1 éve

A New York-i szeptember 11-ei emlékmű ellen tervezett terrortámadást egy radikális iszlamista

A gyanúsított először mesterlövészpuskával akart lemészárolni pár embert, majd több pokolgépet is működésbe hozott volna.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei kedden őrizetbe vették az amerikai hadsereg 3. gyaloghadosztályának egyik tagját, aki áttért az iszlámra, radikalizálódott, tanácsokkal próbálta ellátni a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezetet, valamint robbantásos merényletet készült elkövetni a New York-i szeptember 11-i terrortámadás emlékműve ellen – írja a New York Post internetes kiadása.

Az ohiói születésű Cole James Bridges az elmúlt másfél-két év során tette magáévá a radikális iszlám tanait. A 20-as éveiben járó férfi több közel-keleti terroristával is felvette a kapcsolatot az interneten, hogy beavassa őket a terveibe és tanácsokkal lássák el egymást. Pechére az ISIS-harcosoknak vélt személyek közül többen is titkos FBI ügynökök és beavatott informátorok voltak.

A szövetségi Igazságügyi Minisztérium (Deparment of Justice) jelentésére szerint Bridges azt tervezte, hogy mesterlövészpuskával kivégezni pár embert a New York-i szeptember 11-i terrortámadás emlékművénél, majd pokolgépeket robbant fel a helyszínen.

A terrortámadás előkészítésével vádolt férfi fotókat osztott meg magáról a közösségi oldalán hagyományos muszlim fejkendőben, valamint a radikális iszlámmal kapcsolatos idézeteket is közzétett. Egy esetben például a korábbi Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) északi tornyába csapódott utasszállító repülőgép eltérítőjének utolsó szavait írta ki az Facebookjára. Mindemellett olyan címszavakra keresett rá többször is az interneten, mint a „vagány dzsihád”, és az „amerikai katonák kivégzése”.

Cole James Bridges hagyományos muszlim fejkendős fotót állított be magának a Facebookon. (Forrás: Department of Justice)

Bridges diagramokat és titkos katonai iratokat is megosztott az FBI fedett ügynökeivel. A férfi azt hitte, hogy a bizalmas dokumentumok az Iszlám Államnál landolnak, és ezzel segíti a terrorszervezet szíriai tevékenységét a szövetséges csapatok ellen.

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a férfi tavaly ősszel azzal büszkélkedett, hogy a terrorista hajlamai elkerülik az amerikai hatóságok figyelmét, pedig aktív kapcsolatban áll a Hámász és az Iszlám Állam terroristáival.

„Szerencsére azok a személyek, akikkel kommunikált, az FBI fedett ügynökei voltak, és meg tudtuk akadályozni, hogy a beteges tervei megvalósuljanak” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban William Sweeney, az FBI igazgatóhelyettese.

Bridgest végül azt követően tartóztatták le, hogy készített magáról egy videót, melyben az Iszlám Állam zászlója előtt hűségesküt tesz a terrorszervezetnek.

Cole James Bridges, ahogy hűségesküt tesz a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezetnek. (Forrás: Department of Justice)

A gyanúsítottat külföldi terrorszervezet anyagi támogatásával, terrortámadás előkészítésével és amerikai katonák meggyilkolásának kísérletével vádolják. Az első bírósági meghallgatását csütörtökön tartják majd. Ha bűnösnek találják, vélhetően élete végig rács mögé kerül egy szigorúan őrzött szövetségi börtönben.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Béres Alexandra közelről, extrém pózokban mutatta meg gömbölyödő mellét

vg.hu

Így szólt be Joe Bidennek a világ második leggazdagabb embere

borsonline.hu

Tragédia történt az egyik plázában, többen meghaltak

hirtv.hu

Háború Ukrajnában - Ebben a háborúban periférikus Európa szerepe

ripost.hu

Tedd tepsibe a sárgabarackot, eszméletlen, ami történni fog

magyarnemzet.hu

Soros György: Az Egyesült Államok demokráciája összehangolt támadás alatt áll

origo.hu

Világbajnok fenekével kerget őrületbe a Liverpool szuperszexi focistanője - képek

mindmegette.hu

Hatalmas volt a tömeg! Ördög Nóráék új kisboltot nyitottak a Balatonon - videó

ripost.hu

Brutális változás előtt áll az időjárás, ebben nem lesz köszönet

ripost.hu

Életmentő receptek, ha annyi cukkinid termett, hogy nem tudod hova tenni

ripost.hu

Magyar lányt vett feleségül a futballsztár Pellé

További cikkek

KÜLFÖLD

Brit képviselő: a gender-ideológia egy fertőzés, ami pusztító módon károsítja a gyermekeinket

KÜLFÖLD

Orosz gáz nélkül megfagyhat télen Nyugat-Európa

KÜLFÖLD

205 millió forintot fizet egy tajvani milliárdos Karikó Katalinnak

KÜLFÖLD

Angliában élő magyarok: kinti keresettel is megfizethetetlen lett a rezsi

KÜLFÖLD

Legalább 6 ember meghalt, 25-en megsérültek: itt az első felvétel a chicagói lövöldözésről

KÜLFÖLD

Tragédia: meghalt egy 16 éves fiú a güdüci balesetben

KÜLFÖLD

A németeknél elgurult a gyógyszer: szexuális forradalomra készül a kormány

KÜLFÖLD

Partidrogot főztek a NATO egyik nukleáris bázisán