1 éve

A lazítás után eldurvult a helyzet Portugáliában

Egyetlen ország sem követheti el azt a hibát, mint ami Portugáliában megtörtént.

Előzmények:

2020 december közepén a koronavírus-járvány visszaszorulóban volt Portugáliában. Az új esetek száma és a kórházba kerülők száma csökkenő tendenciát mutatott, de a halálesetek napi száma továbbra is magas szinten volt (80-90 elhunyt).

A karácsonyi ünnepekre ezért átmeneti enyhítéseket vezettek be. A szilveszteri ünnepségekre viszont fenntartották a szigort.

 • December 23. és 26. között szabadon lehetett közlekedni az országban: 24. és 25. éjjel 2 óráig, 26-án pedig este 23 óráig.
 • A családi ünnepek kapcsán felelős magatartásra intették a portugálokat.
 • Az éttermek december 24-én és 25-én hajnal 1-ig, 26-án pedig 15.30-ig lehettek nyitva.
 • Szilveszterkor a kormány letiltotta a nagy ünnepi összejöveteleket, ezért december 31-én 23.00-tól kijárási tilalmat rendelt el. December 31-én 0.00 órától 01.04-én hajnali 5 óráig tilos volt a járások közötti mozgás.
 • Az utcákon vagy a nyilvánosság számára nyitva álló partik nem voltak megengedettek. Az utcán legfeljebb 6 fős csoportosulások lehettek.
 • Az éttermek szilveszterkor nyitva lehetnek, 22.30-ig. Január 1-jén 13.00-ig szolgálhattak ki vendégeket.
 • 2021. január 1-2-3-án 13.00-tól kijárási tilalom lépett életbe.
 • A brit vírus ekkor már minden bizonnyal jelen volt az ország kontinentális részén is és ez a mozgásszabadság hozzájárult a vírus szétterjedéséhez az országban.

  Fotó: MTI

  Portugália járványügyi helyzete az Újévet követően rövid idő alatt kritikussá vált, a magas esetszámok miatt kórházak már az év elejére a kapacitásaik határaira jutottak. Szakemberek már az év elején is az ország azonnali lezárását sürgették.

  Folyamatos szigorítások:

  Az első komolyabb – nem a hétvégi mozgást érintő – korlátozási körre csak január 15-ével került sor. Portugáliában január 15-én már napi 150 felett volt a halottak száma és 10.000 felett a napi esetek száma.

 • Az éttermek ismét csak elvitelre vagy házhoz szállításra dolgozhattak.
 • Az otthonokat csak meghatározott indokkal lehetett elhagyni (munka, vészhelyzet, egészségügyi indok.)
 • Minden bezárt, az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével.
 • Az iskolákban viszont január 22-ig maradt a jelenléti oktatás.
 • A portugál kormány szinte azonnal (január 18-án), a január 15-én bevezetett korlátozó intézkedések további szigorítására kényszerült a kritikussá vált járványügyi helyzet miatt. Bár az orvosi szervezetek a teljes zárást javasolták, a kormány ekkor sem zárta be az iskolákat, azokat minden korosztály számára nyitva tartják, sőt a napköziket is kinyitják.

 • Tilos az üzletekben bármilyen italt, még kávét is értékesíteni ablakon keresztül.
 • Az emberek nem tartózkodhatnak (gyülekezhetnek) nyilvános helyeken, például parkokban;
 • A személyes munkavégzéshez a munkáltató írásbeli nyilatkozata szükséges;
 • A hétvégén visszaáll a járások közötti mozgás tilalma;
 • Az üzleteknek hét közben 20 órakor, hétvégén 13 órakor be kell zárnia, az élelmiszer boltoknak 17.00-kor.
 • Miután január közepére végleg bebizonyosodott, hogy a brit koronavírus-mutáció exponenciális mértékben terjed az országban, a portugál kormány bejelentette a teljes zárást január 22-től. Az összes egyetemet, iskolát, óvodát, bölcsődét és napközit bezárták, egyelőre 15 napra. A közigazgatásban is 15 napra felfüggesztették az ügyintézést, a bíróságok szintén csak sürgős esetben járnak el.

   

  Portugália járványügyi helyzete tovább súlyosbodott. A pandémia kitörése óta január 28-án regisztrálták a legmagasabb új esetszámot (16.432) és halálozást (303 elhunyt 24 óra alatt). Az adatok továbbra is romló tendenciát mutatnak. Addig marad a kórházak mindent felülmúló zsúfoltsága, mely különösen a Lisszaboni Régiót sújtja. Ide köthető az új fertőzések fele és itt a legmagasabb a brit koronatörzs-mutáció aránya is (50% az összes fertőzöttből). Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legújabb adatai alapján, Portugália a 14 napos intervallumban 100.000 lakosra jutó esetszámot tekintve (1429 eset – a korábbi adatközlés 1215) és ugyanezen intervallumban az egymillió lakosra jutó halálozásokat tekintve is a szomorú első helyen áll (247 haláleset – a korábbi adatközlés 178 elhunyt).

  A portugál kormány a következő szigorításokat rendeli el január 31-tól február 14-ig tartó érvénnyel:

 • A portugál állampolgárok csak kivételes esetben hagyhatják el az ország területét (igazolt külföldi munkavégzés, igazolt külföldi tartózkodás, közvetlen (elsőfokú) családtagok látogatása, humanitárius és egészségügyi célú utazások, stb);
 • a szárazföldi határellenőrzést visszaállítják, egyelőre meg nem határozott repülőjáratok felfüggesztésre kerülhetnek, továbbá
 • Brazília és az Egyesült Királyságon túlmenően a legtöbb európai országból (FIN és NOR kivételével) csak 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni
 • Portugália Spanyolországgal közös szárazföldi határán az átkelés csak teherszállítás, határ menti ingázó szállítása, mentőautók számára engedélyezett;
 • az állami egészségügyi rendszer megerősítése, az egészségügyi dolgozók számának növelése érdekében a kormány lehetővé teszi a nyugdíjas, szakvizsgával még nem rendelkező, illetve megkönnyíti a külföldi diplomával rendelkező szakemberek szerződtetését.
 • a január 22-én két hetes időszakra felfüggesztett óvodai, általános, középiskolai oktatás február 8-tól indul újra, a korábbiakkal ellentétben távoktatási rendszerben. – a bölcsődék további két hétig zárva tartanak, a járványügyi helyzet függvényében itt is kéthetenként vizsgálják felül a döntést.
 • Oltások

  Eddig mintegy 74 ezer ember kapott két adag oltást, és további 183 ezer fő kapta meg az első adagot a Pfizer és nagyon kis részben a Moderna oltóanyagából. (Ez utóbbiból összesen 8.400 adag érkezett az országba). Mellékhatásokat csak a beoltottak 0,65 százalékánál észleltek. Az első negyedévben 1,5 millió adag oltóanyagnak kell Portugáliába érkeznie, a második negyedévben pedig ötmillió adagot várnak. (Az AstraZeneca oltóanyagával is kalkulálva.)

  Viták

  A politikai viták a karácsonyi enyhítések kérdésén már túlléptek. A kormányfő ezen a héten egy televíziós interjúban beismerte, hogy ha tudtak volna a brit mutáns nagy mértékű jelenlétéről, illetve terjedéséről, akkor máshogy kezelték volna a karácsonyi nyitást. Ezen kívül az intézkedések kommunikációjában látott hibákat, nem tudták „átadni az üzenetet”, hogy mennyire súlyos a helyzet és milyen szigorra van szükség a korlátozások betartásában. Az ellenzék a legutóbbi parlamenti vitában hangsúlyozta: jóllehet az egészségügyi szakértők már január elejétől a zárást javasolták, a kormány csak két hét késedelemmel, több lépésben, vonakodva zárta be az iskolákat.

  Jövő héten indul az újabb prioritást élvező csoportok oltása, és egy módosítás nyomán elkezdik a kormány/parlament/önkormányzatok vezetőinek, (illetve minden egyes szerven belül, a járványügyi védekezésben kiemelt helyet elfoglaló személyeknek) a beoltását. Az ellenzéki pártok vezetői élesen bírálták a kormányt a módosítás miatt, és a legtöbb ellenzéki párt vezetője lemondott az elsőbbségi oltás lehetőségéről.

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Katasztrofális vereséget szenvedett a baloldal a józsefvárosi időközi választáson

  metropol.hu

  Tömeghalál: testek hevernek a szórakozóhelyen – Videó!

  borsonline.hu

  Komplikációk léptek fel betegsége során, amputáción esett át a Nagy Ő sztárja

  ripost.hu

  Sztriptíz a medencében, csupasz mellekkel emelkedik ki a vízből a vadóc álomnő

  mandiner.hu

  Varga-Damm: Hiba volt Dúró és Volner kiutálása a Jobbikból

  borsonline.hu

  Korhatáros kvíz: Szexjáték vagy kutyajáték van a képen? – 18+

  travelo.hu

  Idén is négy napig tart majd az államalapítási ünnepség

  ripost.hu

  Ennek a három csillagjegynek szerelmet hoz a Rák jegyébe lépő Vénusz júliusban

  ripost.hu

  Olaj nélkül sül a diétás lángos

  ripost.hu

  Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

  További cikkek

  KÜLFÖLD

  205 millió forintot fizet egy tajvani milliárdos Karikó Katalinnak

  KÜLFÖLD

  Angliában élő magyarok: kinti keresettel is megfizethetetlen lett a rezsi

  KÜLFÖLD

  Rezsicsökkentés német módra: Elzárták a meleg vizet több iskolában is

  KÜLFÖLD

  Genderőrület és Metoo-mozgalom: Baj van Hófehérkével és a mesés szerelemmel

  KÜLFÖLD

  Halálos munkabaleset: berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

  KÜLFÖLD

  Brutális baleset: 7-en megsérültek, köztük 5 gyermek

  KÜLFÖLD

  Választás elé állították Karikó Katalint, így döntött

  KÜLFÖLD

  Káosz és gyilkosság a melegbár előtt, itt vannak a részletek