1 éve

A Ripost megtudta: ezek az orosz vakcina mellékhatásai!

Január közepéig közel kétszázezren kapták meg Argentínában az orosz vakcinát, és a hivatalos jelentések szerint mindössze két főnél jelentkezett allergiás anafilaxiás roham. A Pfizer/BioNTech vakcina mellékhatásai hasonló mértékűek.

Semmivel sem okoz több mellékhatást a beoltottaknál az orosz Szputnyik V vakcina, mint az amerikai-német Pfizer/BioNTech vakcinája. Argentínában a 200 ezer beoltottból két embernél jelentkezett allergiás anafilaxiás roham az orosz oltás után, és összesen 31 főt kellett kórházba szállítani különféle mellékhatások tüneti kezelésére, de végül mindenki gyógyultan távozott – tette közzé az Argentin kormány nemrég.

Fotó: AFP

Főleg kisebb láz és izomfájdalom jelentkezett

Argentínában a múlt év december végén az elsők között kezdték meg a koronavírus elleni oltási kampányt az orosz Szputnyik V vakcinával. Az Argentin kormány nemrég egy tanulmányt tett közzé az oldalán, amelyből kiderült, hogy január 14-ig összesen 195 490 adag vakcinát oltottak el, és ebből 24 hatóság beküldött adatai szerint 8479 főnél jelentkezett valamiféle mellékhatás az oltást követően.

EZEIZA, ARGENTINA – JANUARY 16: on January 16- éppen megérkezik a mintegy 300 ezer adag orosz vakcinából álló újabb szállítmány. Photo by Marcos Brindicci/Getty Images)

Jó hír, hogy a közel 200 ezer beoltottból mindössze két fő kapott súlyos, anafilaxiás sokkot, de mindkettejük életét sikeresen megmentették. A legtöbb esetben egyébként (3576) láz és izomfájdalom jelentkezett az oltást követően, majd ezt követte a mellékhatások sorában a fejfájás, a duzzanat a beadás helyén.

Fotó: getty images

Ugyanazt hozza, mint a Pfizer

118 esetben tapasztaltak emésztőrendszeri tüneteket, hasmenést, hányást, és 404-en voltak azok, akiknél kombinálódtak ezek fejfájással, és izomfájdalommal. A tünetekkel rendelkezők közül egyébként összesen 31 fő szorult kórházi ápolásra, de közülük mindenki gyógyultan hagyta el az intézményt.

A Pfizer/BionTech vakcináját január első hetében vizsgálták meg hasonlóan a mellékhatások tekintetében, és kiderült: 100 ezer beoltottból mindössze 1 főnél tapasztaltak súlyos, anafilaxiás reakciót, a Szputnyik V a 200 ezer beoltott vizsgálatával hozta ugyanezt az arányt a két fővel.

A tejallergiásoknak nincs mitől aggódniuk

„Azoknak, akik pl. tejallergiások, vagy szénanáthások abszolút nincs mitől aggódniuk az oltás kapcsán, ezek ugyanis semmiféle összefüggésben nincsenek az anafilaxiás sokkal” – árulta el lapunknak Dr. Mangó Gabriella. A doktornő hozzátette: azoknak kell elővigyázatosabbnak lenniük, akik gyógyszer- vagy méhcsípés allergiások. Azonban fontos tudni, hogy nekik sem biztos, hogy súlyos mellékhatás jelentkezik.

Hazánkba összesen 2 millió adag Szputnyik V érkezik

Három ütemben, összesen 2 millió adag Szputnyik V orosz vakcina érkezik hazánkba. Szíjjártó Péter külügyminiszter kiemelte: botrányosan lassú az EU vakcinabeszerzése, ezért a magyar kormány azon dolgozik, hogy más forrásokból is vakcinát szerezzen be.

Az Arab Emirátusokban is oltanak vele

Befejeződtek az orosz vakcinára vonatkozó 3. fázisú klinikai vizsgálatok az Egyesült Arab Emírségekben, ennek keretében első körben ezren kapták meg az oltást. „A kutatások kimutatták a védőoltás hatékonyságát a vírus elleni erőteljes antitesttermelés révén. Az oltás felhasználása biztonságos és megfelel a nemzetközi biztonsági és hatékonysági normáknak” – jelentették. A vizsgálatok alapján az orosz vakcina 91,4%-os hatékonyságot mutatott. Ezt követően döntött az ország egészségügyi minisztériuma a Szputnyik V tömeges használatáról.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!