jezsuiták által, 1887-ben épített kápolnát, a helyére tervezett kollégiumot pedig pár kilométerrel odébb húzzák fel.

A lille-i közigazgatási bíróság többször is elutasította a szervezet keresetét, január 4-én pedig egy jogerősen ítéletben kimondták, hogy a kápolnát semmilyen védelem sem illeti meg. A bontás már ezen a napon megkezdődött...

A lille-i Szent József Kápolna, ami napokon belül teljesen eltűnik a föld színéről.

„Teljesen megsemmisültem. Ez egy reménytelen küzdelemnek bizonyult. Előre is bocsánat a könnyekért, de vége a tapsnak a Szent József Kápolnáért”

- fogalmazott az Urgences Patrimoine elnöke, Alexandra Sobczak abban a videóban, amit Facebook-oldalára töltött fel a vesztes pereskedés után.

Franciaországban gyakran rombolnak szét százéves templomokat, és teszik őket a földdel egyenlővé. Erre példa a Szent Márton-kápolna a franciaországi Sablé-sur-Sarthe városkában is, nem messze Le Manstól.

A kápolnát 1880-ban építették, pár nappal ezelőtt pedig lerombolták, hogy a helyére egy új parkolóhelyet építsenek – írja a Postoj.sk. Egyrészt nagyon sokan bírálják az egyházi épületek lerombolását, másrészt a statisztikák azt mutatják, hogy nagyon sok templom felesleges Franciaországban, mivel a franciák nem járnak templomba. Megtépázzák Franciaország lelkét

A The Telegraph brit napilap még 2007-ben felhívta a figyelmet arra, hogy a mintegy 15 ezer, törvény által védett történelmi egyházi épületből csaknem 2800 sorsa veszélyben forog. A Nantes közelében található Saint-Georges-des-Gardes városka templomából mára már szintén csak romok maradtak. Az 1870-ből származó templom felújítása ugyan tervben volt, ám a polgármester elmondása szerint elálltak a tervtől, mivel a felújítás csaknem egymillió euróba került volna.

Mivel hárommillió euró lett volna a Gesté városában található neogótikus templom felújítása is, ezért a munkálatok helyett inkább lebontották. A döntés nemcsak a helyi emberek nemtetszését váltotta ki, de különböző aktivistákét is. Közöttük volt például Alain Guinberteau, az egykori www.40000clochers.com weboldal működtetője is, aki azt állította, hogy a templomok megsemmisítésével teljesen megváltoztatják a környéket. „Az örökségünk és a történelmünk egy része egyetlen bulldózerben leli a végzetét. Franciaország belülről azokkal a vidéki templomaival van összekötve, amelyek a francia falvak lelkét képezik” – konstatálta.

A www.katolisches.info német weboldal még 2013-ban a francia szenátus közleményére hivatkozva további templomok lerombolásáról számolt be négy francia községben. Sőt, ahogy akkor említették, további 250 templomra vár hasonló sors a jövőben. „Az emberek érzik, hogy a csupasz falaknál többet fognak a földdel egyenlővé tenni. Érzik az elementáris változást a környezetükben és a kultúrájukban” – mondta az egyik kritikus. Beatrice de Andia, aki egy központot alapított a kulturális-egyházi örökségek dokumentációjára, szintén felháborodását fejezte ki ezzel az új „divattal” kapcsolatban. Elmondása szerint, először történik meg Franciaországban a templomok lerombolása annak érdekében, hogy helyet biztosítsanak a parkolók, az éttermek és a butikok számára.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a gall kakas országában nemcsak a templomok fogynak, de a papok is. Míg a millennium kezdetén több mint 24 ezer pap volt, addig 2011 végére a számuk nem egész 14 ezerre csökkent. Az Ifop felmérése szerint annak ellenére, hogy a franciák 65 százaléka keresztény, a templomot hetente egyszer csupán a 4,5 százalékuk látogatja. Az istentiszteleteken a 15,2 százalékuk pedig ritkán vesz részt.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mol: legfeljebb 50 liter üzemanyagot vásároljanak a fogyasztók

borsonline.hu

Kiderült, mennyibe fog kerülni a gáz augusztusban és szeptemberben, majd október és december között

borsonline.hu

Falatnyi bugyi takarja a dögös pornós szeméremdombját – 18+ videó

mandiner.hu

Pánikszerűen menekülnek az orosz katonák családjai Herszonból

hirtv.hu

Tragédia Tragédia történt a vidámparkban, kicsúszott a hullámvasút üléséből egy nő

borsonline.hu

Rendőrök lepték el a székesfehérvári kórházat, sokkoló dolog történt

ripost.hu

Tóth Vera: Az átlagnál többet keresek

ripost.hu

Elbocsátási hullámmal fenyeget a háború Németországban

ripost.hu

Molnár Anikó alaposan beterpesztett – El is sült a kamera

ripost.hu

Aggódnak a rajongók Hódi Pameláért

További cikkek

KÜLFÖLD

Megrázó felvételek érkeztek a horvátországi buszkatasztrófa helyszínéről

KÜLFÖLD

Receptet adott a győzelemre Orbán Viktor Amerikában

KÜLFÖLD

Rendőrök közé hajtott terepjárójával egy dzsihadista édesanyja Ausztriában

KÜLFÖLD

Putyin szerint egyszer már majdnem sikerült békét kötni Ukrajnával

KÜLFÖLD

„Átnéztem a kapun, és két holttestet láttam” – kettős tragédia történt, két kisgyermek maradt árván

KÜLFÖLD

Most érkezett: Újraindulhat a Barátság vezeték

KÜLFÖLD

Német Albérlők Szövetségének elnöke: milliók nem tudják majd kifizetni a fűtésszámlájukat

KÜLFÖLD

Durva kibertámadás: megbénult a parlament honlapja