Létrehozva: 2021.01.31.

A lazítás után eldurvult a helyzet Portugáliában

Egyetlen ország sem követheti el azt a hibát, mint ami Portugáliában megtörtént.

Előzmények:

2020 december közepén a koronavírus-járvány visszaszorulóban volt Portugáliában. Az új esetek száma és a kórházba kerülők száma csökkenő tendenciát mutatott, de a halálesetek napi száma továbbra is magas szinten volt (80-90 elhunyt).

A karácsonyi ünnepekre ezért átmeneti enyhítéseket vezettek be. A szilveszteri ünnepségekre viszont fenntartották a szigort.

  • December 23. és 26. között szabadon lehetett közlekedni az országban: 24. és 25. éjjel 2 óráig, 26-án pedig este 23 óráig.
  • A családi ünnepek kapcsán felelős magatartásra intették a portugálokat.
  • Az éttermek december 24-én és 25-én hajnal 1-ig, 26-án pedig 15.30-ig lehettek nyitva.
  • Szilveszterkor a kormány letiltotta a nagy ünnepi összejöveteleket, ezért december 31-én 23.00-tól kijárási tilalmat rendelt el. December 31-én 0.00 órától 01.04-én hajnali 5 óráig tilos volt a járások közötti mozgás.
  • Az utcákon vagy a nyilvánosság számára nyitva álló partik nem voltak megengedettek. Az utcán legfeljebb 6 fős csoportosulások lehettek.
  • Az éttermek szilveszterkor nyitva lehetnek, 22.30-ig. Január 1-jén 13.00-ig szolgálhattak ki vendégeket.
  • 2021. január 1-2-3-án 13.00-tól kijárási tilalom lépett életbe.
  • A brit vírus ekkor már minden bizonnyal jelen volt az ország kontinentális részén is és ez a mozgásszabadság hozzájárult a vírus szétterjedéséhez az országban.

    Fotó: MTI

    Portugália járványügyi helyzete az Újévet követően rövid idő alatt kritikussá vált, a magas esetszámok miatt kórházak már az év elejére a kapacitásaik határaira jutottak. Szakemberek már az év elején is az ország azonnali lezárását sürgették.

    Folyamatos szigorítások:

    Az első komolyabb – nem a hétvégi mozgást érintő – korlátozási körre csak január 15-ével került sor. Portugáliában január 15-én már napi 150 felett volt a halottak száma és 10.000 felett a napi esetek száma.

  • Az éttermek ismét csak elvitelre vagy házhoz szállításra dolgozhattak.
  • Az otthonokat csak meghatározott indokkal lehetett elhagyni (munka, vészhelyzet, egészségügyi indok.)
  • Minden bezárt, az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével.
  • Az iskolákban viszont január 22-ig maradt a jelenléti oktatás.
  • A portugál kormány szinte azonnal (január 18-án), a január 15-én bevezetett korlátozó intézkedések további szigorítására kényszerült a kritikussá vált járványügyi helyzet miatt. Bár az orvosi szervezetek a teljes zárást javasolták, a kormány ekkor sem zárta be az iskolákat, azokat minden korosztály számára nyitva tartják, sőt a napköziket is kinyitják.

  • Tilos az üzletekben bármilyen italt, még kávét is értékesíteni ablakon keresztül.
  • Az emberek nem tartózkodhatnak (gyülekezhetnek) nyilvános helyeken, például parkokban;
  • A személyes munkavégzéshez a munkáltató írásbeli nyilatkozata szükséges;
  • A hétvégén visszaáll a járások közötti mozgás tilalma;
  • Az üzleteknek hét közben 20 órakor, hétvégén 13 órakor be kell zárnia, az élelmiszer boltoknak 17.00-kor.
  • Miután január közepére végleg bebizonyosodott, hogy a brit koronavírus-mutáció exponenciális mértékben terjed az országban, a portugál kormány bejelentette a teljes zárást január 22-től. Az összes egyetemet, iskolát, óvodát, bölcsődét és napközit bezárták, egyelőre 15 napra. A közigazgatásban is 15 napra felfüggesztették az ügyintézést, a bíróságok szintén csak sürgős esetben járnak el.

     

    Portugália járványügyi helyzete tovább súlyosbodott. A pandémia kitörése óta január 28-án regisztrálták a legmagasabb új esetszámot (16.432) és halálozást (303 elhunyt 24 óra alatt). Az adatok továbbra is romló tendenciát mutatnak. Addig marad a kórházak mindent felülmúló zsúfoltsága, mely különösen a Lisszaboni Régiót sújtja. Ide köthető az új fertőzések fele és itt a legmagasabb a brit koronatörzs-mutáció aránya is (50% az összes fertőzöttből). Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legújabb adatai alapján, Portugália a 14 napos intervallumban 100.000 lakosra jutó esetszámot tekintve (1429 eset – a korábbi adatközlés 1215) és ugyanezen intervallumban az egymillió lakosra jutó halálozásokat tekintve is a szomorú első helyen áll (247 haláleset – a korábbi adatközlés 178 elhunyt).

    A portugál kormány a következő szigorításokat rendeli el január 31-tól február 14-ig tartó érvénnyel:

  • A portugál állampolgárok csak kivételes esetben hagyhatják el az ország területét (igazolt külföldi munkavégzés, igazolt külföldi tartózkodás, közvetlen (elsőfokú) családtagok látogatása, humanitárius és egészségügyi célú utazások, stb);
  • a szárazföldi határellenőrzést visszaállítják, egyelőre meg nem határozott repülőjáratok felfüggesztésre kerülhetnek, továbbá
  • Brazília és az Egyesült Királyságon túlmenően a legtöbb európai országból (FIN és NOR kivételével) csak 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni
  • Portugália Spanyolországgal közös szárazföldi határán az átkelés csak teherszállítás, határ menti ingázó szállítása, mentőautók számára engedélyezett;
  • az állami egészségügyi rendszer megerősítése, az egészségügyi dolgozók számának növelése érdekében a kormány lehetővé teszi a nyugdíjas, szakvizsgával még nem rendelkező, illetve megkönnyíti a külföldi diplomával rendelkező szakemberek szerződtetését.
  • a január 22-én két hetes időszakra felfüggesztett óvodai, általános, középiskolai oktatás február 8-tól indul újra, a korábbiakkal ellentétben távoktatási rendszerben. – a bölcsődék további két hétig zárva tartanak, a járványügyi helyzet függvényében itt is kéthetenként vizsgálják felül a döntést.
  • Oltások

    Eddig mintegy 74 ezer ember kapott két adag oltást, és további 183 ezer fő kapta meg az első adagot a Pfizer és nagyon kis részben a Moderna oltóanyagából. (Ez utóbbiból összesen 8.400 adag érkezett az országba). Mellékhatásokat csak a beoltottak 0,65 százalékánál észleltek. Az első negyedévben 1,5 millió adag oltóanyagnak kell Portugáliába érkeznie, a második negyedévben pedig ötmillió adagot várnak. (Az AstraZeneca oltóanyagával is kalkulálva.)

    Viták

    A politikai viták a karácsonyi enyhítések kérdésén már túlléptek. A kormányfő ezen a héten egy televíziós interjúban beismerte, hogy ha tudtak volna a brit mutáns nagy mértékű jelenlétéről, illetve terjedéséről, akkor máshogy kezelték volna a karácsonyi nyitást. Ezen kívül az intézkedések kommunikációjában látott hibákat, nem tudták „átadni az üzenetet”, hogy mennyire súlyos a helyzet és milyen szigorra van szükség a korlátozások betartásában. Az ellenzék a legutóbbi parlamenti vitában hangsúlyozta: jóllehet az egészségügyi szakértők már január elejétől a zárást javasolták, a kormány csak két hét késedelemmel, több lépésben, vonakodva zárta be az iskolákat.

    Jövő héten indul az újabb prioritást élvező csoportok oltása, és egy módosítás nyomán elkezdik a kormány/parlament/önkormányzatok vezetőinek, (illetve minden egyes szerven belül, a járványügyi védekezésben kiemelt helyet elfoglaló személyeknek) a beoltását. Az ellenzéki pártok vezetői élesen bírálták a kormányt a módosítás miatt, és a legtöbb ellenzéki párt vezetője lemondott az elsőbbségi oltás lehetőségéről.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Kiderült, hogy Milák Kristóf tényleg Ausztráliában készült-e a visszatérésre

    origo.hu

    Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

    magyarnemzet.hu

    Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

    ripost.hu

    Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

    vg.hu

    Budán 315 ezer, Kisteleken 173 ezer forint az öregségi nyugdíj átlaga – térképen az országos rangsor

    origo.hu

    Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

    mindmegette.hu

    Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

    ripost.hu

    Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    KÜLFÖLD

    Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

    KÜLFÖLD

    Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

    KÜLFÖLD

    A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

    KÜLFÖLD

    Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

    KÜLFÖLD

    Kegyetlen döntést kellett meghoznia a kismamának: a saját élete vagy születendő gyermeke a fontosabb?

    KÜLFÖLD

    Drámai dolog történt a vonaton: sikoltozva kért segítséget gyermekéhez az anya

    KÜLFÖLD

    Los Angeles polgármestere: a gazdagok fizessék a hajléktalanok lakhatását

    KÜLFÖLD

    Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között