Létrehozva: 2021.01.20.

A New York-i szeptember 11-ei emlékmű ellen tervezett terrortámadást egy radikális iszlamista

A gyanúsított először mesterlövészpuskával akart lemészárolni pár embert, majd több pokolgépet is működésbe hozott volna.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei kedden őrizetbe vették az amerikai hadsereg 3. gyaloghadosztályának egyik tagját, aki áttért az iszlámra, radikalizálódott, tanácsokkal próbálta ellátni a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezetet, valamint robbantásos merényletet készült elkövetni a New York-i szeptember 11-i terrortámadás emlékműve ellen – írja a New York Post internetes kiadása.

Az ohiói születésű Cole James Bridges az elmúlt másfél-két év során tette magáévá a radikális iszlám tanait. A 20-as éveiben járó férfi több közel-keleti terroristával is felvette a kapcsolatot az interneten, hogy beavassa őket a terveibe és tanácsokkal lássák el egymást. Pechére az ISIS-harcosoknak vélt személyek közül többen is titkos FBI ügynökök és beavatott informátorok voltak.

A szövetségi Igazságügyi Minisztérium (Deparment of Justice) jelentésére szerint Bridges azt tervezte, hogy mesterlövészpuskával kivégezni pár embert a New York-i szeptember 11-i terrortámadás emlékművénél, majd pokolgépeket robbant fel a helyszínen.

A terrortámadás előkészítésével vádolt férfi fotókat osztott meg magáról a közösségi oldalán hagyományos muszlim fejkendőben, valamint a radikális iszlámmal kapcsolatos idézeteket is közzétett. Egy esetben például a korábbi Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) északi tornyába csapódott utasszállító repülőgép eltérítőjének utolsó szavait írta ki az Facebookjára. Mindemellett olyan címszavakra keresett rá többször is az interneten, mint a „vagány dzsihád”, és az „amerikai katonák kivégzése”.

Cole James Bridges hagyományos muszlim fejkendős fotót állított be magának a Facebookon. (Forrás: Department of Justice)

Bridges diagramokat és titkos katonai iratokat is megosztott az FBI fedett ügynökeivel. A férfi azt hitte, hogy a bizalmas dokumentumok az Iszlám Államnál landolnak, és ezzel segíti a terrorszervezet szíriai tevékenységét a szövetséges csapatok ellen.

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a férfi tavaly ősszel azzal büszkélkedett, hogy a terrorista hajlamai elkerülik az amerikai hatóságok figyelmét, pedig aktív kapcsolatban áll a Hámász és az Iszlám Állam terroristáival.

„Szerencsére azok a személyek, akikkel kommunikált, az FBI fedett ügynökei voltak, és meg tudtuk akadályozni, hogy a beteges tervei megvalósuljanak” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban William Sweeney, az FBI igazgatóhelyettese.

Bridgest végül azt követően tartóztatták le, hogy készített magáról egy videót, melyben az Iszlám Állam zászlója előtt hűségesküt tesz a terrorszervezetnek.

Cole James Bridges, ahogy hűségesküt tesz a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezetnek. (Forrás: Department of Justice)

A gyanúsítottat külföldi terrorszervezet anyagi támogatásával, terrortámadás előkészítésével és amerikai katonák meggyilkolásának kísérletével vádolják. Az első bírósági meghallgatását csütörtökön tartják majd. Ha bűnösnek találják, vélhetően élete végig rács mögé kerül egy szigorúan őrzött szövetségi börtönben.

origo.hu

Csodálatos tengerpartok várják a látogatókat Rodoszon

ripost.hu

Most jött: brutális erejű tömegkarambol az M5-ösön, most mentenek

borsonline.hu

Vége a kánikulának, ekkor jön a lehűlés: a kunmadarasi csordás előre látja, mikor jön a hidegfront

magyarnemzet.hu

Medvegyev már el is köszönt Bidentől, mintha már elnök sem lenne

ripost.hu

Most jött a lesújtó hír: elhunyt az életműdíjas magyar színésznő, gyászol a Vígszínház

mandiner.hu

Németországban és Ausztriában belső válság tört ki Magyarország miatt

ripost.hu

Kvíz: ha ebből a 10 régi magyar szóból már 7-et is ismersz, átlagon felüli vagy

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. július 20-21.: A telihold sok mindent új megvilágításba helyez

ripost.hu

Szilágyi Áron edzője kihagyja az olimpiát, csak így tud beszélni a bajnokkal

ripost.hu

Összeesett a nyugdíjas a tatabányai üzletben, ez tették a vásárlók - Kifakadt a Lidl alkalmazottja

ripost.hu

Őrjöngenek a szurkolók; Szoboszlait irodájába rendelte az új edzője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Bild: félnek esténként egyedül az utcára menni az emberek Németországban

KÜLFÖLD

Ursula von der Leyen támadta a békemissziót, cserébe a háborúpárti baloldal megszavazta bizottsági elnöknek

KÜLFÖLD

Migrációs statisztika mentette meg Donald Trump életét

KÜLFÖLD

Donald Trump megállíthatatlan: nem tudták sem lejáratni, sem börtönbe zárni, sem lelőni

KÜLFÖLD

„Halottnak tettettem magamat” – így élte túl a magyar sorozatgyilkos támadását a meglőtt mezőőr

KÜLFÖLD

A hatóságok sem értik, holtan találtak egy házaspárt az óceánon

KÜLFÖLD

Elrabolhatták Attilát Németországban – a látó tudja, mi történt az eltűnt devecseri családapával

KÜLFÖLD

"Azt hittem, túl fiatal vagyok a rákhoz – aztán találtam egy csomót"